Volg ons
Bob Hardus
Bob Hardus
Redacteur

7 wastips voor studenten (en andere beginners)

door Bob Hardus
Deel dit bericht:

Het collegejaar is weer begonnen en duizenden eerstejaars studenten zijn voor het eerst op kamers gegaan. Feestjes, introductieweekenden, de eerste colleges: dat ging allemaal nog wel met de weekendtas waarin mama netjes de schone was had ingepakt. Maar goed, nu is je kamer een chaos vol vieze sokken, naar rook stinkende overhemden en bierwasem ademende spijkerbroeken. Vanochtend werd je net iets te laat wakker voor college en tot overmaat van ramp was er geen schone onderbroek meer te vinden. Er zit niks anders op dan een eerste wasje te draaien. Maar hoe moet dat eigenlijk?

Kleren wassen: dat was tot voor kort een ver-van-je-bed-show. Mama nam dit vervelende klusje altijd voor haar rekening. Helaas: zij is er niet en jij wilt dit weekend nog niet naar huis. Er zijn immers nog veel kroegen te ontdekken, borrels te bezoeken, maar ook  te weinig schone kleren om goed in voor de dag te komen. Even snel een handwasje? Op vakantie gaat dat nog wel, maar tijdens je eerste date in die hippe lunchroom zal je tafelgenoot zich de hele tijd afvragen waar dat penetrante luchtje toch vandaan komt. Met deze 7 wastips verdwijnen al je problemen als sneeuw voor de zon. Je kunt het! Dress to impress! 

1.Timemanagement
Laten we meteen beginnen met het meest heikele punt. Natuurlijk heb je geen tijd om de was te doen! Een paar dingen kunnen je helpen om toch altijd voorzien te zijn van schoon ondergoed. Plan een vaste wasdag. Als je altijd op een vast moment in de week de was voor je rekening neemt, dan is dat alvast een stresspuntje minder in je overvolle agenda. Beloon jezelf met een studievrij moment als de was draait. Kijk bijvoorbeeld een leuke film. Wat te denken van deze Britse klassieker: My Beautiful Laundrette.

 

2.Vraag het aan de kenners
Echt waar, een wasje draaien is meer dan alleen wat poeder in de machine gooien en vervolgens wachten totdat alles er schoon en wel weer uitkomt. Als je nog helemaal een groentje bent, vraag dan aan de kenners (je moeder, een oudere huisgenoot) of zij je de beginselen van deze edele tak van de hogere huishoudkunst willen bijbrengen. 

3.Koop een nieuwe wasmachine
Nieuwe kleren, nieuwe studie, nieuwe stad en nieuwe kamer: als jij en je kersverse huisgenoten nog geen wasmachine hebben, kies dan niet voor een goedkope oplossing door een tweedehandsje op de kop te tikken, uiteindelijk ben je dan namelijk duurder uit. Er zijn heel veel nieuwe wasmachines te koop die voor weinig geld aanzienlijk beter met je kleren omspringen dan oude exemplaren. Bovendien zijn nieuwe wasmachines stukken energie-zuiniger en daarmee beter voor de portemonnee én het milieu. Op BesteProduct.nl vind je ruim keuze uit de beste merken zoals AEG, Zanussi, Miele en Bosch en wij hebben een handige koopgids die alles over het kopen van een wasmachine voor jou op een rijtje zet. 

Er zijn heel veel nieuwe wasmachines te koop die voor weinig geld aanzienlijk beter met je kleren omspringen dan oude exemplaren

4.Eco tip: was niet te heet
Veel kleding, zoals overhemden, truien en T-shirts, worden prima schoon als je ze op 30 graden wast. Uiteindelijk gaan je kleren daardoor langer mee en verspil je minder energie.

5.Handwas is handwas
Gebruik je ook een wasdroger, let dan op! Handwas is handwas en hoort dus niet in de wasmachine en al helemáál niet in de droger. Moderne wasmachines hebben een betrouwbaar handwasprogramma, maar dat zijden jurkje hang je gewoon netjes te drogen aan een kledinghanger in je kamer. En de rest? Laat de boel niet uren rotten als de machine klaar is, houd je aan tip 1!

6.Sorteer je was
Om te beginnen is het altijd handig om een wasmand aan te schaffen. Dan is je kamer dan geen zee van vuile was en daarbij heb je alles bij elkaar, en dat sorteert makkelijker. Was verschillende soorten kleding bij elkaar. Selecteer op kleur en op stof. Heb je veel witte overhemden of juist een hele collectie kleurrijke rokjes? Doe ze samen in één was en was ze met het juiste programma, dat is beter voor je kleren en lekker overzichtelijk. 

7.Strijken is niet overbodig
Alles is schoon, je kamer geurt heerlijk naar wasmiddel, maar dat stijlvolle overhemd of dat leuke jurkje zit vol met kreukels. Strijken die handel. En dat dat helemaal niet zo’n grote opgave is lees je in ons artikel over de Philips PerfectCare Xpress.