Dennis de Vries
Dennis de Vries
Redacteur

Alcatel op MWC: 'We moeten vechten voor elk toestel'

Door: Dennis de Vries | 5 maart 2012 10:27

Een week op het Mobile World Congress levert video's op van alle belangrijke toestellen. Van Nokia tot Fujitsu en van HTC tot Doro, wij houden het voor de camera. Maar wacht eens? Waar zijn de previews van Alcatel?

Vaste prik tijdens het Mobile World Congress, even bij Alcatel OneTouch langs. De telefoonfabrikant zit de afgelopen jaren standaard op de ultieme A-locatie op het beursterrein. Vlak bij de hoofdingang, op de centrale doorvoerroute in een aantal opvallende, witte broeikassen. Kan niet missen. Natuurlijk gingen we daar langs.

Het Nederlandse persmoment moesten we helaas missen vanwege een andere afspraak, maar gelukkig kon Sander van Trijen, die de Nederlandse Marketing verzorgt, ons later op de dag wel een tour over de stand geven. Het vlaggenschip had een prominente plek. De Alcatel OneTouch 995 is een behoorlijk Android-toestel, zeker als je de prijs in ogenschouw neemt. Een 4,3 inch beeldscherm, 1,4Ghz processor, HD-video opnames, hdmi-uitgang en Android Gingerbread. Een update naar Android 4.0 is in de maak. Alcatel heeft er goed aan gedaan software-ontwikkelaar SPB in te huren om de interface te maken. De startschermen lopen in een soepele carroussel over het beeldscherm. Erg fraai. En dat voor minder dan 200 euro. Erg interessant, zo vond ik ook al toen ik het toestel eind vorig jaar te zien kreeg op de Phonehouse Christmas show, waar ik een videopreview maakte.

 

Maar er was meer. En dan vooral meer Android toestellen. Zo werden er al toestellen tentoongesteld met Android 4.0. Geen extra interface, gewoon de kale nieuwe versie van Android als je op de Galaxy Nexus vindt. Volgens van Trijen was de interface zoals die op de OT-995 stond niet geschikt voor Android 4.0. Dus als je de OT-995 update, ben je de interface kwijt?" vroeg onze Bart zich af. "Dat...zou goed kunnen", aldus Van Trijen.

Alcatel OneTouch 916 voor Facebook
De Alcatel OneTouch 916, daarnaast, heeft een redelijk zeldzame combinatie van Android en qwerty-toetsenbord. Het toestel doet denken aan de HTC ChaCha door een speciale Facebook knop. "Die is optioneel", aldus van Trijen. Net wat de markt of de operator die hem gaat verkopen zelf wil. Want dat is de uitdaging voor Alcatel, legt Van Trijen uit. "Grote merken worden door providers altijd wel in de collectie opgenomen. Wij moeten vechten voor elk toestel." Het is dus van geen enkel toestel zeker of ze in de Nederlandse markt komen. Vooral bij de voordelige, low-spec Android smartphones van Alcatel is het knokken. Van Trijen: "Als mensen voor tien euro meer eenzelfde smartphone van Samsung kunnen krijgen, gaan ze daar voor."

Alcatel heeft voor hun tablet een staaltje design-jatten gedaan waar ze bij Konka nog van terug zouden schrikken.

Er was ook een tablet. Niet de Archos-tablets van vorig jaar. Ik dacht dat mijn ogen mij bedrogen, maar het klopt echt. Alcatel heeft voor hun tablet een staaltje design-jatten gedaan waar ze bij Konka nog van terug zouden schrikken. De behuizing van de Alcatel OpenTab, zo heet ie, is praktisch identiek aan de eerste iPad. Maar dan kleiner. Daar krijgen ze problemen mee, vermoeden we. "Ik ben geen jurist", haalt Van Trijen zijn schouders op. Wij ook niet. Veel mensen bij Apple op de loonlijst wel.

Alcatel videopreviews van het MWC 2012
De Spaanse zon brandt ondertussen op het transparante dak van de Alcatel-stand. Het is benauwd en Van Trijen maakt de indruk dat hij zware dagen achter de rug heeft. Tijd voor videopreviews. Daarvoor maken we een nieuwe afspraak met de productmanager, die alle toestellen bij zich heeft. Dat filmt wat makkelijker dan op de stand, met de toestellen aan een ketting. Op de afgesproken tijd zit de beste man echter in een bespreking. Als we later terug komen, ruim een uur voor het congres de deuren sluit, wordt de Alcatel-stand al opgeruimd. De toestellen zijn weg.

Alles wat we aan een paar bezoekjes aan Alcatel-stand over hebben gehouden is een persmap, met daarin een catalogus waar alle toestellen in staan. Als we die in het perscentrum doorbladeren blijken we abusievelijk een Alcatel-notitieblok mee gekregen te hebben. Witte pagina, na witte pagina, na witte pagina. Het is te hopen dat het portfolio van Alcatel in Nederland in 2012 er wat kleurrijker uit ziet.

 

Deel dit bericht:
Tags