Volg ons
Dennis de Vries
Dennis de Vries
Redacteur

Nokia Lumia 920 en 820 nieuw, nog niet te krijgen

door
Deel dit bericht: Facebook Twitter

Nokia maakt de beste Windows Phone toestellen. Natuurlijk, HTC, Samsung en Acer hebben het ook geprobeerd, maar de Finse fabrikant ging all-in met mooie toestellen en toffe apps. Dus keken we reikhalzend uit naar de lancering van de Nokia Lumia 920 en de Nokia Lumia 820. Wat blijkt? Mooiere toestellen en nog wat extra coole apps. Maar helaas geen rappe levertijd.

Helaas: filmen was niet toegestaan op de persbijeenkomst van Nokia. Een videopreview van de Nokia Lumia 920 en de Lumia 820 houden jullie van ons tegoed. Van beide apparaten was één exemplaar aanwezig, en dat mochten we niet eens in handen houden. De Nokia-medewerker hield 'm stevig vast. Over de eerste indruk kunnen we kort zijn: your guess is as good as mine. Wat we wel konden zien: De Lumia 920 is als een Lumia 900, maar dan krachtiger en mooier. De Lumia 820 is als een Lumia 800, maar dan krachtiger en lelijker.

PureView naar Windows Phone
We wisten al dat Nokia de fantastische PureView cameratechniek van de Nokia 808 een keertje in een Windows Phone zou zetten. Dat hebben ze ons zelf verteld. En die tijd is nu gekomen. De Nokia Lumia 920 heeft een PureView-camera, maar verwacht geen 41 megapixel camera: het is een 8 megapixel sensor. Tijdens de persconferentie werd de nadruk gelegd op lichtgevoeligheid. 'Oversampling', de techniek die de foto's van de 808 PureView scherp en ruisvrij maken, kwam niet ter sprake. Wel cool: de camera van de Lumia 920 heeft een optische beeldstabilisatie; veren om de camera-unit houden het beeld stil. Komt geen software aan te pas, en dat zou aanzienlijk rustigere filmbeelden moeten opleveren maar ook scherpe foto's bij weinig licht. Tijdens de presentatie werd zelfs 'de beste PureView ervaring op een smartphone geclaimd'. Alsof ze de Nokia 808 Pureview al vergeten zijn.


De Nokia Lumia met PureView camera is een feit.

Tweede Windows Phone 8
Samsung was Nokia op de IFA net voor met de lancering van de Samsung Ativ S. De Nokia Lumia 920 is dus de tweede Windows Phone 8 smartphone. En dat biedt flink wat verbeteringen ten opzichte van Windows Phone 7, we schreven er al eerder over.
>> Lees meer: De 8 verbeteringen van Windows Phone 8

Specificaties Nokia Lumia 920
Je hebt nu dus meer mogelijkheden om de tegels op het startscherm in te delen en tijdens de presentatie is er een goede vijf minuten besteed aan het maken van een screenshot op de telefoon. Dat zit er dus ook op. Eén van de belangrijkste nieuwtjes is dat er stevigere hardware ondersteund wordt. Dus is de Nokia Lumia 920 voorzien van een krachtige Snapdragon S4 dual-core processor en uitgerust met NFC en een HD-beeldscherm met de spannende naam 'PureMotion'. "Het beste scherm voor alledaags gebruik" aldus Nokia. Maar waar we meer onder de indruk van zijn, is dat het te bedienen is met handschoenen aan. Typisch Finse vernuftigheid. Om het geheel te laten werken, is het toestel voorzien van een 2000mAh batterij. Cool nieuwigheidje is dat hij draadloos is op te laden. En schijnbaar komen er in Nederland 'te zijner tijd' versies van het toestel waar die lader ook echt bij zit. Cool.

Ook gelanceerd: Nokia Lumia 820
Minder groot, minder geavanceerd en daardoor wat minder aandacht. Maar ook minder duur en mét MicroSD kaart. Het is niet een exacte kopie van de Nokia Lumia 800. Die had een niet te kraken unibody van polycarbonaat. Van de Lumia 820 is de batterijklep helemaal te verwijderen en, Nokia door de bocht, te vervangen door verschillende kleuren. Of door een batterijcover die draadloos laden mogelijk maakt.

Nokia Lumia 820 en Lumia 800
De Nokia Lumia 820 en de Nokia Lumia 800, gezellig naast elkaar

Nokia Lumia 920 en Lumia 820 kopen?
We mochten het toestel op de presentatie nog niet eens vasthouden, dus dan voel je de buit al hangen: een beschikbaarheidsdatum is nog niet bekend. En datzelfde geldt voor de prijs. Zit je dus met smart te wachten op de Nokia Lumia 920 of Lumia 820, dan kun je nog even wachten. 'Later dit jaar', specifieker dan dat wordt het voorlopig even niet. Maar wij hebben 'in de wandelgangen' ook al van een bron bij Nokia gehoord dat ze pas het eerste kwartaal van 2013 in Nederland verkrijgbaar zijn. Lekker dan.