Volg ons
Tom Haze
Tom Haze
Redacteur

Test: drie goed presterende stoomgeneratoren

door Tom Haze
Deel dit bericht:

Strijken. Voor de één een haast meditatieve vorm van therapie, voor de ander een noodzakelijk kwaad. Bij veel strijkgoed kun je een stoomgenerator overwegen. Die leveren meer spierballen en snelheid dan een doorsnee strijkijzer. Het testpanel van BesteProduct.nl licht voor iedere portemonee een aanrader uit.

Het voornaamste verschil tussen een stoomgenerator en een ‘gewoon strijkijzer’ is de externe watertank. De stoom die wordt opgewekt gaat door een slang naar het strijkijzer. In een notendop biedt een stoomgenerator meer inhoud, meer stoom en meer stoomkracht. Daarnaast bevindt het water zich niet in het strijkijzer waardoor de bediening een stuk lichter is. Je strijkt sneller en comfortabeler, maar de apparaten zijn doorgaans wel groter en duurder. De volgende modellen scoorden goed in onze test.


Philips GC8962

8,7

Deze Philips weet op haast ieder criterium goed te scoren. Het strijkijzer glijdt van alle geteste modellen het lichtst en soepelst over je kleding heen. Dat werkt niet alleen comfortabel, maar ook snel. Zeker als je het vergelijkt met de prestaties van een gewoon strijkijzer. Het apparaat herkent stoffen en stelt zo automatisch de juiste temperatuur in. Dit werkt naar behoren, maar zelf afstellen is niet mogelijk. De Philips bepaalt, maar dat doet ‘ie gelukkig goed. Met een futuristisch design en fraaie LED-verlichting is het uiterlijk duidelijk ook niet vergeten. De GC8962 scoort op vrijwel ieder vlak. Enige zwaarwegende minpunt? De niet misselijke prijs van 280 euro.


Braun CareStyle 3 IS 3042

9,6

Waar de Philips opvalt met ledverlichting en kleuren, houdt Braun het design juist clean en simpel. De IS 3042 is minimalistisch vormgegeven en doet qua bouwkwaliteit niet onder voor duurdere modellen. Het strijkijzer weegt iets meer dan een kilo en glijdt makkelijk over de kleding. Het apparaat past de temperatuur automatisch aan op de stof, maar zelf aanpassen is niet mogelijk. Met een inhoud van 2 liter kun je in één moeite veel was wegwerken. Is makkelijk, snel en comfortabel in gebruik, al heeft de Philips op deze vlakken nog wel een streepje voor. Het prijsverschil van ruim 100 euro vinden we echter meer dan ‘een streepje’. Qua prijs-kwaliteitverhouding scoort hij beduidend beter dan zijn duurdere opponent.


Domo DO7102S

7,2

Voor het bescheiden bedrag van 60 euro vinden we dit een prima presterend model. Met een inhoud van 1,8 liter is het waterreservoir van de Domo even groot als dat van geavanceerde modellen. Daar lever je dus niets op in. Qua comfort en snelheid lever je wel in, duurdere stoomgeneratoren werken duidelijk fijner en sneller. Ook moet je bij dit model zelf de temperatuur instellen en word je niet geholpen met icoontjes op het apparaat. Even goed de handleiding checken dus. Je moet met de Domo ook iets vaker over de kleding strijken en met 2,6 kilo is het strijkijzer ruim twee keer zwaarder dan de Philips en Braun. Toch blijven de resultaten ruim voldoende. Het cleane design en de degelijke bouwkwaliteit verdienen in deze prijscategorie ook een compliment.