Volg ons
Eelko Wester
Eelko Wester
Redacteur

Bedien de Miele wasmachine met je smartphone

door Eelko Wester
Deel dit bericht:

Geen ingewikkelde knoppen, maar een overzichtelijke app waarmee je zelfs op afstand je wasmachine kunt aanzetten.  Binnen een, twee jaar moet dat kunnen bij de nieuwste wasmachines van Miele.

Er is wel een maar. Miele zet de vorig jaar ingezette ontwikkeling van de besturing met je smartphone  alleen door als wij dat willen. Of eigenlijk, de bezoekers van de elektronicabeurs IFA in Berlijn. Daar heeft Miele een proefopstelling neergezet voor Miele SmartControl Study. Consumenten op de beurs mogen zeggen wat ze ervan vinden en welke functionaliteiten ze eventueel op een app willen hebben. 

Miele testmodel
Het testmodel van de Miele wasmachine zag er op het eerste oog vreemd uit, omdat het bedieningspaneel met alle knoppen op het apparaat ontbreekt. Het is meteen een van de struikelblokken waarmee Miele worstelt, vertelt Christian Gerwens van Miele. “Als je smartphone uitvalt, kun je niet meer wassen. Dat is niet handig.”  

Miele zet de ontwikkeling van de besturing met je smartphone alleen door als wij dat willen.

App
De gedemonstreerde app was in ieder geval verrassend overzichtelijk. Je kunt het programma kiezen, de temperatuur, extra instellingen en na een druk op start begint de Miele wasmachine te draaien. Ook krijg je na afloop van de wasbeurt feedback over wat de wasmachine heeft gedaan - voor de liefhebber laten we maar zeggen. Waarschijnlijk zijn je populaire wasprogramma’s onder je favorieten te scharen, waardoor de bediening helemaal een fluitje van een cent wordt. 

Testpanels
Miele legt de innovatie behalve aan het IFA-publiek de komende maanden ook voor aan testpanels. Daarna wordt besloten of de mobiele besturing een toekomst heeft. Gerwens: “We voorzien de bediening niet alleen voor de wasmachine, maar ook voor andere apparaten, zoals de droger en vaatwasser.” 

Geurflacons
Tijdens de persconferentie toonde Miele meer innovaties. Zo introduceerde de huishoudgigant een geurflacon voor in het filter van de wasdroger. Die zorgt ervoor dat je kleren behalve droog, zacht en soepel worden ook heerlijk geuren naar bijvoorbeeld natuur en water. Het systeem is vergelijkbaar met de Nespresso-koffiecups, want alleen de gepatenteerde flacons van Miele passen erin. 

Wasdroger op zonne-energie
Over patenten en wasdrogers gesproken. Miele toonde op haar uitgebreide stand ook een wasdroger op zonne-energie. Het idee is dat je zonnepanelen ervoor zorgen dat de wasdroger wordt voorzien van energie. De warme waterdamp wordt vervolgens via een speciale condensator richting bijvoorbeeld je wasmachine en vaatwasser geleid. Volgens Miele levert dit een besparing op van vele tientallen procenten in vergelijking met conventionele wasdrogers.
Dat je dan wel zonnepalen op het dak van je huis moet hebben of voor veel geld moet plaatsen, daar werd verder niet over gerept.