Volg ons
Eelko Wester
Eelko Wester
Redacteur

Panasonic, van de kamer naar de keuken

door Eelko Wester
Deel dit bericht:

Van producten als camera’s, televisies, blu-rayspeler en vaste telefoon kenden we Panasonic al langer. De smartphone Eluga was enkele maanden geleden een verrassing (al hebben we die in Nederland nog steeds niet gezien). Maar op de IFA 2012 in Berlijn werd duidelijk dat voor Panasonic geldt: we’ve ain't seen nothing yet.

Panasonic wil namelijk de woonkamer opschuiven naar onze keuken, badkamer, zelfs de garage. Eigenlijk wil Panasonic ons hele huis inrichten. In Azië, waar de bakermat van het Japanse bedrijf ligt, is Panasonic al alom vertegenwoordigd. Nu moet ook Europa eraan geloven. 

White good en home appliances
En dus is er op de reusachtige stand van Panasonic veel plek ingeruimd voor white good en home appliances. Wasmachines, stofzuigers, drogers, strijkijzers, ovens, inductiekoopplaten, koelkasten, magnetrons, scheerapparaten, ladyshaves, enzovoort, enzovoort…  staan opgesteld en worden vol enthousiasme gedemonstreerd. 

Panasonic wil ons hele huis inrichten

Nieuwe koers
Dat de Europese wereld nog een beetje moeten wennen aan de nieuwe koers van Panasonic, werd pijnlijk duidelijk tijdens de persconferentie. De volle zaal journalisten stroomde leeg toen een Japanse directeur begon uit te leggen hoe lang Panasonic in haar thuisland al wasmachines maakt...

Okay, de persconferentie van Sony enkele blokken verder lonkte.
En okay, de Japanse directeur bakte er tijdens de presentatie helemaal niets van, hoewel zijn tekst levensgroot op de achtermuur stond geprojecteerd.
Maar toch: Panasonic deed er op de IFA in ieder geval alles aan om indruk te maken.

Panasonic home appliances

Panasonic inductiekookplaat
Voor de nodige verbazing zorgde een inductiekookplaat. Een prototype weliswaar, maar op de kookplaat kun je niet alleen op elke plek een pan neerzetten en daar de temperatuur tot op de graad nauwkeurig instellen. Je kunt er via infrarood bijvoorbeeld ook draadloos je blender op aansluiten. Je zet hem op de plaat en draaien maar. Of het handig is, weten we nog zo net niet. Maar het is wel tof dat het kan. Tenminste, ergens in de toekomst. 

Niet-draaiende magnetron
Maar er waren meer innovaties waarmee Panasonic de Europese keuken wil veroveren: 

  • Een magnetron waarvan de schijf niet draait.
  • Een strijkijzer waarmee je alle kanten uit kunt strijken zonder dat je hem hoeft te draaien
  • Een groentevak met een soort kleurendisco in een koelkast, die ervoor zorgt dat groente weken langer vers blijft. We hebben het niet getest, we moeten Panasonic op hun woord geloven.
  • Een broodrooster met een iPod-design
  • Een zwarte design wasdroogcombinatie.
  • En: een massageborstel voor je hoofd (“de mannelijke versie gaat wat harder”).

Panasonic in en om het huis hebben?
Zo maar zes concepten die Panasonic trots toonde. Wanneer een willekeurige iPod-magnetron in de winkels ligt is echter onduidelijk. Panasonic wil eerst de mening van journalisten en publiek weten, vooraleer ze het een en ander naar Europa brengen. Nog even geduld, dus. Oh, en benieuwd naar hoe al die innovaties eruit zien? We hebben een uitgebreide video geschoten, komt snel online. Hou 'm hier.