Eelko Wester
Eelko Wester
Redacteur

Vier trends voor 2016 die moet weten als je een tv gaat kopen

Door: Eelko Wester | 16 september 2015 11:21

Als je je dure geld uitgeeft aan een nieuwe televisie, wil je natuurlijk helemaal op de hoogte zijn van de laatste trends. Tijdens ons bezoek aan de elektronicabeurs IFA in Berlijn hebben we alle fabrikanten bezocht en voor jou een top 4 verzameld van trends die je moet weten voordat je een televisie koopt.

Als je je zuurverdiende geld uitgeeft aan een nieuwe televisie, wil je natuurlijk helemaal op de hoogte zijn van de laatste trends. Tijdens ons bezoek aan de elektronicabeurs IFA in Berlijn hebben we alle fabrikanten bezocht en voor jou een top 4 verzameld van trends die je moet weten voordat je een televisie koopt.

1. OLED TV heeft veruit het mooiste beeld

Nadat ook Panasonic stopte met het maken van plasma-televisie, was de keuze tot voor kort eenvoudig: er waren LED TV’s en LED TV’s. Maar daar is nu weer een nieuwe optie bijgekomen: OLED. Over die techniek zijn alle criticasters het eens: dat is momenteel het beste van het beste op de markt. Geen LED TV komt in de buurt van de beeldkwaliteit van een OLED-scherm. De belangrijkste reden: OLED werkt met dioden die zelf licht geven en zijn niet afhankelijk van achtergrondverlichting zoals LED. Omdat de dioden aan en uit kunnen, is zwart echt zwart. Dat zorgt voor een geweldig contrast.

Die OLED-techniek is voor grote schermen nog niet zo eenvoudig. Al heel wat fabrikanten hebben er hun hoofd over gebroken. LG is eigenlijk de enige die de techniek echt goed onder de knie heeft. Panasonic maakt ze ook, maar wel met een OLED-scherm van LG. Panasonic is zelfs verplicht dat duidelijk bij hun tv's te vermelden.

Het enige issue is de prijs. Twee jaar geleden kostten de OLED TV's zelfs 8000 euro. Maar ook nu tel je er nog altijd minimaal 2500 tot 3000 euro voor neer. Maar heb je dat geld ervoor over: doen. Wan oh wat zijn ze mooi.

2. De tijd van HD is voorbij

Ben je iemand die voornamelijk gewoon televisie kijkt, dus naar Nederland 1,2,3 of RTL, dan volstaat eigenlijk een televisie met een Full HD-resolutie? Immers, in een hogere kwaliteit wordt niet uitgezonden. Op de IFA in Berlijn konden we echter geen nieuwe TV’s met Full HD meer vinden. Voor de fabrikanten is een HD-televisie een gepasseerd station. Zij richtten zich volledig op Ultra HD, ook wel 4K genoemd. UHD is een resolutie die vier keer groot is als Full HD. Dat betekent dus in potentie een vier keer zo scherp beeld. Die betere beeldkwaliteit zie je alleen als het beeld ook in UHD wordt uitgezonden. Dat gebeurt nu alleen met streaming diensten als Netflix en YouTube, maar fabrikanten verwachten dat UHD de komende jaren een vlucht gaat nemen.
Filmliefhebbers doen er dan ook goed aan een Ultra HD-televisie aan te schaffen. Die TV's zijn de afgelopen jaren fors goedkoper geworden en zijn je investering zeker waard.
Ben je een gewone televisiekijker en vind je een koopje met een HD TV: grijp die kans. De komende jaren kun je daarmee nog prima vooruit en je bent minder geld kwijt.

3. Android TV op je televisie 

De nieuwe generatie televisies worden slimmer dan ooit doordat de fabrikanten er heuse besturingssystemen in bouwen. Net als in je smartphone of tablet. Marktleider Samsung doet dat met het eigen Tizen, Sony en Philips met Android TV van Google. Het doel: je televisie moet het centrale toestel in huis worden, waarop alle content (flims, foto’s, internet, social media) samen komt.
We waren nooit zo gek op Smart TV-functies, maar met Android TV lijkt eindelijk de gebruiksvriendelijkheid toe te nemen. Toch vragen wij ons nog steeds af of je het scherm voor heel veel andere doeleinden dan televisie kijken gaat gebruiken. In onderstaande video legt redacteur Koen van BesteProduct.nl de werking van Android TV op een Philips scherm uit.

4. AmbiLux verlicht je hele woonkamer

Fabrikanten proberen hun televisie's extra mogelijkheden mee te geven om je te verleiden hun TV te kopen. Philips toonde zelfs een televisie waar je de dunne speakers van de zijkant van het scherm kunt halen en op aparte staanders kunt plaatsen. Knap, maar wij adviseren iedereen een paar honderd euro meer uit te geven voor een soundbar bij je televisie. Alleen op die manier heb je serieus geluid. 
Ons advies: wees kritisch op de features waar je extra geld aan uitgeeft. Betaal alleen extra geld voor toevoegingen waarvan je zeker weet dat je ze geregeld gaat gebruiken. Maar vergeet niet naar AmbiLux van Philips te kijken. Met Ambilight liet Philips, dat haar TV's tegenwoordig onder licentie door TP Vision laat maken, al tien jaar lang de achtermuur door led-verlichting mee kleuren met het beeld. Op de IFA stal Philips de show met AmbiLux. De LED-verlichting is vervangen door heuse projectoren, die de beelden als een soort halo op de achtermuur projecteren. 
Bekijk de video hoe tof dat eruitziet.

Deel dit bericht:
Tags