Volg ons
Marnix Bosman
Marnix Bosman
Redacteur

Test: Platenspelers in het betaalbare segment

door Marnix Bosman
Deel dit bericht:

Er zijn platenspelers met de prijs van een middenklasse auto. Of zelfs met de prijs van een dikke mercedes. Maar wat koop je als je een bedrag wilt uitgeven zo rond de 250 euro? Wij zetten 8 platenspelers op de testbank en kwamen tot de conclusie dat er best wat leuks te koop is.

De 8 geteste platenspelers


Audio-Technica LP-120USB

Alleskunner voor de veeleisende DJ en kritische muziekliefhebber


Deze platenspeler heeft het uiterlijk van de beroemde Technics SL1200, de referentie platenspeler onder DJ’s en in radiostudio’s. De LP-120USB is een direct drive platenspeler met een zware constructie en zit mooi solide in elkaar. Een zware constructie is een belangrijke eigenschap voor iedere platenspeler en een absolute must voor een DJ platenspeler. De toonarm is in alle richtingen af te stellen. Ook de hoogte van de toonarm is instelbaar en dat zie je weinig in deze prijsklasse. Goede afregelmogelijkheden zijn belangrijk voor een optimale aftasting van de plaat en een goede weergave. Net als bij de SL1200 referentie heeft de LP-120USB uitgebreide pitch control mogelijkheden, maar hij heeft ook een aantal leuke extra’s aan boord. Wat dacht je bijvoorbeeld van een 78-toeren functie, een ingebouwde voorversterker en een USB interface. Deze platenspeler is geschikt voor de semiprofessionele DJ, maar ook interessant voor de veeleisende muziekliefhebber.

Cijfer: 7,8
Prijs: 249 euro (check de actuele prijzen)
Lees de volledige review

Lenco L-3808

Leuke en betaalbare instapperGedurende de jaren ’70 en ’80 van de vorige eeuw was Lenco een toonaangevende naam op het gebied van goede, betaalbare platenspelers. Sinds de revival van vinyl kom je ook de naam Lenco weer steeds vaker tegen. De vormgeving van deze L-3808 direct drive platenspeler is duidelijk geïnspireerd op de SL1200 platenspeler van Technics. Ook de L-3808 heeft pitch control maar alles zit even net wat minder degelijk in elkaar. De kunststof kast is ook veel minder solide waardoor trillingen sneller doordringen tot de weergave. Het element is afkomstig van Audio Technica, een grote naam op het gebied van elementen voor platenspelers. De L-3808 is in alle opzichten even net wat minder indrukwekkend dan zijn voorbeeld, de SL1200, maar dat zie je dan ook terug in de prijs. De L-3808 heeft een voorversterker aan boord zodat je hem direct op iedere versterker kunt aansluit. Via het ingebouwde USB interface is daarnaast het maken een opname een fluitje van een cent.

Cijfer: 6,5
Prijs: 175 euro (check de actuele prijzen)
Lees de volledige review


Pro-Ject Audio Essential III

Minimalistische speler voor de kritische luisteraar


Pro-Ject is een Oostenrijks bedrijf dat pas sinds 1990 bestaat en dus pas ruim na de introductie van de CD is gestart met de bouw platenspelers. Dat was destijds een bijzondere keuze maar Pro-Ject is erg succesvol geworden met de fabricage van betaalbare platenspelers voor kritische muziekliefhebbers. Pro-Ject richt zich op gebruikers die naast een mooi design vooral op zoek zij naar een goede weergave. De Essential III is een snaar aangedreven platenspeler met een slank en eenvoudig ontwerp. Zoals de naam al zegt, is deze platenspeler alleen voorzien van de essentiële onderdelen die nodig zijn om muziek uit de groeven van een plaat te halen. We hebben het dan over een goede motor, een soepel lopend lager van het draaiplateau, een resonantievrij plateau, een solide toonarm en een mooie element. Meer heb je feitelijk niet nodig om een platenspeler te creëren. De kwaliteit van al die onderdelen is echter essentieel voor de uiteindelijke audiokwaliteit.

