Niels Willems
Niels Willems
Redacteur

De nieuwe Dialog Miele oven doet het anders. En noem het geen magnetron.

Door: Niels Willems | 5 september 2017 17:13

Miele brengt een nieuwe oven op de markt, de Dialog Oven. Die dialoog voert de oven niet met jou maar met het eten. Het is een traditionele oven gecombineerd met elektromagnetische straling zoals we die kennen van een magnetron. Miele belooft een andere manier vanbereiden met nieuwe mogelijkheden. En veel tijdswinst. Voor pulled pork heb je nu geen 8 uur nodig maar 2,5.

Hoe werkt de Miele Dialog Oven?

De nieuwe oven gebruikt elektromagnetische straling met wisselende frequenties die zich aanpassen aan het eten wat je bereid. Twee antennes aan de bovenkant zenden straling die gerechten garen zoals een magnetron dat doet. Diezelfde antennes meten ook hoeveel energie is geabsorbeerd door het eten. Je start met het ingeven van een temperatuur en tijd. Daarnaast geef je aan hoeveel ‘gourmets’ het gerecht nodig heeft en de intensiteit van de straling. Een gourmet staat gelijk aan 1 Kilojoule. Door de combinatie van straling en warmte kun je ook bij lage temperaturen gerechten garen. Tijdens de demo op de IFA beurs in Berlijn aten we gegaarde gerechten die bereid zijn met een temperatuur van 30 graden.

Het verschil tussen een magnetron en Miele Dialog?

Magnetrons worden vooral gebruikt om eten te ontdooien en op te warmen. Ook de Miele oven gebruikt ‘microwaves’ om eten te verwarmen maar met veel minder kracht. Het ondersteunt het garen. De Miele Dialog gebruikt een breed frequentiebereik in plaats van een enkele frequentie. De afgegeven energie wordt continu vergeleken met de opgenomen energie en zo kun je de exacte hoeveelheid ‘gourmets’ in je gerecht stoppen. Volgens Miele dringt de warmte dieper en gelijkmatiger door. Of zoals Miele zelf zegt: “We mishandelen het eten niet zoals een magnetron dat doet maar masseren het.”

Welke frequenties gebruikt de oven dan?

De dialog oven werkt met frequentie rond 915 MHz. Omdat dit in hetzelfde bereik ligt als mobiele telefoon heeft de oven een extra dikke deur zodat je smartphone geen last heeft van de oven.

Werkt het?

Miele heeft 6 jaar gewerkt aan de ontwikkeling en perfectionering van de Dialog oven. Tijdens de Miele persconferentie op Europa’s grootste elektronicabeurs (IFA) zagen we een demonstratie waarbij kabeljauw werd gegaard in een doos van ijs. Het ijs kwam met een temperatuur van -8 graden uit de oven, de kabeljauw op 57 graden. Ook proefde we van vlees dat was ingepakt in bijenwas dat smelt bij 60 graden. Het vlees werd op 30 graden bereid met een hoeveelheid ‘gourmets’. De bijenwas kwam ongesmolten uit de oven met daarin het gegaarde vlees.

Hoe pas ik mijn recepten aan op de nieuwe oven?

De oven wordt geleverd met een receptenboek met 1.200 gerechten inclusief bereidingstijden van veel voorkomende gerechten. Via een app stuur je de instellingen direct naar je oven. Als je favoriete recept er niet tussenstaat moet je experimenteren. Een goede indicatie is de bereidingstijd met een normale oven gedeeld door twee. Je zult hiermee wel een beetje moeten experimenteren.

Dus het gaat altijd twee keer zo snel?

Nee, zo simpel is het niet. Enkele voorbeelden:

  • Aardappelgratin kost je 35 minuten (normaal 60)
  • Een cake is klaar na 37 minuten (normaal 55)
  • Pulled pork in 2 uur en 20 minuten (normaal minimaal 8 uur)

Wat kost de oven en wanneer kan ik ‘m kopen?

We praten hier over een product van Miele en dan het beste wat ze hebben. Je snapt het al, het is geen koopje. Miele gaf een een prijs te verwachten van net geen 8.000 euro. Maar je hebt nog tijd om te sparen, de oven is in Nederland vanaf het eerste of tweede kwartaal in 2018 te koop.

Wat is onze eerste indruk van de Miele Dialog oven?

Als gerechten sneller bereid kunnen worden met hetzelfde eindresultaat is dat natuurlijk winst. Kookliefhebbers daarentegen de tijd om te koken dus wellicht is dat een beperkt voordeel. De meerwaarde moet vooral komen uit nieuwe manieren van bereiden. Kun je met de oven nieuwe smaken creeren? Je kunt bijvoorbeeld brood bakken met de Miele Dialog zonder dat de korst bruint. Of macarons meer kleuren geven doordat de lage temperatuur weinig invloed heeft op de kleuren die je gebruikt (geen bruining). Maar dat is leuk omdat het kan, niet omdat het moet.

De bereidingstijden uit je kookboekenverzameling zijn plotseling niet bruikbaar en slecht een indicatie. Miele komt in haar app met een receptenboek voor 1.200 gerechten uit de Dialog oven. Die is nu nog leeg. Als de oven op de markt komt in 2018 zijn we benieuwd naar de speciale recepten voor de Dialog. En ongetwijfeld zullen (hobby)koks experimenteren met de mogelijkheden van deze nieuwe oven. Pas dan weten we of de serieuze investering de moeite waard is voor de happy few.

Foto’s van gerecht bereid met de Miele Dialog oven

Foto: zalm wordt voor de helft verpakt in aluminiumfolie. Daar kan de straling niet doorheen waardoor je een stuk zalm tegelijkertijd op twee manieren kan bereiken.
Foto: dezelfde zalm op het bord. Zalm kun je rauw of licht gegaard eten en op deze manier krijg je een bijzondere bereiding.
Foto: Miele demonstreerde de werking aan de hand van vlees omhuld met bijenwas. Het rodere stuk vlees onder is voor bereiding in de oven, de twee stukken erboven na bereiding. De bijenwas is niet gesmolten.
Foto: het uiteindelijke gerecht.
Deel dit bericht:
Tags