Volg ons
Ger de Gram
Ger de Gram
Redacteur

iPhone 5: sneller, slanker, sterker

door Ger de Gram
Deel dit bericht:

Sneller, groter, sterker. Phil Schiller, medewerker van fabrikant Apple, kwam superlatieven te kort toen hij de nieuwe iPhone 5 aankondigde. En geef hem eens ongelijk. Het is nieuw, het oogt mooi en miljoenen mensen willen het hebben. Maar de iPhone 5 is meer een evolutie dan een revolutie.

De Apple iPhone 5 is vergeleken met zijn voorganger gelijk een stuk slanker. Het toestel is maar liefst 18 procent dunner ten opzichte van de iPhone 4s, wat neerkomt op 7,6 mm. En met 112 gram is het ook nog eens een mager ventje. Ter vergelijking: de Samsung Galaxy S3 weegt 133 gram.

Retina-display
Toch is het model wel wat langer en dat komt voornamelijk door het nieuwe 4 inch retina-display.  "Daardoor kun je meer content bekijken, maar ligt de iPhone 5 nog wel lekker in de hand", zo betoogde Schiller tijdens de presentatie. Het scherm heeft een resolutie van 1136 x 640 pixels en een beeldverhouding van 16:9.  Dat is dus een stuk scherper en groter dan de iPhone 4s en dat heeft als (belangrijkste) voordeel is dat je nu vijf rijen met apps op je verschillende startschermen kwijt kunt, in plaats van 4. En een film kun je nu eindelijk zonder balken bekijken.

 iPhone 5 video

TheVerge had al de kans de iPhone kort te bekijken.

Dat alles draait ook nog eens op een vernieuwde processor. De A6 processor is de opvolger van de A5 en zou volgens Apple tweemaal sneller moeten zijn. Of dat zo is, moeten we later bekijken, want een (illegale)  videostream was lastig te vinden. Verbazingwekkend genoeg overigens, want keynotes van Apple zijn mateloos populair. 

Traditiegetrouw gaan ze gepaard met een hoop, vaak ietwat overbodige poeha. Nog uren voor de start van het festijn kwam de nieuwstombola al op gang. Toen 9to5Mac via de interne zoekmachine van Apple.com ontdekte dat de nieuwe iPhone toch echt iPhone 5 heette, was de hype daar. Hij komt, hij is er echt! Twitter ging haast plat, Tweakers-redacteur Arnoud Wokke baalde nog even dat hij er in San Fransisco of London* niet live bij was, maar het eveneens moest doen met liveblogs van TheVerge en Engadget.

Hij is er echt! De iPhone 5 heet iPhone 5 en is daar!

Uren later bevestigde Apple-topman Tim Cook nog maar eens waarom Apple soms zo populair is. De accuduur van de iPhone 5 is, op veler verzoek, namelijk flink verbeterd. Als we het mogen geloven, bedraagt de standby-tijd van het model zo'n 225 uur (ter vergelijking: de iPhone 4S haalde tot 200 uur). Ben je volop aan het browsen via wifi, dan kun je dat 10 uur onafgebroken doen. De iPhone 5 is ook LTE-ready, wat zoveel zegt als dat je er via het 4G-netwerk mobiel mee kunt surfen. Dat is in Nederland nog niet mogelijk, want 4G is (nog) niet uitgerold. Mocht dat het geval zijn, dan zou je in theorie tot 8 uur met je iPhone 5 kunnen spelen terwijl je razendsnel surft.

iPhone 5 vs iPhone 4s
De Apple iPhone 4s vs. iPhone 5. Langer, sneller - beter.

Toen de geruchtenmanie langzaamaan vorm begon te krijgen, zo medio juni, sprak iedereen over een nieuwe 'connector'.  Oftewel, een nieuwe manier om je iPhone 5 aan te sluiten op apparaten. iPod-dockmakers in paniek, designers over de rooie - dat gaat toch nooit goed komen? Apple heeft de oplossing om problemen rondom haar nieuwe 'lightning'-connector te voorkomen: een (simpel) tussenstukje. Waarom er een nieuwe connector nodig was, is op z'n Apple's te beantwoorden: sneller, smaller, beter. Goed, dat kennen we nu wel. Er komen (extra) accessoires op de markt om de connectie tussen huidige aansluitingen te kunnen behouden.

Apple iPhone58 megapixelcamera op iPhone 5
Ook op het gebied van fotografie doet Apple weer een nieuwe duit in het zakje. Naast de verbeterde (nu HD) FaceTime-camera is de 8 megapixel 'iSight' op alle fronten een vooruitgang. Het toestel heeft betere beeldstabilisatie en sterkere ruisonderdrukking. Opmerkelijk is de panoramafunctie die foto's van 28 megapixels aflevert. Dat is logisch: hij plakt natuurlijk meerdere beelden aan elkaar vast. Tijdens de keynote waren er al een paar fraaie voorbeelden te zien.

Eveneens kun je nu in Full HD filmen waarbij het geluid vooral een flinke boost heeft gekregen. De Apple iPhone 5 heeft liefst 3 speakers aan boord om alles 'nog beter, nog mooier, nog helderder'  weer te geven. Bovendien kun je, net als bij bijvoorbeeld de One-serie van HTC, nu foto's schieten terwijl je aan het filmen ben.

Tot zover de hardwarematige vernieuwingen. Ook op softwaregebied staat de nieuwe Apple iPhone 5 zijn mannetje. iOS 6 was al aangekondigd en zit standaard op deze telefoon, op eerdere modellen (de 3GS, 4 en 4S) valt het vanaf 19 september te downloaden. Een van de nieuwigheden daarvan is bijvoorbeeld Passbookeen manier om je (betaalde) film- en treinkaartjes te bewaren. Of dat voor Nederland ook werkt, valt nog te bezien.

Prijzen iPhone 5
Apple heeft ook de prijzen van de iPhone 5 bekend gemaakt. Je kunt de iPhone 5 kopen vanaf 199 dollar, in combinatie met een tweejarig contract. Wil je de 64 GB-versie, ben je bijna 400 dollar kwijt. Wat het toestel in Nederland gaat kosten is nog onduidelijk, zeker is wel dat hij op 28 september in de winkels ligt.

Apple iPhone 5 official introduction video

Je krijgt er een beetje kokhalsneigingen van, maar dit is de Apple iPhone 5 introduction video. Voor meer informatie kun je op de site van Apple terecht.

Producten genoemd in dit artikel
Apple iPhone 4S
Geen prijzen
Samsung Galaxy S3
Geen prijzen