Dennis de Vries
Dennis de Vries
Redacteur

5 vragen, en antwoorden, over de Samsung Galaxy Note 10.1

Door: Dennis de Vries | 23 augustus 2012 11:13

We hebben 'm gewikt, gewogen, getest en tegen het licht gehouden. Verdict: de Samsung Galaxy Note is goed bevonden. De Android-tablet mét pennetje scoort vier sterren. Voor de volledigheid beantwoorden we alvast wat vragen voor ze goed en wel gesteld zijn.

We hebben 'm gewikt, gewogen, getest en tegen het licht gehouden. Verdict: de Samsung Galaxy Note is goed bevonden. De Android-tablet mét pennetje scoort vier sterren. Hoe hij daar aan komt, lees je in het uitgebreide testrapport en zie je in de videoreview hieronder. Maar het kan zijn dat er nog wat vragen zijn. Voor de volledigheid proberen we die alvast te beantwoorden voor ze goed en wel gesteld zijn.

"Jullie hebben op het MWC een preview gemaakt van dit apparaat. Toch zie ik veel verschillen. Hoe kan dat?"
De Samsung Galaxy Note 10.1 is op het Mobile World Congress gelanceerd. Dat was in februari en destijds vond Samsung het de belangrijkste productlancering van dat moment. Heel Barcelona was onder de advertenties geplakt. Maar in de tijd tussen de presentatie en de lancering heeft Samsung nog flink geknutseld aan het apparaat om 'm 'meer van deze tijd' te maken. Zo moest er even gewacht worden op de krachtigere quad-core-processoren, is er wat extra werkgeheugen bijgekomen en is ook het design iets aangepast: in de originele versie kon je de pen niet in de behuizing kwijt. Dat is nu wel zo makkelijk.

Is het beeldscherm dus slecht? Nee. Is het goed? Ook niet. Het is voldoende. Net aan.

"Veel Amerikaanse tech-sites hebben ook reviews van de Note 10.1. Die vinden 'm waardeloos. Waarom zeggen jullie dat niet eerlijk?"
Daar hebben we een reden voor: hij is niet waardeloos. Bij lange na niet. De Amerikaanse reviews kwamen online kort nadat onze videoreview was opgenomen en die schetsen een heel ander beeld dan wat ik heb van de Note 10.1. Er wordt vooral veel kritiek geleverd op de interface, die traag schijnt te zijn. Ik weet niet of ik een andere Note 10.1 heb, maar dit is waarschijnlijk de snelste en meest soepele Android tablet die ik ooit heb gebruikt. Ook Touchwiz kan rekenen op afkeuring. Inderdaad, niet alle widgets of toevoegingen zijn even nuttig of handig. Daarom is het alleen maar een voordeel dat je alles in Android heel erg eenvoudig naar eigen zin kunt indelen.

"Is het beeldscherm echt zo slecht?"
Nee, we willen niet zeggen dat het beeldscherm slecht is. Maar ook niet dat het overdreven goed is. Voor de duidelijkheid, de Samsung Galaxy Note 10.1 heeft géén Super AMOLED-scherm. In plaats daarvan hebben ze gekozen voor een (ook uitstekend) PLS-scherm: Samsungs versie van IPS. Heel helder, met mooie kleuren en supersnelle reactietijd. Maar helaas wel een resolutie van 'slechts' 1280x800 pixels. Net zo veel als de originele Galaxy Note met een vierde aan beeldschermoppervlak. Samsung werd er naar gevraagd tijdens de lancering. "We vonden dit voldoende" was het antwoord. Maar als het naar eigen zeggen de belangrijkste tablet-lancering is, zou je meer verwachten. En zeker als je intensief met het pennetje in de weer gaat, zou de hoge resolutie erg welkom zijn. Is het beeldscherm dus slecht? Nee. Is het goed? Ook niet. Het is voldoende. Net aan.

'Is hij beter dan de iPad? En beter dan de Asus Transformer Prime?"
Wil je een tablet om een tablet te hebben, dan zou ik nog altijd voor een iPad gaan. Er is simpelweg nog geen Android-apparaat dat daar aan kan tippen. Of je de nieuwe iPad (3) of de wat voordeligere iPad 2 koopt, daar hebben we al eerder uitgebreid over geschreven.
De keuze tussen de Galaxy Note 10.1 en de Transformer Prime van Asus hangt heel erg af van wat je er mee wilt doen. Asus biedt dankzij het toetsenbord-dock een heel andere functionaliteit dan de Note 10.1 met zijn pennetje. Ben je niet zo'n tekenaar, maar werk je aan je roman? Dan heeft de Note 10.1 geen zin. Schrijf je niet, maar schets je liever de wereld om je heen? Vergeet dan de Transformer Prime.

"Waarom zou ik niet gewoon een iPad 3 kopen met een van de talloze pen-accessoires die er te koop zijn?"
Dat is een goed alternatief, zeker omdat je daardoor een beeldschermresolutie krijgt die de Note 10.1 eigenlijk ook zou moeten hebben. Maar de functionaliteit van een los gekocht pen-accessoire zal niet zo ver gaan als die van de S-Pen bij de Note 10.1. Vooral de drukgevoeligheid is erg belangrijk als je veel wilt tekenen. De bijgeleverde apps zou je zelf nog wel bij elkaar kunnen zoeken, maar de optie om meerdere schermen tegelijk te gebruiken, om snel een zwevend notitieblok op te kunnen roepen en om makkelijk screenshots te maken en te gebruiken vind je dan weer alleen op de Note 10.1.

"Maar wacht even, mag ik nog een vraag stellen?"
Tuurlijk, we gaan nergens heen. Laat 'm achter in de comments, dan pakken wij het apparaat erbij en proberen 'm zo goed mogelijk te beantwoorden.

De Samsung Galaxy Note 10.1 is verkrijgbaar in twee varianten. De wifi-versie heeft een adviesprijs van 479 euro, terwijl de versie met wifi en 3G 599 euro moet kosten. Bekijk voor meer informatie het volledige testrapport van de Samsung Galaxy Tab 10.1.

Deel dit bericht:
Tags