Volg ons
Tom Haze
Tom Haze
Redacteur

Test: De drie beste snoeiafval versnipperaars

door Tom Haze
Deel dit bericht:

Een joekel van een tuin of niet, een hakselaar is altijd handig als je er enkele bomen hebt staan. Gooi je snoeiafval erin en de hakselaar maakt er gehakt van, of beter gezegd snippers.

Een joekel van een tuin of niet, een hakselaar is altijd handig als je er enkele bomen hebt staan. Gooi je snoeiafval erin en de hakselaar maakt er gehakt van, of beter gezegd snippers. BesteProduct.nl testte de hakselaar en selecteerde er drie tot 500 euro. Je hebt machines die werken met messen en systemen met een wals. Eerstgenoemden werken snel en verwerken takken tot kleine, fijne snippers. Walshakselaars pletten je tuinafval en hebben een grover resultaat. Het walsen zorgt wel weer voor een snellere vertering en is daarom meer geschikt als je compostmateriaal wilt maken.


Bosch AXT 25 TC

Deze walshakselaar is het duurste exemplaar uit de test, maar ook het beste. Weegt 30 kilo en staat daarmee steviger op de grond dan de concurrenten. Slikt takken van 45 millimeter doorsnee en hakselt ze tot mooie grove snippers. Hij maakt niet meer geluid dan een drumstel en de takken springen niet wild in de machine heen en weer. De opvangbak van 54 liter is stevig. Minpuntje: deze Bosch is flink aan de prijs. Conclusie: In kwalitatief opzicht top, maar je betaalt wel veel voor dat beetje extra kwaliteit.


Wolf-Garten SDE 2800 EVO

Deze roodgele Wolf schrokt takken snel naar binnen. Zo kun je vlot doorwerken, al springen de takken soms wild heen en weer in de machine. Let ook op je oren; we meten een maximum van 102 decibel. Daarmee is gehoorbescherming een must. Met takken van 45 millimeter heeft hij moeite, maar exemplaren van 4 centimeter dik gaan met gemak. De 2800 watt aan mechanische spierballen en de bouwkwaliteit verantwoorden het prijskaartje van ruim 200 euro. Conclusie: Presteert uitstekend, maar maakt ook flink wat herrie.


Einhell GH-KS 2440

De Einhell imponeert niet zozeer met bouwkwaliteit en kracht, maar met z’n prijskaartje. Met 15 kilo is hij bovendien licht, maar ook minder stabiel. Als je wrikt aan een tak, til je zo de hele hakselaar van de grond. Takken van 35 millimeter of kleiner hakselt deze jongen prima weg, maar met de beloofde 40 millimeter heeft-ie vaak moeite. Het hakselresultaat: fijne en kleine snippers. De Einhell heeft een opvangzak in plaats van een -bak. Werkt even goed, al oogt een stevige bak wat duurzamer. Conclusie: Geen partij voor de Bosch en de Wolf- Garten, maar daar is de prijs ook naar.