Tom Haze
Tom Haze
Redacteur

Test: Het lekkerste IPA Bier is van Jopen

Door: Tom Haze | 26 april 2017 07:40
De wortels van Indian Pale Ale bier (oftewel IPA) liggen oorspronkelijk in Engeland. Om ook de landgenoten in de verre koloniën als India te kunnen laten meegenieten van het Britse bier, ontstond in de 19e eeuw het idee om de houdbaarheidsdatum te verhogen door extra hop in de ketels te gooien. De Indian Pale Ale overleefde hierdoor de maandenlange zeereis en kreeg bovendien een flinke smaakopkikker. IPA's zijn ongelofelijke smaakbommen, ze scoren stuk voor stuk hoog op de European Bitterness Unit, een graadmeter voor bittere bieren. Een echte massabier is de IPA daarom niet, maar de populariteit neemt desondanks de laatste jaren enorm toe. In de AD-test van deze week test een deskundig panel vijf verschillende IPA bieren van eigen bodem.

Uitslag | De lekkerste Indian Pale Ale


#1 | Jopen, Mooie Nel

Helder van kleur, fruitig in de neus (denk: mango, lychee, en passievrucht) en aangenaam bitter. Een uitstekend gebalanceerde IPA.

7,5

Prijs: 2,49 / 6,5%


#2 | Kompaan, Handlanger

Een volle smaak met een vleugje vanille en zoethout. Heerlijk bitter ook en met een wat hoger alcoholpercentage, zoals een double IPA betaamt.

7,4

Prijs: 2,49 euro / 8,2%


#3 | De Natte Gijt, Hop met de Gijt

Zoet, prettig doordrinkbaar, stabiel van schuim, maar weinig uitgesproken. De geur had sterker gemogen en de bitters blijven iets te lang hangen.

6,5

Prijs: 2,49 euro / 6,5%


#4 | De Molen, Vuur & Vlam

De amberkleur is mooi, maar het bier mist aroma. De smaak is een tikkie te kruidig en laag in zijn bitters. Daardoor wel een prima instappertje.

6,4

Prijs: 2,09 euro / 6,2%


#5 | Kaapse Brouwers, Carrie

Donker van kleur en nauwelijks geurend. De karamelachtige moutsmaak overschaduwt helaas het frisse, bittere hop.

5,2

Prijs: 2,80 euro / 6,5%


Testpanel

  • Corné Luyken, importeert met zijn USA Beer tientallen Amerikaanse IPA's.
  • Jaap van Pruijssen, internationaal gediplomeerd biersommelier met een scherp smaakorgaan.
  • Merijn Dietvorst, mede-eigenaar van brouwerij Bliksem en een vat vol bierkennis.
  • Han Hidalgo, chefkok, gespecialiseerd in de combinatie bier en eten.
Over deze test

Deze test verscheen op 26 april 2017 in het AD, Tubantia, De gelderlander, BN DeStem, de Stentor, Brabants Dagblad, Eindhovens Dagblad en PZC.

Maandelijks test BesteProduct.nl samen met deze kranten apparaten die je op onze website vindt. Van de andere testen (zoals deze ) vind je een korte samenvatting op onze website.

Geen test missen?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan in het blauwe vlak) of volg ons op facebook of twitter.
Of neem een abonnement op één van de kranten! Daarin staat elke woensdag een uitgebreid verslag en test van producten die vrijwel elke Nederlander gebruikt of eet.

Deel dit bericht:
Tags