Volg ons
Eelko Wester
Eelko Wester
Redacteur

Preview Nokia Lumia 920: toffe camera, maar afblijven!

door Eelko Wester
Deel dit bericht:

De mail van het communicatiebureau was veel belovend. Als we op de fotobeurs Photokina in Keulen waren, móesten we naar de stand van Carl Zeiss. Daar konden we voor het eerst de Nokia Lumia 920 bekijken, het nieuwe paradepaardje van de Finse smartphone-fabrikant. "No, no, don't touch it!"

13.00 uur Photokina-beurs Keulen
Nokia imaging expert: "Ik heb hier de Nokia Lumia 920. Hij is mooi, hè?"
Journalist: "Zeker. Mag ik hem ook even vasthouden?"
Imaging expert: "Ja, maar niet aanraken. Het scherm bedoel ik."
Journalist: "Waarom niet?"
Imaging expert : "Windows 8 is nog niet officieel gelanceerd, dus mogen we enkele onderdelen niet laten zien."
Journalist: "Maar jullie nodigen ons uit. Als we er niet aan mogen zitten, kunnen we er ook niets over zeggen."
Imaging expert: "Je mag de camera-functie bekijken. En verder mag je wel filmen als ik het toestel demonstreer."
Journalist veegt met zijn vinger over de Nokia Lumia 920, op zoek naar camera app.
Imaging expert: "No, no, don't touch it."

Eerste indruk Nokia Lumia 920
De beste camera-smartphone van dit moment als het om fotograferen bij slechte lichtomstandigheden gaat. Dat is de nieuwe Nokia Lumia 920 volgens de Finse fabrikant. Nokia zei daar al eerder wat over tijdens de lancering van de Lumia 920. Ook destijds was aanraken verboden en moesten we het doen met, naar wat later bleek sterk misleidende voorbeeldvideo's en foto's.
Nu leverde Nokia het bewijs van de goede foto's als het donder of schemerig is op de Carl Zeiss-stand (Carl Zeiss heeft meegeholpen aan de ontwikkeling van de camera en de lens) op de Photokina-beurs. Nokia deed daar een wedstrijdje in-het-donker-fotograferen tussen de Nokia Lumia 920, de Samsung Galaxy S3 en de Apple iPhone 4S.
Voor dat duel hebben we de instelling van de telefoons zelf maar even gecontroleerd. Je weet het tenslotte maar nooit met Nokia. Het resultaat is inderdaad indrukwekkend en vergelijkbaar met een goede compactcamera. Waar op de 4S en de S3 amper kleuren zichtbaar zijn, verschijnt op het scherm van de Lumia 920 een fraaie kleurenfoto. We houden een slag om de arm voor een definitieve conclusie, maar de eerste resultaten ogen ronduit indrukwekkend. 

Nokia's grote vriend Microsoft heeft alle touwtjes in handen. En echte vrienden, die bedonder je niet.

Nokia Cinemagraph
Nokia heeft ook een leuke fotofunctie toegevoegd aan de Nokia Lumia 920: Cinemagraph. Daarmee kun je geanimeerde gif-plaatjes maken. Dit betekent dat je in een foto bij een deel ervan de beweging constant kunt herhalen.
Dat werkt echt tof, maar of je dat nu hele dagen gaat toepassen, vragen we ons af. We vermoeden dat de gein er na een tijdje een beetje af is.

Dat is zeker niet het geval bij de nieuwe optische beeldstabilisatie. Via een speciale techniek zorgt de Lumia 920 voor dat wanneer je gaat filmen, schokkerige beelden worden tegen gegaan. Het is wat ingewikkeld om uit te leggen, maar in de basis komt het erop neer dat de lens meebeweegt met trillingen van handen. Daardoor komt je daadwerkelijke beeld het (bijna) schokvrij uit.

Pure View
De cameratechniek in Nokia Lumia 920 heet ook PureView, maar is totaal anders dan de Nokia 808 Pure View waarmee de fabrikant eerder dit jaar de sier maakte vanwege de enorme hoeveelheid megapixels en spectaculaire camera. Pureview is geen techniek, maar staat bij Nokia voor een innovatieve camera-techniek, leren we. "De Nokia 808 Pureview is gemaakt om te zoomen, de Nokia Lumia 920 voor fotograferen in het donker", vertelt de Finse imaging expert van Nokia. "Welke ik het beste vind? Ze zijn beide heel goed. Maar ik fotografeer het liefst met de 920."

Windows Phone 8
Haar uitleg over de Nokia Lumia 920 ging dus vooral over de camera en de mogelijkheden daarvan. Nokia vindt dat heel belangrijk. Wij ook, maar wij zijn natuurlijk ook erg geïnteresseerd in het nieuwe besturingssysteem: Windows Phone 8. 
Heel veel mochten we daar niet van zien. Als het om de communicatie gaat,  is het hun grote vriend Microsoft die alle touwtjes in handen heeft. En echte vrienden, die bedonder je niet. Wat geheim is, blijft geheim.
Wat ons opvalt bij de korte preview: de notificaties op de tegels van je contacten die worden getoond op het homescreen. "Dit is mijn team van Nokia in Finland", vertelt de imaging expert. "Ik kan in een oogopslag zien waarmee ze bezig zijn en wat hen bezighoudt. Dat maakt de telefoon heel persoonlijk."

17.00 uur New York
Steve Ballmer (CEO Microsoft) en Peter Chou (CEO HTC) verschijnen lachend op het podium en presenteren de HTC Window Phone 8S en Windows Phone 8X. "Dit heb je nog nooit meegemaakt", oreren ze over de nieuwe telefoons. Ze geven een uitgebreide verhandeling over de toestellen.
Half november liggen de HTC-smartphones in de winkel. 

Nokia Lumia 920 kopen
Als je de Nokia  Lumia 920 wil kopen, moet je nog even geduld hebben. Hoe lang, dat is natuurlijk even onduidelijk. Want daar mag de imaging expert verrassend genoeg "niks over zeggen". Maar de Nokia Lumia 920 komt in 2012.
Het is al wél duidelijk dat de Lumia 920 in veel verschillende kleuren beschikbaar is. Behalve de getoonde felgele kleur, is het toestel er onder meer ook in het blauw, zwart en wit. Een kek rood model ontbreekt ook niet in de collectie.

17.15 uur Photonika Keulen
Journalist: "Steve Ballmer heeft zojuist twee nieuwe HTC-toestellen met Windows 8 gelanceerd."

Imaging expert: "Haha, grapje. Waar dan? In New York. For real?"
Journalist: "Het eerste HTC-toestel met Windows 8 is ook al gepreviewd door een site. Hij lijkt verdacht veel op jullie Lumia 920."
Imaging expert, met een zuur lachje: " Dat is de buitenkant. Hij heeft nooit zo'n goede camera."
Journalist: "Kunnen wij die Nokia Lumia 920 van jou nu ook bekijken?"
Imaging expert: "Nee, ik heb jullie al te veel laten zien. Jullie moeten nog even geduld hebben." 

En tegen en collega, zachtjes: "Is that true about HTC?"

Producten genoemd in dit artikel
Apple iPhone 4S
v.a.€ 139,95
(1 winkel)
Nokia 808 PureView
Geen prijzen
Samsung Galaxy S3
Geen prijzen