Tobias Bos
Tobias Bos
Redacteur

Nikon en Canon binden de strijd aan om de instap-professional

Door: Tobias Bos | 25 september 2012 08:51

Vlak voor de start van fotobeurs Photokina kondigden de twee bekendste dslr-fabrikanten een nieuwe fullframe spiegelreflexcamera aan. Canon EOS 6D, terwijl Nikon met de D600 op de proppen kwam. En alsof het afgesproken was, claimen beide merken dat ze één van de lichtste fullframe dslr's gemaakt hebben. Er zijn echter meer overeenkomsten tussen twee camera's en daarmee is de strijd tussen de cameragiganten om de instap-professional losgebarsten.

Vlak voor de start van fotobeurs Photokina kondigden de twee bekendste dslr-fabrikanten een nieuwe fullframe spiegelreflexcamera aan. Canon EOS 6D, terwijl Nikon met de D600 op de proppen kwam. En alsof het afgesproken was, claimen beide merken dat ze één van de lichtste fullframe dslr's gemaakt hebben. Er zijn echter meer overeenkomsten tussen twee camera's en daarmee is de strijd tussen de cameragiganten om de instap-professional losgebarsten.

De Canon EOS 6D en de Nikon D600 kennen vooral overeenkomsten. Allereerst zijn beide apparaten ongeveer even duur: de Canon EOS 6D heeft een adviesprijs van 2029 euro, Nikon zet zijn lichtgewicht fullframe te koop voor 2149 euro. Beide fabrikanten mikken bovendien op dezelfde doelgroep, namelijk de instap-professional. Wat zijn de verschillen tussen de Canon EOS 6D en de Nikon D600?

Nikon D600
De D600 is - volgens de makers - een lichte fullframe camera die met name bedoeld is voor de beginnende professionele fotograaf. Nikon mikt in deze prijsklasse vast niet op de gebruiker die nog een keuze moet maken tussen bijvoorbeeld Canon of Nikon, maar veel meer op de gebruiker die uitgekeken is op de kleinbeeld dslr's (het DX-formaat). Voor hen is de duurdere D800 misschien nog iets te hoog gegrepen en daarom is zijn goedkopere broertje of zusje een prima alternatief. Bovendien is het mogelijk om je oude DX-objectieven op je fullframe apparaat te schroeven. Extraatje van Nikon.

Nikon D600 videopreview

Willeke vindt de Nikon D600 ietwat zwaar.

In de D600 heeft Nikon het beste gestopt van al haar dslr's rond die prijsklasse. De specificaties van de Nikon D7000, de videofunctie van de D800 en de senorresoltie van de D3X. Daarnaast is de D600 uitgerust met een 24,3 megapixel CMOS-sensor. Met 760 gram is het de lichtste fullframe spiegelreflex die Nikon ooit maakte, al voelt hij toch nog als een flink apparaat als je 'm in handen hebt. De 39 autofocuspunten moeten voor een snelle scherpstelling zorgen en daarmee schiet de gebruiker maximaal 5,5 beelden per seconde. Andere leuke toevoegingen: HDR, opties voor het maken van een time lapse en nabewerkingsopties zoals het aanpassen van formaat en witbalans.

Met 760 gram is de D600 de lichtste fullframe dslr die Nikon ooit maakte, al voelt hij toch nog als een flink apparaat.

Canon EOS 6D
De Canon EOS 6D is iets minder snel en heeft wat minder autofocuspunten, maar daarmee zijn alle nadelen ten opzichte van z'n grootste concurrent ook wel genoemd. Canon's nieuwste fullframe spiegelreflexcamera maakt namelijk indruk door een gps- en wifi-functionaliteit. Met de eerste zie je voortaan precies waar je foto is geschoten. De ingebouwde wifi maakt het mogelijk om bijvoorbeeld je beelden op locatie door te sturen naar een ander apparaat, zoals je laptop. Dat kan met name handig zijn voor fotografen die hun beelden zo snel mogelijk naar hun opdrachtgever moeten sturen, denk bijvoorbeeld aan sportfotografen. De wifi is ook op andere manieren in te zetten, zo ontdekte reviewer Willeke Machiels op de Photokina.

Canon EOS 6D videopreview

Nee. Je kunt niet zeggen dat Canon te klagen had om aandacht op de Photokina

Opvallend is verder dat het fototoestel dezelfde maten heeft als de Canon EOS 60D, waardoor de 6D met 690 gram inderdaad een heel lichte fullframe camera is geworden. De 600D heeft verder een 20,2 megapixel CMOS-sensor en een autofocussysteem met 11 AF-punten, die volgens de fabrikant extra gevoelig zijn. Het apparaat schiet maximaal 4,5 beelden per seconde en is daarmee vooralsnog iets langzamer dan de Nikon D600.

Canon en Nikon hebben een belangrijke stap gezet door goedkopere fullframe toestellen op de markt te zetten.

Canon en Nikon hebben een belangrijke stap gezet door goedkopere fullframe toestellen op de markt te zetten. Voorheen lagen de prijzen van een instap grootbeeldformaat bij Canon en Nikon namelijk rond de 2.500 euro. Zowel de Canon EOS 5D Mark II als de Nikon D700 hadden bij de lancering een prijskaartje van 2.500 euro of meer. Met de komst van de Canon EOS 5D Mark III en de Nikon D800 werd die instapprijs voor fullframe zelfs opgevoerd tot ruim 3.000 euro. Beide merken hebben nu een duidelijk goedkoop alternatief.

Verschil Canon EOS 6D en Nikon D700

Canon EOS 6DNikon D700
- 20,3 megapixel CMOS-sensor- 24,3 megapixel CMOS-sensor
- 11 autofocuspunten- 39 autofocuspunten
- Maximaal 4,5 foto's per seconde- Maximaal 5,5 foto's per seconde
- 690 gram (zonder lens)- 760 gram (zonder lens)
- GPS/wifi-functionaliteit 
- Full HD filmmodus (1080/25p)- Full HD filmmodus (1080/25p)
- Adviesprijs: 2.029 euro- Adviesprijs: 2.149 euro



Deel dit bericht:
Tags