Cijfer: 7,7
Prijs: 329 euro (check de actuele prijzen)
Lees de volledige review

Audio Technica AT-LP3

Uitstekende volautomaat voor de kritische luisteraar


De LP3 is een snaaraangedreven platenspeler met volautomatische bediening. De kast is van kunststof en heeft een strakke, eenvoudige vormgeving. De LP3 is leverbaar in een zwarte en een volledig witte uitvoering met als apart detail de elementhouder die knalrood is. Ondanks het gebruik van kunststof voelt de LP3 toch degelijk aan. De arm is voorzien van een Audio Technica element dat ook vervangen kan worden door een ander of duurder exemplaar. Naast de toonarm zit een diameterknop waarmee je aangeeft dat de arm automatisch naar de eerste groef van een LP of een single gaat. De LP3 heeft een ingebouwde voorversterker, zodat hij direct op iedere versterker met een analoge ingang aangesloten kan worden. Een versterker met phono ingang of losse voorversterker is dus niet nodig.

Cijfer: 6,5
Prijs: 249 euro (check de actuele prijzen)
Lees de volledige review


Sony PS-LX300USB

Instapmodel met veel mogelijkheden


De PS-LX300USB is een snaar aangedreven volautomatische platenspeler met een eenvoudige, strakke vormgeving. Dit model is alleen leverbaar in zwart en echt bedoeld voor de beginnende vinylverzamelaar. Zelfs een volledige vinylleek kan met deze platenspeler overweg. Deze Sony speler is in veel opzichten te vergelijken met de PL990 van Pioneer.

Cijfer: 4,6
Prijs: 129 euro (check de actuele prijzen)
Lees de volledige review

Teac TN100

Goede start voor de beginnende vinylverzamelaar


De TN-100 oogt heel simpel en dat is hij eigenlijk ook. Desondanks zit deze Teac heel slim in elkaar en biedt hij een boel waar voor het geld. Deze speler is echt ontworpen voor de beginners in de wereld van vinyl en hoeft niet afgeregeld te worden. Deze snaar aangedreven speler heeft desondanks een aantal slimme functies aan boord zoals een auto-return functie zodat de arm automatisch terugkeert naar de ruststand aan het einde van de plaat. Of wat dacht je van de ingebouwde voorversterker of het USB interface. Binnen deze prijsklasse zou je dat niet verwachten maar de TN-100 biedt het allemaal.

Cijfer: 5,8
Prijs: 129 euro (check de actuele prijzen)
Lees de volledige review


Pioneer PL990

Eenvoudige volautomaat voor beginners


Deze volautomatische speler vertoont in mechanisch opzicht veel overeenkomsten met de Sony PS-LX300USB. Ook deze speler is volledig van kunststof en vrij licht in gewicht. De PL990 heeft geen ingebouwde voorversterker of een USB interface aan boord maar heeft daarentegen wel een stroboscoop voorziening voor het draaiplateau en een pitch control functie. De PL990 heeft een snaaraandrijving en dient voor optimale prestaties op een solide ondergrond geplaatst te worden.

Cijfer: 4,6
Prijs: 129 euro (check de actuele prijzen)
Lees de volledige review

Onkyo CP1050

Chique vormgeving voor de kritische luisteraar


Deze Onkyo is echt ontwikkeld voor degene die een serieuze platenspeler zoekt met een degelijke bouw en een goed geluid. De CP-1050 zit uiterst solide in elkaar en heeft een mooie afwerking met strak gefineerd hout en mooie grote knoppen. De speler wordt compleet met element geleverd, maar moet voor gebruik wel nog even afgeregeld worden. Dit is niet een speler voor beginners maar echt bedoeld voor mensen die na jaren afwezigheid van een platenspeler weer eens een speler in huis willen halen om hun vinyl van zolder mee af te spelen. Een speler die gezien en gehoord mag worden.

Cijfer: 7,6
Prijs: 375 euro (check de actuele prijzen)
Lees de volledige review