Dennis de Vries
Dennis de Vries
Redacteur

Sony's 84" 4K-tv onmogelijk groot, fantastisch scherp

Door: Dennis de Vries | 1 september 2012 13:22

Je hoort er als fabrikant niet bij als je op de IFA 2012 geen onmogelijke grote tv lanceert. Sony pakt het goed aan met de LED XBR televisie. 84 inch, 213 centimeter diagonaal, maar toch haarscherp zelfs als je met je neus op het beeld zit. 4k is het toverwoord.

Je hoort er als fabrikant niet bij als je op de IFA 2012 geen onmogelijke grote tv lanceert. Sony pakt het goed aan met de LED XBR televisie. 84 inch, 213 centimeter diagonaal, maar toch haarscherp zelfs als je met je neus op het beeld zit. 4k is het toverwoord.

4K is de standaard van de toekomst, zoals Full HD dat momenteel ongeveer is voor moderne televisies. Heeft een Full HD beeldscherm 1920 bij 1080 pixels om een plaatje weer te geven, 4K staat voor 3840 bij 2160 pixels. Vier keer zo veel pixels, vier keer zo scherp beeld. Maar voorlopig resulteert dat alleen nog in onmogelijk grote televisies. We zagen ze bij Panasonic, bij LG en ook Sharp doet mee.

4K resolutie en upscaling
Sony doet zijn duit in het zakje met de Sony 84" LED XBR televisie. Groter dan een deur, zwaarder dan een bestelbus, scherper dan een samuraizwaard. Tijdens de demonstratie, in een klein zaaltje achteraf, zaten we met de neus bovenop de grote schermen. Maar de pixel waren niet te zien in het 4K-beeldmateriaal. Maar ook het 'ouderwetse' Full HD films, 4K beelden zijn nog bijna nergens te krijgen tenslotte, zagen er scherper uit dan eigenlijk mogelijk was. Daar heeft Sony zijn X-reality PRO techniek voor ontwikkeld, die filmbeelden nauwkeurig analyseert en de kwaliteit waar mogelijk opschroeft. Het enige wat je daar van merkt is dat het beeld er echt ontzettend gedetailleerd uit ziet.

Groter dan een deur, zwaarder dan een bestelbus, scherper dan een samuraizwaard

Maar hoewel dit beeldscherm behoorlijk aan de maat is, ook in dikte, was er niet genoeg ruimte voor knap geluid. Ziedaar, Sony heeft twee soundbars aan de zijkant bevestigt. De televisie is er groot genoeg voor, het staat nog wel stijlvol ook en levert stevig geluid op. En uiteraard mag 3D niet ontbreken. Het is de passieve variant, dus de brillen zijn bescheiden en het beeld erg goed. En er is een grappig trucje mogelijk dat Sony SimulView noemt. Twee mensen die naar dezelfde tv kijken, maar heel iets anders zien. Ideaal voor als je tegen elkaar aan het gamen bent. Maar eerlijk is eerlijk, deze tv is zo groot en scherp; toen er 2D beelden werden vertoond van een zweefvlucht door de Grand Canyon waanden we ons in de cockpit. Dat hele 3D is nergens voor nodig.

Sony 84" 4K TV kopen?
Dus? Kooptip? Tuurlijk. Sony's 84" 4K tv zal in de winkels staan voor zo'n 25.000 euro, dus waar hebben we het over. Nee, die hele 4K resolutie is ontzettend leuk, dat konden we met eigen ogen zien. Maar totdat de schermen bij ons door de deur passen en de prijzen zakken onder onze jaarsalarissen, bedanken wij even vriendelijk.

Deel dit bericht:
Tags