Dave Zeegers
Dave Zeegers
Redacteur

GoPro doet er een voorzichtig schepje bovenop en breidt uit

Door: Dave Zeegers | 20 september 2016 13:49

GoPro is al jaren marktleider als het gaat om actioncams. Maar waar eerder DJI met de drone's een goede partner was, hebben zij zich ontpopt tot een geduchte concurrent. DJI maakt namelijk tegenwoordig ook camera's en kunnen zich zeker meten met die van GoPro. Daarom was het nu spannend, wat gaat GoPro doen om uniek te blijven? Het resultaat is de Hero 5-serie, met daarin een topmodel, een compact model en een budget model. Daarnaast werd ook de Karma productlijn gepresenteerd.

Waterdicht en voicecontrol

Uniek aan deze lijn is dat de camera's waterdicht zijn, zonder behuizing. Eerdere modellen hadden hier altijd een behuizing voor nodig. Vanaf nu zijn alle GoPro camera's tot 10 meter waterdicht, wel zo handig! Verder kan je de twee top camera's nu bedienen met spraakcommando's, erg fijn als hij op een helm zit vast geplakt en je hem niet meer kunt zien.

GoPro Hero 5 Black

De Hero 5 Black is de opvolger van de GoPro Hero 4 black. Er is dit keer geen splitsing tussen de grotere modellen, er is er nog maar één en dat is het nieuwe black model. De GoPro Hero 5 Black lijkt een samenvoeging van de vorige modellen. Waar de Hero 4 Black de feature had om in 4k in 30 frames te filmen had het Silver model het ingebouwde touch display. De Hero 5 Black heeft het beide, 4k (30FPS) en bediening via touchscreen op de achterzijde. Uiteraard is hij nu dus van zichzelf al waterdicht tot 10 meter en kun je hem bedienen met je stem. De Hero 5 Black heeft een adviesprijs van 430 euro.

GoPro Hero 5 Session

Naast het grote model heeft GoPro ook een nieuwe versie van zijn Session model gelanceerd. De Session is erg compact, een kleine kubus waarbij de voorkant geheel wordt bedekt door de lens. Een knop aan de bovenzijde voor opname. Simpel en strak. De Hero 5 Session is de Black in compacte vorm, zonder concessies op specficaties. Dus 4K in 30 frames per seconde opbouwend tot 90 frames per seconde bij filmen in 1080p. De Hero 5 Session heeft een adviesprijs van 330 euro.

GoPro Hero Session

Het budget model van deze generatie, is het beste dat de vorige generatie te bieden had. De GoPro Hero 4 Session blijft in de verkoop onder een nieuwe naam: GoPro Hero Session. Gelijk aan zijn sterkere broer is hij compact en waterdicht tot 10 meter. De opname resoluties liggen wat lager, maar voor simpel gebruik kun je hiermee ruimschoots uit de voeten. 1440p in 30 frames per seconde en 1080p in 60 frames per seconde. De Hero Session mist naast de hoge resolutie ook de stembediening. De adviesprijs van de Hero Session is 230 euro, 100 euro goedkoper dan de Hero 5 Session.

Karma

Naast de camera's, die je verwacht bij GoPro, komen ze nu ook met een Karma lijn met andere producten. Het lijkt erop dat dit vooral gedaan is vanwege de concurrentiestrijd met DJI.

Drone

De concurrentie zal GoPro vooral op drone gebied voelen. Een paar jaar terug hing er onder elke drone een GoPro, tegenwoordig is deze vaak van DJI zelf. Daarom komt GoPro nu met een eigen drone en ze pakken groots uit. Ze hebben namelijk een lichtgewicht drone ontwikkeld die in te klappen is en daarom makkelijk mee te nemen. Je kunt hem eenvoudig opbergen in een meegeleverde case die zo groot is als een aktekoffer.

Grip

Naast de drone, of beter gezegd samen met de drone, komt GoPro ook met een stabilizer. Een 'selfi-stick' die voor beeldstabilisatie zorgt. Het unieke hieraan is dat, in tegenstelling to DJI met de Osmo, hij met de drone meegeleverd wordt. Je kan de stabilisator op de drone plaatsten, maar ook op de meegeleverde stick. Daarentegen is deze Karma Grip wel enkel bedoeld voor GoPro camera's, DJI heeft recentelijk een versie van de Osmo uitgebracht waar elke telefoon op geplaatst kan worden.

Controller

Als je een radio bestuurbaar apparaat koopt, is het wel zo handig om een afstandbediening erbij te krijgen. Dit hebben ze bij GoPro gelijk goed aangepakt. Een 'schelp model' controller wordt meegeleverd, met aan één zijde een scherm en de andere zijde de bedieningsknoppen. Daarnaast heeft de controller ook nog knoppen op de achterkant om de camera mee te bedienen.

Prijs

Het Karma pakket is uitgebreid en veelzijdig, maar de prijs ook! Met een adviesprijs van 870 euro is het een duur pakketje. Het is een totaalpakket waar alles bijzit, behalve de camera. In combinatie met de Hero 5 Black komt het totaal rond de 1300 euro uit. Dit is een stevig bedrag en het zal moeten blijken of de Karma set dit bedrag waar kan maken.

Deel dit bericht:
Tags