Dennis de Vries
Dennis de Vries
Redacteur

LG Optimus Vu te vreemd voor Nederland

Door: Dennis de Vries | 28 februari 2012 16:37

Het leuke van het Mobile World Congress is dat je soms dingen ziet die de winkel om de hoek niet halen of niet direct potentie hebben. Smartphone-fabrikanten die buiten de lijntjes kleuren, out of the box denken, risico's nemen of gewoon eens 'lekker gek' doen.

Het leuke van het Mobile World Congress is dat je soms dingen ziet die de winkel om de hoek niet halen of niet direct potentie hebben. Smartphone-fabrikanten die buiten de lijntjes kleuren, out of the box denken, risico's nemen of gewoon eens 'lekker gek' doen.

Video preview LG Optimus Vu

Vooral LG is daar goed in. Zo kregen we op het MWC in 2010 bij LG de enorme GW990 in handen. Een toestel dat toen bizar leek met een 5 inch scherm en de mogelijkheid om meerdere applicaties naast elkaar op het scherm te laten draaien. In retrospect had dat nog best wat kunnen worden. Een jaar later stonden we te duwen en dringen op de stand voor 's werelds eerste 3D smartphone. Die kwam wel in de winkels te liggen, maar vertoeft daar nogsteeds. Dit jaar doet LG het weer, met de LG Optimus Vu. Een toestel waarvan we rustig durven te zeggen dat je 'm nooit gaat kopen, maar die toch leuk is om even in de hand te hebben. Dat laatste bleek moeilijker dan gedacht.

Een toestel waarvan we rustig durven te zeggen dat je 'm nooit gaat kopen

De LG Optimus Vu heeft een 5 inch beeldscherm. Vooruit, daar gaan we niet moeilijk over doen, dat kan tegenwoordig blijkbaar allemaal. De Vu is echter voorzien van een beeldscherm in 4:3 verghouding, terwijl 16:9 de standaard is voor telefoon. Het gevolg is dat het enorm breed is en veel meer aanvoelt als tablet dan smartphone. Ter vergelijking, het scherm van de Samsung Galaxy Note is 0,3 inch groter, maar door zijn 16:9 beeldverhouding een stuk makkelijker vast te houden.

Over de Samsung Galaxy Note gesproken: ook de Optimus Vu is voorzien van een pennetje. Dat kan bijna geen toeval zijn, maar LG ontkent elke aantijging van kopieergedrag. De Optimus Vu was al in ontwikkeling toen de Galaxy Note bekend werd gemaakt. Héél toevallig. 

Het pennetje van de Optimus Vu kan niet in de behuizing worden geschoven, die moet je dus los meenemen. LG heeft wel een aardige notitie-applicatie ingebouwd. Met één druk op de knop bovenop het toestel wordt die geactiveerd, waarna je naar hartelust kun tekenen over datgene wat je op dat moment aan het bekijken was.

Er was dus geen plaats om het pennetje in de behuizing te schuiven en dat heeft mede te maken met de uitschuifbare antenne. Het model dat LG ons toonde was een voor de Koreaanse markt, en daar is mobiele tv erg populair. En om lekker televisie te kijken, heb je zo'n telescopisch antennetje nodig. Ik kreeg al flashbacks naar 1998, toen dit op gsm's nog gebruikelijk was. Maar mocht dit toestel ooit in Nederland komen, dan komt hij zonder antenne.

De kans dat hij überhaupt komt is echter erg klein. Het is namelijk een LTE-toestel, hij maakt gebruik van een mobiel netwerk met razendsnel internet dat nog niet in Nederland gebruikt wordt. Providers zijn er wel mee bezig, maar dit jaar zit het er zeker niet meer in. Dat wil niet zeggen dat je de Optimus Vu niet kunt gebruiken, hij werkt ook gewoon met het huidige 3G-netwerk. Maar LG houdt de poot stijf, en brengt het toestel pas op de markt als er LTE-abonnementen te krijgen zijn. Dat kan dus nog wel even duren. 

Het was leuk om het apparaat even in handen te houden. Mooi scherm, fijne platte behuizing, snelle Android-ervaring. Allemaal niets mis mee. Maar het zou me niet verbazen als dit het laatste is wat we van de LG Optimus Vu vernemen. Over de prijs en beschikbaarheid is, je voelt 'm al aankomen, nog niets bekend.

 

Deel dit bericht:
Tags