Ger de Gram
Ger de Gram
Redacteur

Photokina 2012: fullframe voor iedereen

Door: Ger de Gram | 18 september 2012 13:22

De Photokina, Europa's grootste vakbeurs op het gebied van fotografie, is weer van start gegaan en BesteProduct is erbij. De belangrijkste productintroducties zijn al geweest. We maken alvast een overzicht.

De Photokina, Europa's grootste vakbeurs op het gebied van fotografie, is weer van start gegaan en BesteProduct is erbij. De belangrijkste productintroducties zijn al geweest. We maken alvast een overzicht.

Canon, Nikon, Olympus. Die grote namen op het gebied van fotografie die de Photokina zien als hét moment om hun product line-up van het komende jaar te laten zien. Traditiegetrouw presenteren ze hun nieuwe camera's een paar dagen voor de start van de beurs.

Fullframe camera
Nu de belangrijkste lanceringen zijn geweest, kunnen we (alvast) de balans op maken. De relatief goedkope fullframe camera moet het helemaal gaan worden. Zowel Nikon, Sony als Canon brengen een een of zelfs meerdere fullframe-modellen op de markt, bedoeld voor het segment tussen de amateur en de professional in. Noem het de (meer dan) serieuze hobbyfotograaf.

Het gaat om de volgende full frame camera's:

  • Nikon D600 | De kleinste en lichtste full framecamera die Nikon ooit heeft gemaakt. Hij heeft een 24,3 megapixel FX-sensor, een zeer uitgebreide Full HD-filmfunctie en een ISO-bereik tot 6400. De Nikon D600 body is naar verwachting leverbaar vanaf 18 september 2012 voor een verkoopadviesprijs van €2149.
  • Canon EOS 6D | De EOS 6D heeft dezelfde afmetingen en gewicht als de EOS 60D en is ‘s werelds lichtste spiegelreflexcamera met een Full frame-sensor. Hij heeft wifi, GPS en een Full HD-filmfunctie. De EOS 6D is beschikbaar vanaf begin december 2012. De body heeft als adviesverkoopprijs € 2029,-
  • Sony Alpha 99 | Geen officiële DSLR, maar een SLT-camera (meer info). Desalniettemin is deze opvolger van de Alpha 900 voorzien van meer dan genoeg mooie specificaties, waaronder een kraakhelder OLED-scherm, een ISO die loopt van ISO 50 tot 25600 en een autofocussysteem met 19 sensoren en 102 (!) AF-punten.Prijs: 2800 euro (exc. objectief). In november moet het model verkrijgbaar zijn.
  • Sony Cyber-shot DCS-RX1 | Aan dit model hadden we al eerder aandacht besteed. Dat is niet onterecht, want het is de allereerste compactcamera die voorzien is van zo'n full frame 35 mm sensor. Hij heeft een 24 megapixel Exmor CMOS-sensor, een ISO-bereik van 100 tot 25.600 en je kunt tot 5 foto's per seconde schieten. Lijkt deze camera je wel wat? De Sony RX1 kost, hou je vast, 3100 euro. Veel succes met sparen.

Wat is full frame?
Een Full-frame camera heeft een sensor met hetzelfde formaat als het negatief bij oorspronkelijke analoge speigelreflexcamera's. Dit formaat is 24 bij 36 mm. Eigenlijk kun je stellen dat het gehele systeem rondom spiegelreflexcamera's van dit idee uit gaat. 

Full-frame was (en misschien wel: 'is') duur, en daarom zijn er andere formaten beschikbaar binnen de wereld van fotografie. Anders gezegd: kleinere sensoren. Denk bijvoorbeeld aan het APS-C-formaat, met 22 bij 15 mm. Als je uitgaat van full-frame, gebruik je bij APS-C niets meer dan alleen het middelste gedeelte (check vooral het plaatje hieronder).Full frame en APS-C
Crop vs. full frame: verschil
Wat is daar nu het gevolg van? Een camera met een kleinere sensor ziet slechts een gedeelte van het daadwerkelijke beeld. Eigenlijk doe je niets meer dan een bepaalde uitsnede van een plaatje pakken en die 'vergroting' (ook wel: 'crop-factor') tonen. Let wel: een echte 'vergroting' is het niet, je gooit louter beeldinformatie weg. Maak je een groothoekfoto, zal die bij APS-C een stuk minder groothoek zijn dan bij full-frame.
Vooral bij de systeemcamera's en de goedkopere spiegelreflexcamera's vind je een APS-C-sensor.

Enkele recente APS-C camera's

  • Canon EOS 650D | DSLR met kantelbaar touchscreen en
  • Olympus OM-D | High end-systeemcamera met tal van creatieve filters, snelle autofocus en een retro-design.
  • Canon EOS M | Systeemcamera met vergelijkbare sensor als de Canon EOS 650D alleen dan in een veel compacter jasje.

Voordeel fullframe camera
De sensor van een fullframecamera is, zoals gezegd, een stuk groter. Dat heeft drie grote voordelen:

  • Minder ruis. Dat komt omdat over het algemeen de pixels op een grotere sensor ook groter zijn. Daardoor vangt iedere pixel ook meer licht op. Gevolg: je camera hoeft minder hard te werken om een foto te 'versterken'. Hoe meer een foto moet worden versterkt, hoe meer ruis. Heb je dus een kleine sensor, die zitten bijvoorbeeld in goedkope compactcameraatjes, moet een camera veel harder werken en dus veel meer ruis opleveren.
  • Scherpte. Een fullframecamera heeft een groter beeld en hoeft daardoor een foto minder op te blazen. Daardoor kunnen op het gebied van scherpte de resultaten soms verbluffend zijn, helemaal in combinatie met een lichtsterk objectief.
  • Kleinere scherpte/diepte. Ook op het gebied van scherpte/diepte heeft fullframe zijn voordelen. Bij crop heb je een kleiner gedeelte dat scherp is, bij full frame kun je daar dus (makkelijker) mee spelen. Denk bijvoorbeeld aan macrofotografie.

Het verschil tussen Full Frame en APS-C uitgelegd (video)

Video van: vdlslr

Deel dit bericht:
Tags