Niels Willems
Niels Willems
Redacteur

De 5 beste smartphones van 2016 volgens de Nederlandse vakpers

Door: Niels Willems | 12 december 2016 19:32

De Samsung Galaxy S7 (Edge) is het beste product van 2016. Dat hebben zo’n veertig Nederlandse techjournalisten bepaald bij de BesteProductAwards. De top specificaties, het prachtige scherm en de uitstekende camera maakten het verschil. De Google Pixel (XL) is de #2 smartphone in de verkiezing. De vakpers zette daarna de OnePlus 3, de Apple iPhone 7 en de Xiaomi Mi Mix op hun lijstje.

#1 Samsung Galaxy S7 (Edge)

Met de Galaxy S7 (Edge) heeft Samsung met ruime afstand de award voor beste product van 2016 gewonnen. “Van vermeende copycat naar trendsetter”, kunnen we na bestudering van de rapportages van de veertig journalisten concluderen. Heeft de Galaxy S7 eigenlijk wel nadelen? Dat vraagt de vakpers zich serieus af. De smartphone beschikt over een fantastisch design en heeft het paradepaardje voorzien van een dijk van een camera. Je kunt prachtige scherpte/diepte in je foto krijgen en zelfs in donkere omstandigheden druk je vaak nog een prima plaat af. De S7 heeft daarnaast een prima accuduur en een juweel van een AMOLED-scherm. Als kers op de taart is het geheel gestoken in een waterdicht jasje. De onbetwiste en terechte winnaar van deze titel!

"Met dit toestel combineerde Samsung de beste eigenschappen van haar twee voorgaande vlaggenschepen: het prachtige design van de Galaxy S6 Edge en het uitbreidbare geheugen en waterdichte jasje van de S5. Tel daar een indrukwekkend rijtje specificaties en dito scherm bij op, evenals een geweldige camera en accuduur, en je hebt niet alleen de beste smartphone, maar ook het beste product van 2016 in handen."
Koen Helder(BesteProduct.nl)

"Een mooi futuristisch ontwerp, waterdicht, top specificaties en een van de beste camera's in een smartphone. Echte nadelen heeft de telefoon eigenlijk niet. Dat maakt de Samsung Galaxy S7 Edge wat mij betreft tot de beste smartphone van 2016. En daarmee voor mij persoonlijk meteen het beste product."
Dominick Viëtor(All About Phones)

"Nadat fabrikanten jarenlang Apple kopiëerden zien we nu dat ze de ontwerpen van Samsung onder het kopieerapparaat leggen. De S7 edge met z'n gebogen beeldscherm en van voornamelijk glas doet het goed bij consumenten en valt blijkbaar ook in de smaak bij andere fabrikanten. Gebogen beeldschermen, praktisch of niet, gaan we nog veel terugzien."
Martijn Rodenboog (NieuweMobiel.nl)

#2 Google Pixel (XL)

De eerste échte smartphone van Google en wat voor één! Uit de reacties van de vakpers blijkt dat Google als ‘nieuwkomer’ vlammend van start gaat met de Pixel. Het bedrijf bracht natuurlijk eerder al de Nexus-telefoons, maar voor het eerst is ook de hardware van eigen hand. Vooral de camera wordt bedolven onder de complimenten. Er hangt ook een premium prijskaartje aan, maar verder zijn er eigenlijk weinig minpunten aan de Pixel te ontdekken.

"Dit jaar zagen we de Galaxy S7 van Samsung en de iPhone 7 van Apple verschijnen. Beter dan hun voorgangers maar geen grote stappen voorwaarts meer. Behalve de komst van Google dat zich met de Pixel serieus mengt in de strijd om ons aller primo gizmo, de smartphone"
Erwin van der Zande (Bright)

"De Google Pixel XL is de beste smartphone tot nu toe, en daarom is het juist zo jammer dat hij voorlopig niet naar de Benelux komt. Het design spreekt me aan en verder stelt het toestel op geen enkel vlak teleur. Een klein nadeel is de prijs."
Wouter Nijsen (Android Planet en iPhoned.nl)

"Google laat zien dat Android in zijn puurste vorm al een zeer sterk besturingssysteem is, zonder al te veel toevoegingen van fabrikanten. Software is minimaal de helft van de gebruikservaring. Google snapt dit, en heeft met de Google Pixel XL de software zo geoptimaliseerd dat de snelheid en soepelheid ongeëvenaard is voor een Android apparaat. Dit maakt het één van de beste phablets van dit moment."
Martijn Chel (MCP Network)

