Volg ons
Stef van Uum
Stef van Uum
Redacteur

Test: Drie behulpzame robotstofzuigers

door Stef van Uum
Deel dit bericht:

Een werk(st)er in huis die geen salaris vraagt en nooit verzaakt, wie wil dat nou niet? Koop een robotstofzuiger en je hebt zo’n handige hulp in huis. De aanschaf ervan is doorgaans niet goedkoop, maar hij kan zeker van toegevoegde waarde zijn. We lichten onze drie favoriete modellen van dit moment voor je uit.

Robotstofzuigers kunnen een geweldige hulp zijn, maar niet ieder huishouden is er voor geschikt. Het blijven ‘slechts’ apparaten. Om teleurstelling te voorkomen is het belangrijk met een aantal zaken rekening te houden. Heb je thuis hoogpolig tapijt of hoge drempels (van circa 1,5 cm of groter) dan past een robotstofzuiger waarschijnlijk niet bij jou. De meest modellen lopen zich op dit soort obstakels vast. Ook de hoogte is iets om rekening mee te houden. Is het belangrijk dat ‘ie onder de bank of kast kan komen, bekijk dan goed of robot wel laag genoeg is.

Vóór je kan beginnen is het ook van belang je huis ‘robot-proof’ te maken. Kabels op de grond of losliggende prullaria kunnen je ‘slimme werker’ flink dwars zitten. Tot fabrikanten een opruimrobot lanceren, zul je dat deel nog zelf moeten doen. Is je robot klaar met z’n klusje, dan raden we aan de container en het filter direct te reinigen. Zo behoud je het best mogelijke resultaat. Tot slot zijn robots met een roterende borstel een echte aanrader voor huisdierenbezitters. De exemplaren met uitsluitend veegkwasten doen het goed op laminaat, maar duidelijk minder op een (met dierenharen bezaaid) tapijt. We beoordeelden de robotstofzuigers op bouwkwaliteit, design, mogelijkheden, gebruiksgemak, resultaat en prijs. We hebben drie favorieten voor je op een rijtje gezet.

Drie goed geteste robotstofzuigers:


iRobot Roomba 671

Deze Roomba valt direct op met één veegkwast aan de voorzijde, die het vuil uit de hoeken richting de zuigmond veegt. Op een gladde vloer lukt dit erg goed, maar op een laagpolig tapijt laat hij soms wat vuil liggen. Overigens zijn er maar weinig robotstofzuigers waarbij dit heel goed lukt. Via de gebruiksvriendelijke app stel je makkelijk het reinigingsschema in. En is er een storing, dan wordt dit door middel van een audiobericht in het Nederlands doorgegeven (+ een bevestiging op je smartphone). Het geluidsniveau meten we op 65 dB en dit is vrij laag. De handgreep is perfect om zonder te morsen het vuil te verwijderen en om ‘m comfortabel mee de trap op te nemen. Heeft geen dweilfunctie, maar die missen we eigenlijk ook niet. Prima product voor dito prijs.


Samsung POWERbot Smart Control

Deze robotstofzuiger heeft aan de voorkant geen veegkwasten, maar maakt gebruikt van een roterende borstel aan de onderkant. De prestaties op zowel vloer als tapijt zijn dik in orde. De robot heeft bovendien geen ronde, maar een rechte voorkant met een systeem dat Samsung ‘Auto Shutter’ noemt. Hierdoor zuigt de robot bij randen en muren extra goed het stof weg. Ook nog eens eentje met een indrukwekkend IQ. Voorwerpen op de grond raakt ie slechts zachtjes aan en middel-hoge drempels (tot circa 1 cm.) overwint hij door er schuin overheen te rijden. Het geluid is met 70dB ‘OK’ te noemen. Het ontbreken van een handgreep en de kleine stofcontainer zijn de grootste nadelen van een verder uitstekende robot.


LG Hom-Bot Turbo

Nagenoeg vierkant van vorm waardoor de twee veegkwasten mooi de hoeken in je kamer kunnen bereiken. Ook beschikt het apparaat over een roterende borstel. Op tapijt zijn de prestaties ruim voldoende, op een gladde vloer zelfs uitstekend. De stofcontainer heeft een ruime inhoud van 0.6 liter en kan zonder dat er vuil wordt gemorst gemakkelijk uit de robot worden getild. Het geluidsniveau is met 62 dB erg laag en op ‘standje turbo’ nog steeds acceptabel met circa 71dB. Meldingen gaan Grootste gemis is dat je geen reinigingsschema in kan voeren bij deze robot. Ook is er geen wifi-ondersteuning en wordt een ‘virtuele muur’ niet standaard meegeleverd. Dat doet verder niets af aan zijn puike prestaties.

Producten genoemd in dit artikel
LG Hom-Bot Turbo VSR8600RR
Geen prijzen
Samsung POWERbot Smart Control VR10M703NWG
v.a.€ 567,69
(6 winkels)
iRobot Roomba 671
v.a.€ 238,50
(4 winkels)