Volg ons
Floris van Velthoven
Floris van Velthoven
Redacteur

Apple lanceert iPhone X, iPhone 8 (Plus) op Keynote

door Floris van Velthoven
Deel dit bericht:

Apple heeft een viertal nieuwe producten aangekondigd op de welbekende Keynote: De iPhone X, de iPhone 8 en 8 Plus, Apple TV 4K en de Apple Watch Series 3 zien het levenslicht. De nieuwe iPhones springen uiteraard meteen in het oog. En niet alleen vanwege de nieuwe features. Voor deze smartphone moet je flink de knip trekken!

iPhone X: Mijlpaal van meer dan een mille

Het toestel dat het internet al maanden domineert, is er dan eindelijk: De iPhone X. De ‘X’ staat voor het 10-jarig jubileum dat de iPhone viert. Het is de beste, maar ook de duurste iPhone ooit. Het pareltje van Apple ligt straks voor 1159 (!) euro in de winkel. Het absolute vlaggenschip van Apple is natuurlijk volgeladen met nieuwe features. De belangrijkste ervan zetten we op een rijtje.

OLED-scherm van rand tot rand

De iPhone X beschikt over een 5,8 inch OLED HDR-display. De kleuren zullen hiermee van je scherm afspatten. Je hebt ook ‘veel scherm’ om van te genieten. Het display beslaat ruim 80% van de voorkant van het toestel. Het doet denken aan wat we eerder gezien hebben bij het ‘Infinity Display’ van de Samsung Galaxy S8. Waar Samsung de randen aan de zijkanten van de telefoon helemaal heeft laten verdwijnen, kiest Apple ervoor nog een dun randje over te houden.

Glazen achterkant en draadloos opladen

De achterkant van de X is vervaardigd van glas. Dit zagen we bij Apple voor het laatst bij de iPhone 4s, zo’n 6 jaar geleden! Volgens Apple zorgt dit er tevens voor dat draadloos opladen mogelijk wordt. Het geeft de telefoon ook een chique look, maar over het algemeen is glas natuurlijk wel wat fragieler (dan bijv. aluminium) en gevoelig voor vlekken van vingerafdrukken.

Ontgrendelen met je gezicht en weg is de home-button

Het is vanaf nu mogelijk je iPhone te ontgrendelen met je gezicht. Apple noemt haar gezichtsherkenning ‘Face ID’. Je kijkt je telefoon aan en er wordt een 3D-scan van je gezicht gemaakt. Vervolgens krijg je toegang tot je telefoon. Apple gelooft er duidelijk in want de vingerafdrukscanner is van het toestel verdwenen. Ook de oude vertrouwde Home-knop is niet meer op je toestel terug te vinden. Terug naar je start-scherm doe je nu met een swipe van beneden naar boven.

De nieuwe camera’s

Aan de achterkant zien we een dubbele camera. Een 12 megapixel sensor (diafragma van f/1.8) wordt gecombineerd met een 12MP f/2.4 telefotolens. Dit duo zal je ongetwijfeld mooie kiekjes opleveren. Video’s kun je vanaf nu opnemen in 4K met 60 fps. In de slomo mode wordt er per seconde 240 frames vastgelegd. Met de functie ‘Portrait Lighting’ wordt het mogelijk de lichtinval van iemands gezicht na het maken van de foto nog aan te passen. En met de nieuwe mogelijkheden van de camera wil Apple AR (Augmented Reality) mainstream maken.

En verder...

De iPhone X is uiteraard water- en stofbestendig en gaat volgens Apple 2 uur langer mee op een volle accu dan een iPhone 7. De nieuwe A11 chip moet deze smartphone sneller dan ooit maken. Apple levert de iPhone X met 64GB of 256GB en is vanaf 27 oktober te pre-orderen. Vanaf 3 november is het toestel officieel verkrijgbaar.

iPhone 8 en 8 Plus

De iPhone X steelt als paradepaardje natuurlijk de spotlight. Je zou haast vergeten dat Apple ook nog de 8 en 8 Plus aankondigde. Deze modellen kennen een iets minder spectaculaire set features dan de ‘X’, maar gelden zeker als een upgrade op de iPhone 7 en 7 Plus. Een kort overzicht van de nieuwe features:

