Dennis de Vries
Dennis de Vries
Redacteur

Samsung kopieert, moet miljard betalen aan Apple

Door: Dennis de Vries | 26 augustus 2012 10:17

Kopieert Samsung nou wel of niet bewust producten en ideeën van Apple? Die vraag lag aan de basis voor een grote rechtszaak in de Verenigde Staten. De jury in de zaak heeft gisteren uitspraak gedaan: Samsung heeft flink lopen jatten. Of ze even een miljard dollar (!!) aan Apple willen overmaken. En dat is nog maar het begin.

Kopieert Samsung nou wel of niet bewust producten en ideeën van Apple? Die vraag lag aan de basis voor een grote rechtszaak in de Verenigde Staten. De jury in de zaak heeft gisteren uitspraak gedaan: Samsung heeft flink lopen jatten. Of ze even een miljard dollar (!!) aan Apple willen overmaken. En dat is nog maar het begin.

In de rechtszaak is bepaald dat Samsung inbreuk maakt op een groot aantal patenten van Apple. Op het gebied van software heeft Samsung flink wat ideeën van Apple geleend, zoals het 'stuitereffect' als je naar het einde van een lijst bent gescrold of 'pinch to zoom'. Daarnaast heeft Samsung met ruim twaalf Galaxy-toestellen inbreuk gemaakt op patenten van Apple omtrent het ontwerp van het toestel. TheVerge somt de hele lijst toestellen, allemaal voor de Amerikaanse markt, even op. Het resulteert in een boete van $1.049.343.540, omgerekend bijna 840 miljoen euro, te betalen aan Apple.

Galaxy Tab 10.1 vrijgesproken
Niet alle Galaxy's werden over één kam geschoren, zo is de Galaxy Tab 10.1 vrijgesproken. Dit apparaat maakt geen inbreuk op patenten die Apple heeft gebruikt voor de iPad. Samsung had Apple tegelijkertijd ook beschuldigd van het schenden van een aantal van hún patenten. Ook hier was de jury duidelijk in: dat is niet zo. Apple moet Samsung $0,0 betalen. Ouch. Flawless victory voor Apple dus.
Maar hiermee is het laatste woord nog lang niet gesproken. Apple probeert de Galaxy-toestellen die inbreuk maken op hun design-patenten nu uit de Amerikaanse winkels te krijgen.

Het resulteert in een boete van $1.049.343.540, omgerekend bijna 840 miljoen euro, te betalen aan Apple.

Het ziet er even niet zo goed uit voor Samsung, dat is duidelijk. Die 840 miljoen euro kunnen ze waarschijnlijk wel betalen, hoewel het natuurlijk een hoop geld blijft. Zorgwekkender wordt de situatie als er inderdaad een (tijdelijk) verkoopverbod komt. Een paar weken, maanden niets kunnen verkopen kan op de lange termijn echt pijn gaan doen. Daarnaast is het pakket patenten dat Apple heeft enorm breed. Ze hebben bij wijze van spreken het alleenrecht op een rechthoekige smartphone met afgeronde hoeken. Dat heeft gevolgen voor toestellen die Samsung nog op de markt wil brengen, maar ook andere fabrikanten zullen hiermee rekening moeten gaan houden als ze weer eens een telefoon ontwerpen. De software-patenten die Samsung schendt met hun Android-telefoons zouden ook best eens kunnen gelden voor andere Android-toestellen. Reken maar dat ze bij HTC en LG onrustig worden van deze uitspraak.

'Stelen is niet goed'
Samsung laat in een reactie weten dat ze 'van de keuze' zijn. "Het is jammer dat (...) een bedrijf een monopoly kan krijgen in rechthoeken met afgeronde hoekjes en in technologie die Samsung en andere bedrijven kunnen verbeteren." Minder innovatie op het gebied van smartphones,menen ze dus. En juist bij Apple zijn ze blij dat innovatie nu ook beloond wordt, en niet zomaar gejat kan worden door anderen. Tim Cook, CEO van Apple: "De rechtszaken tussen Apple en Samsung gingen om meer dan alleen patenten of geld. Het ging om waarden. Bij Apple hechten we waarde aan originaliteit en innovatie. (...) We zijn blij dat het Hof heeft geconstateerd dat Samsungs gedrag niet door de beugel kan en daarmee laat weten dat stelen slecht is." M'kay.

Gevolgen voor Nederland
Het oordeel is geveld door een Amerikaanse jury en de uitspraak gedaan door een Amerikaanse rechter. Daar hebben andere landen,wij in Nederland incluis, in de eerste instantie weinig mee te maken. Maar het mag duidelijk zijn dat het oordeel wel een aardige motivatie is voor Apple om ook in andere landen voet bij stuk te houden. In Nederland hebben beide fabrikanten al eens voor de rechter gestaan, die situatie is niet ineens opgelost nu. Deze uitspraak is slechts een nieuw hoofdstuk in een lang, lang, heeeeel lang verhaal . Een verhaal waar geen winnaars uit lijken te komen.

Deel dit bericht:
Tags