Ger de Gram
Ger de Gram
Redacteur

Sony A99: full frame SLT-camera

Door: Ger de Gram | 27 september 2012 12:26

"Deze camera is volledig gericht op de fanatieke videograaf". Het is een zin die ik afgelopen week meerdere keren zou kunnen hebben uitgesproken dan wel opgeschreven. Bij de Sony SLT-A99 is dat niet anders. Eén bonk video. 

"Deze camera is volledig gericht op de fanatieke videograaf". Het is een zin die ik afgelopen week meerdere keren zou kunnen hebben uitgesproken dan wel opgeschreven. Bij de Sony SLT-A99 is dat niet anders. Eén bonk video.

De Sony SLT A99 is de eerste full frame SLT-camera van de Japanse fabrikant. Het model is de officiële opvolger van de Sony A900 en heeft een adviesverkoopprijs van 2800 euro. Lijkt een boel geld, maar dit is dan ook echt een topmodel. Het is Sony's vlaggenschip als het gaat om SLT-camera's en moet de concurrentie aangaan met de grote namen van Canon en Nikon. 

De Sony A900 had nog geen filmfunctie en verloor het daarom al gauw van de Canon 5D Mark II. Met de A99 wil de elektronicagigant nu een flinke inhaalslag maken. Belangrijke peiler daarin is de manier van scherpstellen. 

Sony A99 SLT-camera video

De Sony A99 is vrij... zwaar.

De SLT A99 heeft een 24,3 megapixelsensor en liefst 19 autofocuspunten. Via 102 'fasedetectiesensoren' wordt dit, aldus Sony, uitgebreid tot 121 scherpstelpunten. Dat moet met name interessant zijn voor video, wanneer je bewegende objecten continu scherp in beeld wil brengen (ook wel:object tracking'). Hieronder een testvideo, waarbij de razendsnelle autofocus direct opvalt, helaas hadden we niet de tijd om uitgebreid te 'object tracken', maar dit geeft wel een aardig beeld.

Geluid inregelbaar
Minder goed lijkt het geluid bij de Sony SLT-A99 testvideo, maar dat had vooral te maken met het feit dat ik aan het spelen was met de speciale knop op de voorzijde van de camera. Via die knop kun je, terwijl je aan het filmen bent, handmatig instellingen wijzigen. Handig bedacht, want een veelvoorkomend euvel bij gebruik van de interne microfoon is de herrie die je hoort wanneer je een functieknop achter- of bovenop de camera gebruikt. Bovendien is het voor de stabilisatie als je uit de hand filmt, ook niet ideaal. 

Sony lost dit probleem dus op, maar eigenlijk zou het niet nodig hoeven zijn,want de fanatieke videograaf zal extern geluid en (iets van) een statief gebruiken. Daar heeft Sony ook aan gedacht, door tegelijkertijd een uiterst handige accessoire te introduceren. De Sony XLR-K1M XLR Mic sluit je aan op de accesoireschoen (zij het via een speciale 'bracket', oftewel: adaptertje) en bestaat uit een shotgun-microfoon en twee XLR-poorten, waarop je (professionele) audio-apparatuur kunt aansluiten.

Op die manier wordt het relatief makkelijk om fatsoenlijk geluid te produceren bij het filmen. Temeer omdat Sony haar geluid makkelijk inregelbaar heeft gemaakt via het, overigens bijzonder scherpe, lcd-scherm op de achterkant, welke is voorzien van WhiteMagic.

Hoge verwachtingen, ook bij fotografie
Eventueel kun je ook gebruik maken van de electronic viewfinder. En ook deze valt op door zijn scherpte, mede dankzij een geavanceerde XGA Oled-techniek wat resulteert in 2,359 miljoen (!) beeldpunten. Prima fotograferen dus, ondanks het gebrek aan een 'echte' optische zoeker. 

Sowieso liggen ook de verwachtingen erg hoog als het gaat om fotografie.Sony claimt dat de ruisreductie van dit model uitermate goed is, waardoor ze het aandurven het ISO-bereik op een maximum van 25.600 te zetten. Bovendien kun je tot 6 foto's per seconde schieten. De 24,3 megapixel fullframe EXMOR CMOS-sensor (note: dit is dezelfde sensor als die van de Sony DSC-RX1) moet samen met de Bionz-beeldprocessor een meer dan prima foto opleveren.

Tijdens onze korte test op de Photokina was ik in ieder geval erg onder de indruk van de scherpstelling. Om een onverklaarbare reden zat er een uiterst goedkope kitlens op de A99, dus daar moet je niet al teveel vanuit gaan, maar het geeft op zijn minst een ideetje. 

72157631634271690

Sony SLT-A99 kopen
De Sony A99 SLT-camera zal in november in de winkels liggen, voor een adviesverkoopprijs van 2800 euro. 
 

Deel dit bericht:
Tags