Volg ons
Bart Boonstra
Bart Boonstra
Redacteur

KPN Music Box: prima oplossing voor Spotify op je bestaande audio-set

door Bart Boonstra
Deel dit bericht:

Het streamen van muziek, bijvoorbeeld via Spotify of internetradio, begint in steeds meer huishoudens de normaalste zaak van de wereld te worden. Het liefst beluister je die oneindige muziekcollectie op goede speakers. Maar streamen van muziek naar je bestaande hifi-set is lang niet altijd mogelijk. KPN biedt een oplossing met de Music Box. Maar werkt dat apparaat ook echt? Reviewer en muziekliefhebber Bart Boonstra concludeert na een uitgebreide test: de Music Box is een fijn apparaat, zorgt voor een uitstekende geluidskwaliteit en is de 55 euro zeker waard.

KPN moet nog wel een paar fouten oplossen. Het installeren is lastiger dan nodig. Dit komt vooral door de onduidelijke handleiding en de onvindbare app die nodig is voor de installatie. Ook had KPN de Music Box moeten uitrusten met een batterij, waardoor hij niet zijn instellingen verliest als hij van het stroom wordt gehaald.
KPN laat in een reactie weten dat de nieuwe Music Box’en worden geleverd met een nieuwe, verbeterde handleiding. De nieuwe handleiding kun je hier downloaden
Ook werkt KPN aan een oplossing voor het bewaren van de instellingen. Volgens een woordvoerder zit er een geheugenchip in de Music Box maar werkt die niet bij iedereen naar behoren. KPN overlegt hierover met de hardware-leverancier.  

Werking KPN Music Box
Laten we eerst eens kijken wat de Music Box precies is en wat-ie kan. De Music Box van KPN is een doosje dat je kunt aansluiten op zowel je speakers, als op je receiver of andere bestaande geluidsinstallatie. Het hoofddoel van dit apparaat is om draadloos muziek van je smartphone of tablet te ontvangen en die af te spelen via je goede speakers. Voor het streamen gebruikt de Music Box je draadloze wifi-netwerk.

Spotify
KPN legt bij de Music Box de nadruk het gebruik van Spotify op je hi-fi set. Dat is op zich niet verrassend, want KPN biedt diverse pakketten aan waarbij je gratis of voor een gering bedrag Spotify Premium krijgt.
Spotify werkt ook simpel. In de Spotify-app op je smartphone of tablet selecteer je de Music Box en alle muziek wordt vervolgens via de box naar je hifi-set gestuurd. Voor het gebruik van de Music Box heb je wel Spotify Premium-abonnenemt nodig, dus de betaalde variant van de muziek-app. De gratis Spotify-app werkt niet.

Internetradio
Behalve Spotify kun je ook internetradio luisteren via de DOK-applicatie. Deze is wel gratis en het verbinden met de Music Box werkt exact hetzelfde als bij Spotify: de Music Box selecteren en gaan met die banaan. Dat werkt allemaal erg simpel. Behalve dan het installeren van het apparaat, maar daar kom ik later op terug.

Geluidskwaliteit
Het geluid is meer dan prima. Zeker als de Music Box wordt aangesloten via de Optical Out-ingang, wat een digitale doorvoer verzorgt, is het geluid zeer acceptabel. Zorg er wel voor dat het apparaat dicht bij je router staat, zodat er zo min mogelijk digitale pakketjes door de lucht verloren gaan en de geluidskwaliteit zo veel mogelijk behouden blijft. Zorg er ook voor dat de kwaliteit van je muziek zo hoog mogelijk is. Dit kun je ook bij Spotify goed instellen.

DLNA
KPN stuurt dus duidelijk aan op het gebruik van de applicaties Spotify en DOK. Dit zijn echter lang niet alle applicaties die je kunt gebruiken. De Music Box werkt met het DLNA-protocol. Dit houdt in dat alle applicaties op je smartphone, tablet, je pc ,of Mac die bestanden via DLNA kunnen afspelen, gewoon werken met de Music Box. Mits dit wel binnen hetzelfde netwerk gebeurt.

Let op: heb je een muziekinstallatie, receiver, of home cinema set die zelf de mogelijkheid heeft om te connecten via DLNA, dan heeft voegt de Music Box van KPN niets toe. Het is echt een add-on voor apparaten die dit niet ondersteunen. Speel je altijd via bluetooth muziek af naar je receiver, dan is het wel weer interessant om naar deze Music Box te kijken. De muziekkwaliteit via wifi is namelijk veel hoger via wifi. Daarnaast hoef je niet in de buurt van de Music Box te blijven (wat bij Bluetooth dus wel moet) om muziek te kunnen afspelen.

Aansluitmogelijkheden Music Box
Aan de achterzijde van de Music Box zijn diverse aansluitmogelijkheden. Zo kun je hem via tulp, Coax, Optical Out en 3.5” stereo line out met je speakers of geluidsapparatuur verbinden. Erg prettig.
Er zitten drie knoppen op het apparaat. Hiermee kun je ook een nummer pauzeren, afspelen en van nummer wisselen. Geen idee wanneer je dit zou gebruiken, omdat je de Music Box aanstuurt met je smartphone of tablet.

Bouwkwaliteit
De Music Box is een zwarte doos. Niks moois of spannends aan. Maar eerlijk is eerlijk, niemand koopt zo’n apparaat omdat hij er mooi uitziet. Je wil de Music Box eigenlijk helemaal niet zien. En dus moet hij vooral gemakkelijk weg te werken zijn. Door zijn relatief grote formaat (12,2cm x 9,3cm) kan dat nog wel eens lastig zijn.

Problemen KPN Music Box
Als de Music Box eenmaal is ingesteld en aangesloten, werkt hij helemaal top. Zelfs toen ik hem niet meer hoefde te testen, heb ik hem nog een lange tijd gebruikt.
De enige problemen ondervond ik eigenlijk helemaal in het begin: bij het aansluiten van het apparaat. Ik test geregeld dit soort apparaten, waardoor ik er vrij ervaren en bedreven in ben geworden. Het lukte me echter niet om de Music Box op mijn netwerk te installeren. Na het boekje te hebben doorgeworsteld, de Playstore van Google te hebben doorgespit, stuitte ik na een half uur eindelijk op www.music-box.me. Op die site stond een link verstopt naar de applicatie waarmee ik de Music Box kon installeren. Zonde. Dit apparaat verdient een betere handleiding dan bij ons testexemplaar was meegeleverd. Ik ben blij dat KPN heeft aangekondigd de handleiding aan te passen. Dit houden we vanzelfsprekend goed in de gaten.

Het tweede probleem: de Music Box verplaatsen. Ik wilde hem testen op een andere muziekset, in mijn slaapkamer. Tot mijn grote verbazing had de Music Box tijdens de reis naar boven al zijn instellingen verloren. Irritant. Dit was mijn inziens gemakkelijk op te lossen met een batterij. Ik neem aan dat KPN dit wel gaat oplossen.

KPN Music Box kopen
Als KPN deze twee problemen oplost, zie ik geen reden om als muziekliefhebber met een bestaande, goede hifi-installatie de KPN Music Box niet aan te schaffen.
De KPN Music Box is alleen verkrijgbaar bij KPN en kost 55 euro.