#3 OnePlus 3

De krachtige hardware en goede specificaties maken de scherp geprijsde Oneplus 3 smartphone tot een gevreesde concurrent voor menig vlaggenschip. Ga maar na; een metalen behuizing, snelle processor, soepele en prettige interface en mooi 5,5 inch beeldscherm. De camera en accuduur zijn voldoende. Dat alles voor een schappelijk prijs. High-end smartphone voor een vriendenprijs.

"Biedt vrijwel alles wat een high-end smartphone ook heeft, en dat voor iets meer dan de helft van de prijs. De OnePlus 3 was de Nexus van dit jaar."
Arnoud Wokke (Tweakers)

"Heb je niet genoeg budget om de Samsung Galaxy S7 te kopen, maar wil je wel een goede smartphone kopen? Dan is de OnePlus 3 de perfecte kandidaat. Het paradepaardje van OnePlus. Er mag nog wel iets aan de camera verbeterd worden."
Anke Horstman (Techgirl.nl)

#4 Apple iPhone 7 (Plus)

Zoals altijd verwacht men veel van de presentatie van een nieuwe iPhone. Iedereen die hoopte op een revolutionaire vernieuwing kwam dit jaar bedrogen uit. Apple lanceerde met de iPhone 7 en de iPhone 7 Plus echter zeker geen slechte smartphones. De flink verbeterde camera en het waterdichte jasje zijn zeer welkome toevoegingen.

"De dubbele camera is een echte toevoeging die ik zelf heel veel gebruik. En in portretmodus vaak voor mooie plaatjes zorgt."
Merijn Doggen (Bright)

"Echt grote vernieuwing bleef uit. Het design bleef zelfs voor het derde jaar op rij hetzelfde. Maar Apple maakte met de iPhone 7 en 7 Plus wel gewoon haar beste smartphones ooit. En iOS blijft als besturingssysteem ongeëvenaard. Beide toestellen schieten heerlijke foto's en video's, maar de dubbele camera van de 7 Plus maakt het toestel net iets begeerlijker."
Koen Helder (BesteProduct.nl)

"Er werd, zoals altijd, ook dit jaar weer veel gespeculeerd over de nieuwe iPhone. Hij zou niet genoeg verschillen en vernieuwen ten opzichte van zijn voorgangers. Voor wat betreft de standaard iPhone 7 ben ik het daar deels mee eens, maar Apple heeft met de iPhone 7 Plus precies die punten verbeterd die verbetering behoefden. De toevoeging van een uitmuntend presterende duo-camera springt er daarbij in het bijzonder bovenuit. Daarnaast is ook de accu een heel stuk beter geworden. Het prijskaartje zorgt er echter voor dat dit toestel op nummer vijf in mijn lijst staat, en niet hoger."
Ron Smeets (Mobile Cowboys)

#5 Xiaomi Mi Mix

Een plaatje van een smartphone! De Mi Mix is bijna alleen maar ‘scherm’. De randen om dit toestel zijn zo dun dat het er echt futuristisch uitziet. Met een 6,4 inch scherm is het ook nog eens heel veel ‘scherm’ in je hand. Minpuntje is wel de beschikbaarheid, want officieel is hij nog niet in Nederland verkrijgbaar.

"Hoewel hij niet officieel in Nederland verkrijgbaar is, is hij zeker de moeite waard om te vermelden. Xiaomi laat met zijn Mi Mix zien dat het ook anders kan dan het 'standaard' smartphone ontwerp waar we inmiddels aan gewend zijn. Door slimme toepassing van een aantal nieuwe technieken kan de schermrand tot bijna 0 geminimaliseerd worden en dat resulteert in een mooie en door zijn relatieve compactheid extra bruikbare smartphone."
Dominick Viëtor (All About Phones)

"Xiaomi, het bedrijf dat volgens velen alle ontwerpen kopieert van Apple of Samsung of allebei, laat even zien hoe de smartphone van de toekomst eruit ziet en gaat werken. Dat had ik nooit zien aankomen."
Arnoud Wokke (Tweakers)

Deel dit bericht:
Tags