Niels Willems
Niels Willems
Redacteur

AEG wasmachine 9000 serie: zwart blijft zwart met zout

Door: Niels Willems | 12 september 2016 13:49

Wasmachinebouwer AEG introduceerde op de technologiebeurs in Berlijn een noviteit: Wassen met zout. De nieuwe 9000-serie wasmachine, de L9FE86495, heeft AEG voorzien van ‘SoftWater Technology’. Met behulp van (vaatwasser)zout wordt het water onthard, wat volgens AEG een beter wasresultaat geeft. Ook houdt dit de kleuren langer mooi.

Wassen op lagere temperaturen

"Het werkt vrij simpel" legt Michael Prince van AEG uit. "In de lade waar je het wasmiddel toevoegt, is een extra reservoir voor zout. Je gebruikt daarvoor het zout dat je ook toevoegt aan je vaatwasser. Een gevuld reservoir is goed voor ongeveer een maand ontharden. Een filter, in combinatie met het zout, onthardt het water en zorgt ervoor dat je op lage temperaturen een beter wasresultaat krijgt. Kwetsbare kleding kun je zo op een veel lagere temperatuur wassen zodat je kleding langer mooi blijft. En ook zwarte kleding vervaagt niet tot donkergrijs."

Wasmachine met zout is eigenlijk heel logisch

Nog niet eerder zagen we een wasmachine waar je naast wasmiddel ook zout aan toevoegt. Eigenlijk best opmerkelijk want zo’n beetje alle wasmachinefabrikanten bouwen ook vaatwassers. En vaatwassers werken beter met zout waardoor ook zo’n beetje alle vaatwasser de mogelijkheid bieden om zout toe te voegen. Je zou denken dat wat voor de vaat werkt, ook voor de was werkt. Of het effectief is, en daadwerkelijk zorgt voor betere wasresultaten bij lage temperaturen, kunnen we nu natuurlijk niet vaststellen. Maar zout toevoegen… het klinkt eigenlijk heel logisch.

Outdoor kleding

Ook nieuw is een geoptimaliseerd programma waar je de waterafstotende laag vanoutdoor-kleding herstelt. Je voegt een waterafstotend middel toe (te koop bij veel outdoor-winkels) waarna de AEG L9FE86495 wasmachine een speciaal programma draait om de kleding te herstellen. Ook de 9000-serie drogers hebben hiervoor een programma waarbij de droger werkt met geoptimaliseerde temperaturen. Fabrikanten van outdoor-kleding zoals Gore-tex adviseren al dergelijke behandelmethoden. AEG voegt daar geoptimaliseerde was- en droogprogramma’s aan toe.

Wasmachine AEG 9000 features

Naast de nieuwe ‘zacht-water-technologie’ stopt AEG ook haar andere technologieën in haar nieuwe paradepaardje.

  • ™Ökomix: wasmiddel en water worden gemengd voordat ze in de machine worden gepompt.
  • SoftPlus: zorgt er volgens AEG voor dat wasverzachter optimaal wordt verdeeld.
  • ProSense: stelt de belading van de machine vast en past vervolgens het programma daar op aan. Bij weinig was wordt de wasduur verkort.
  • PlusSteam: dit stel je vooraf in, aan het einde van het wasprogramma wordt stoom toegevoegd. AEG geeft aan dat dit de kreukels met een derde vermindert.

Prijs nieuwe AEG 9000 serie (L9FE86495)

AEG brengt de nieuwe wasmachine met typenummer L9FE86495 in november op de Nederlandse markt. De introductieprijs is 1.149 euro. Actuele prijzen kun je direct daarna volgen op BesteProduct.nl.

Deel dit bericht:
Tags