Dennis de Vries
Dennis de Vries
Redacteur

LG tv's op IFA 2012: plat vermaak, grote lol

Door: Dennis de Vries | 4 september 2012 09:21

De stand van LG hing vol met tv's. Niet zomaar huis-tuin-en-keuken televisies, maar de overtreffende trap van de bekende beeldschermen. We vergaapten ons aan LG's ultra-platte 55 inch OLED-televisie en zetten een paar stappen naar achter voor hun 84 inch LED televisie.

De stand van LG hing vol met tv's. Niet zomaar huis-tuin-en-keuken televisies, maar de overtreffende trap van de bekende beeldschermen. We vergaapten ons aan LG's ultra-platte 55 inch OLED-televisie en zetten een paar stappen naar voor hun 84 inch LED televisie.

Plat: LG 55 inch OLED TV
Misschien wel het mooiste product dat we hebben gezien op de IFA 2012. De OLED tv van LG. Je moet het zien om te geloven, maar wat is dit apparaat ontzettend plat. 4 millimeter dik. En om dat in perspectief te plaatsen: de platste smartphone is dikker dan deze enorme tv. Daarnaast zit er een onmogelijk dunne rand om het beeldscherm. Het ziet er onvoorstelbaar uit, maar wel erg mooi.

Het beeldscherm kan zo plat zijn omdat een OLED-scherm geen extra verlichting nodig heeft. OLED geeft zelf licht. En dat heeft nog een ander voordeel. Zodra er iets zwarts weergegeven moet worden, schijnen de pixels geen licht uit waardoor ze ook echt diep zwart zijn. Om goed wit weer te geven heeft LG een extra witte kleurpixel meegegeven. Eenzelfde trucje als Sony doet met WhiteMagic-schermen. LG claimt hierdoor 'oneindig contrast'.

Je moet het zien om te geloven, maar wat is dit apparaat ontzettend plat.

Wat ook helpt het beeldscherm zo plat te houden is het feit dat er niets in zit. Het beeldscherm is niets meer dan dat: gewoon een beeldscherm. De speakers, de knoppen, de aansluitingen, de kabels; alles zit verwerkt in de voet. Je hebt de keuze uit drie varianten. Een lage voet, voor op een kastje, een hoge voet, om 'm op de grond te plaatsen of een hangsysteem voor aan de muur. Hoe dat geluidstechnisch klinkt weten we niet - op de stand konden we louter (fraaie) audioloze beelden zien.

Zoveel design en nieuwe technologie kost natuurlijk aardig wat. De woordvoerder van LG op de stand gaf bij ons een prijs op van 9000 euro (!). Oei. Wat misschien hoop schept is dat LG al jaren te koop loopt met prototypes van dit soort schermen. Kwam je twee jaar geleden in hun hoofdkantoor in Amstelveen, dan stond daar een kleine (ongeveer 19 inch) variant in een vitrine. Die moest toen nog enkele tienduizenden euro's kosten. De prijzen dalen dus vrij rap.

Groot: LG 84" UD 3D TV
Was je uitgekeken op de ultraplatte OLED televisie, dan kon je je bij LG vergapen aan een joekel met beelddiagonaal van meer dan twee meter. De 84 inch tv van de Koreaanse fabrikant is ook nog behoorlijk scherp. Het is een 'Ultra Definition' televisie, door andere fabrikanten gewoon 4K genoemd. Het scherm beschikt over een beeldresolutie van 3840x2160 beeldpixels. Net als Sony dus. En iets minder dan Panasonic.

Los van het feit dat deze tv dus in staat is om beelden lekker scherp weer te geven, is hij natuurlijk in staat om 3D-beelden te vertonen en zit er een keur aan smartfuncties op. En binnenkort is hij gewoon beschikbaar, rond de feestdagen ligt hij in de winkel. De adviesprijs is 15.000 euro en dat is exclusief de kosten voor het verhuisteam dat je moet inhuren om deze kolos op zijn plek te krijgen. Goedkoop kun je 'm niet noemen, maar feit is wel dat het nog altijd een eurootje of tienduizend goedkoper is, dan Sony's bakbeest.

Deel dit bericht:
Tags