 • Ook de iPhone 8 en 8 Plus beschikken over een glazen achterkant en de mogelijkheid tot draadloos opladen.
 • Het Plus-model beschikt over een dubbele camera op de achterkant. Net als bij de 7, heeft de ‘gewone 8’ géén dubbele camera.
 • Apple heeft de nieuwe A11 chip ook in de iPhone 8-modellen geplaatst. Dit stukje techniek moet je smartphone weer een stuk sneller maken.
 • De nieuwe minimale opslagcapaciteit is gestegen naar 64GB. Wil je meer data opslaan? Dan kun je gaan voor de 256GB-variant.
 • De toestellen zijn vanaf 15 september te pre-orderen en worden op 22 september leverbaar.
 • De iPhone 8 is te koop vanaf 809 euro, het Plus-model vanaf 919 euro.

De belangrijkste verschillen tussen de iPhone X en iPhone 8 (Plus)

Twijfel je nog of je flink de knip trekt voor de iPhone X of toch gaat voor de iPhone 8 (Plus)? Dan is het handig de belangrijkste verschillen te weten. Wij zetten ze voor je op een rijtje:

 • OLED HDR Display
  De iPhone X beschikt over een OLED HDR display dat van rand tot rand loopt. De iPhone 8 (Plus) moet het doen met een LCD scherm.
 • Batterijduur
  Volgens Apple is de batterijduur van de iPhone 8 vergelijkbaar met die van het 7-model. De iPhone X zou echter 2 uur langer mee moeten gaan.
 • Dubbele camera
  De iPhone 8 heeft om te beginnen géén dubbele camera op de achterkant. De iPhone 8 Plus en de X hebben dit beide wel, maar er zijn nog wel verschillen. De iPhone X beschikt over beeldstabilisatie op beide camera’s, terwijl de iPhone 8 Plus dat alleen op de groothoeklens heeft. Ook is de telefotolens van de iPhone X (f/2.4) iets lichtgevoeliger dan die van de iPhone 8 Plus (f/2.8)
 • Face ID
  Je smartphone ontgrendelen door middel van een scan van je gezicht. Een leuke feature voor iedereen met een iPhone X. Op de 8 en 8 Plus is dit niet beschikbaar.
 • Prijs
  Geen van de aangekondigde smartphones haal je voor een prikkie in huis. Met een startprijs van 1159 euro is de iPhone X wel érg duur. De iPhone 8 is met 809 euro meteen 350 euro goedkoper.

Apple TV 4K

De media speler van Apple gaat zijn vijfde generatie in. Met het nieuwe model is het mogelijk om 4K en HDR content op je TV te bekijken. Voor de kenners: Apple zal de HDR10 en Dolby Vision standaarden voor HDR ondersteunen. iTunes gaat in de loop van de tijd 4K content aanbieden en Siri wordt beschikbaar voor Apple TV. Qua uiterlijk lijkt er niet echt iets veranderd te zijn aan het kleine kastje. Het product is vanaf 22 september te koop.

Apple TV 4K

Apple Watch 3

De derde smartwatch van Apple heet, hoe kan het ook anders, de Apple Watch 3. Het slimme (sport)horloge beschikt over een ingebouwde hoogtemeter, tal van sportieve apps en is waterdicht. De smartwatch wordt met deze versie een stuk minder afhankelijk van de iPhone. Zo kun je zonder iPhone gebeld worden, berichten sturen via iMessage en wordt nu 4G ondersteund. Dit is mogelijk dankzij een virtuele simkaart.

Verder heeft de Watch 3 nog een paar kleine verbeteringen. De nieuwe Dual Core chip is weer wat krachtiger dan de vorige generaties. Tevens zou het de wifi-verbinding met 85 procent sneller maken. Tot slot is ook Apple Music binnenkort verkrijgbaar voor de Apple Watch 3. Het product is vanaf 22 september te koop.

Apple Watch 3