Volg ons
Eelko Wester
Eelko Wester
Redacteur

Systeemcamera is populaire poldermodel ­camera

door Eelko Wester
Deel dit bericht:

Ooit was de wereld van digitale camera’s overzichtelijk. Je had spiegelreflexcamera’s voor de professionals en serieuze amateurs. En als gewone consument kocht je een compactcamera. Maar die tijd is voorbij. Het aantal typen en soorten categorieën groeit. Uit de laatste cijfers van het GFK blijkt dat de systeemcamera hot is. Een systeemcamera is een compactcamera met verwisselbare lens. Zeg maar een soort poldermodelcamera. 

Volgens onderzoeksbureau GFK, dat de cijfers van de verkoop in de retail vezamelt en analyseert, was de systeemcamera gewild in het tweede kwartaal van 2012. Van alle verkochte camera’s met verwisselbaar objectief die in de eerste zes maanden van dit jaar verkocht zijn, was 23% een systeemcamera. In omzet betekent dit 17% van alle verkochte camera's op de Nederlandse markt.

Marketing 
Het GFK schrijft een groot deel van het succes toe aan de marketing: ‘De stijging was voor een groot deel het gevolg van de promotionele activiteiten in deze sector. Hierdoor zijn consumenten zich steeds bewuster van het bestaan van systeemcamera’s en worden deze steeds breder gedistribueerd.’

Systeemcamera: beste van twee werelden
Een systeemcamera combineert het beste van twee werelden. De camera’s zijn handzaam als een compactcamera en kunnen door de verwisselbare lenzen en instelmogelijkheden een eind in de buurt komen van de kwaliteit van een (instap-) spiegelreflexcamera.

Olympus eerste met systeemcamera
Olympus was in 2009 de eerste camerafabrikant die een systeemcamera op de markt bracht. De Olympus PEN EP-1. De fabrikant had deze camera ook nog eens een heerlijke retrolook meegegeven. De camera-experts op de redactie waren er direct enthousiast over, maar heel eerlijk: ze hadden niet gedacht dat Olympus hiermee een nieuwe, lucratieve markt aanboorde. 

We waren enthousiast over de PEN EP-1, maar hadden niet gedacht dat Olympus hiermee een lucratieve markt aanboorde.

Olympus PEN EP-1 een succes
De Olympus PEN EP-1 werd echter direct een succes. Dat ontging de andere fabrikanten niet. Met als gevolg dat de afgelopen jaren ook Panasonic,  Sony,  Samsung, Nikon en als laatste Canon systeemcamera’s lanceerden. Olympus bouwde ondertussen haar PEN-serie fors uit en bracht met de Olympus OM-D E-M5 onder meer een high end model uit.

Top 5 beste systeemcamera's
We hebben de afgelopen jaren diverse systeemcamera’s getest. Dit is volgens ons de top 5 van beste systeemcamera’s:

1.Sony NEX 5 (aanbiedingen)
2.Olympus OM-D E-M5 (aanbiedingen)
3.Nikon 1V1 (aanbiedingen)
4.Canon EOS M (aanbiedingen)
5.Samsung NX200 (aanbiedingen)

Tegenvallende verkoop compactcamera’s
De positieve verkoopcijfers van systeemcamera’s is goed nieuws en dat kunnen de cameraretailers wel gebruiken, zo blijkt uit de cijfers van het GFK. Met name de verkoop van eenvoudige compactcamera’s raakt wat in het slop. Belangrijkste reden is de concurrentie van smartphones die met steeds betere camera’s worden uitgerust. De verkoop van camera’s daalde daardoor in vergelijking met vorig jaar met 10 procent.

Producten genoemd in dit artikel
Olympus PEN E-P1
Geen prijzen
Sony NEX-5
Geen prijzen
Nikon 1 V1
v.a.€ 551,37
(1 winkel)
Samsung NX200
Geen prijzen
Olympus OM-D E-M5
Geen prijzen
Canon EOS M
v.a.€ 399,00
(1 winkel)