Bart Boonstra
Bart Boonstra
Redacteur

LG Nexus 5X: prima kleine allrounder, die misschien net iets te duur is

Door: Bart Boonstra | 30 september 2015 18:11

Twee jaar na de release van de zeer populaire Nexus 5, heeft Google samen LG alle registers opengetrokken om een waardige opvolger te maken: de Nexus 5X.

Twee jaar na de release van de zeer populaire Nexus 5, heeft Google samen LG alle registers opengetrokken om een waardige opvolger te maken: De Nexus 5X.

Wilde je een telefoon zonder poespas, maar die wel op volle snelheid prima foto’s kon maken, dan was de Nexus 5 in 2013 een uitstekende keuze. Anno 2015 lijkt dat niet anders met de Nexus 5X. Zijn specificaties zijn niet het beste van het beste, maar qua snelheid kan hij aardig wedijveren met de absolute top. Dat maakt dit toestel tot een prima allrounder.

Prijs Nexus 5X
Het grootste pluspunt van de Nexus 5 was dat hij met zijn 399 euro ook nog eens een aardig prijsje had. Dat voordeel is toch wel enigszins verdwenen, omdat de Nexus 5X maar liefst 80 euro duurder is geworden. Voor 479 euro krijg je dan de 16 GB versie. Als je het dubbele geheugen wilt, zal je daar nog eens 50 euro bovenop moeten leggen. 

Prettig toestel
De Nexus 6 was vorig jaar geen groot succes. Dat had alles te maken met zijn hoge prijs en grote formaat. Dat Google en LG daarom wederom gekozen hebben voor de naam Nexus 5, maar nu met een kleine toevoeging, mag dan ook geen verrassing zijn. Met zijn 5,2” is dit toestel een zeer prettig toestel om vast te houden. Dat komt mede door zijn fijne behuizing, die ondanks dat het goedkoop aanvoelt, wel stevig en ruw is. Bovendien zijn er geen vingerafdrukken op te zien. Dat is bij andere toestellen ook wel eens anders.

Vingerafdrukscanner
Over vingerafdrukken gesproken: LG heeft aan de achterzijde van de Nexus 5X een vingerafdrukscanner geplaatst. Deze lijkt op het eerste gezicht zeer geslaagd. Het instellen van je vinger en het ontgrendelen gaat verrassend goed. Zeker de positionering aan de achterzijde is wat mij betreft een prima keuze, omdat je er met je vinger makkelijk bij kunt.

Goede camera
LG had met zijn G4 al laten zien dat het in staat is een zeer goede camera in smartphones te stoppen. Die trend zetten ze voort met deze Nexus 5X. Het totaal van 12 megapixels die de camera aan de achterzijde heeft, lijkt wat schamel maar heeft een goede reden. LG heeft namelijk een grotere beeldsensor in de smartphone geplaatst. Dat betekent dat de afzonderlijke pixels groter zijn en meer licht kunnen vangen. Dat resulteert weer in betere foto’s in slechte lichtomstandigheden. 

Flinke accu
Verder valt op dat de capaciteit van de accu flink vergroot is. Er zit nu maar liefst een 2700 mAh accu in, 400 mAh meer dan de Nexus 5. Ook de keuze voor wederom een Snapdragon 808, die we al kennen van de LG G4, lijkt een goede. Snel en betrouwbaar.

Android 6.0
Om de zoveel tijd komt Google met een nieuwe versie. De Nexus smartphones gebruikt Google dan ook om zijn nieuwste versie van Android te lanceren. Android zoals Google het bedoeld heeft. Zo lanceert Google met de Nexus 5XAndroid 6.0, oftewel Android Marshmallow. Grootste veranderingen zijn dat Android Marshmallow een stuk veiliger is en beter om gaat met je accu. 

9 november in de winkel
Op het eerste gezicht lijkt de Nexus 5X dan ook een prima opvolger en een uitstekende allrounder. Een doorn in het oog lijkt toch wel zijn prijs te zijn. Voor 479 kun je eind dit jaar waarschijnlijk wel betere telefoons kopen, met meer opslaggeheugen. Vanaf 9 november ligt de Nexus 5X in de winkels.

Deel dit bericht:
Tags