Volg ons
Tom Haze
Tom Haze
Redacteur

Test: drie goed presterende monitors

door Tom Haze
Deel dit bericht:

Anno 2019 bekijken we veel video’s in 4K beeldkwaliteit. Op Netflix, Youtube en met een premium smartphone schiet je zelf ook al in 4K. Zonder goede monitor komt die goede kwaliteit op een PC echter niet tot zijn recht. Wij testten ‘curved ultrawide monitors’ die voor een fijne kijkervaring zorgen.

Een ultrawide monitor biedt verschillende voordelen. Het vervangt twee schermen, je hebt veel netto werkruimte en het oogt indrukwekkend. Een panel bestaande uit zowel gamers, filmfanaten en videobewerkers testte deze joekels. Er werd gelet op bouwkwaliteit, design, beeldkwaliteit specificaties, snelheid en prijs. Uit de test bleek dat goedkoop toch vaak duurkoop is en dat specificaties lang niet alles zeggen. In tegenstelling tot bij TV’s vinden we ‘curved’ (gebogen) schermen bij monitors een meerwaarde bieden in de vorm van een fijnere kijkervaring. De volgende 4K-schermen scoorden bijzonder goed.


BenQ EX3501R

8,4

Niet de goedkoopste in onze test, maar vraagt in tegenstelling tot de állergoedkoopste alternatieven weinig concessies. De constructie is zeer degelijk, het paneel is goed, de afstelling af fabriek is keurig, en hij doet goede zaken in praktisch alle doeleinden. Inclusief gaming, want deze Benq heeft een 100Hz refreshrate (het beeld ververst 100 maal per seconde). Het redelijk droge design mist wellicht wat van de flair van luxere alternatieven en het HDR (High Dynamic Range) label mag je negeren. Voor een goede HDR ervaring moet je flink dieper in de buidel tasten. Dat neemt niet weg dat je met de EX3501R voor een relatief bescheiden bedrag een uitstekende alleskunner in huis haalt.


LG 34UC99

8,1

De USB Type-C aansluiting op de LG 34UC99 maakt deze monitor uitstekend geschikt om je laptop op aan te sluiten. Je kan er zelfs een toetsenbord of muis aan koppelen. Check van tevoren wél of je laptop de nodige aansluitingen heeft. De chique, degelijke constructie en het aangename IPS paneel voor frequent gebruik verdienen lof. Enkel als je zeer kleurkritisch werk verricht, merken we op dat verdere kalibratie nodig is. Het strakke design en de rustige kijkervaring maken dit scherm vooral interessant voor creatieve en werkgerelateerde taken. Veeleisende gamers zijn, mede door de ‘slechts’ 75 Hz, beter uit met de andere aanraders.


AOC AG352UGC6

9,1

Dankzij de opvallende verlichte lijnen op de forse achterzijde kun je lastig om deze toch al 35” forse monitor heen. Dit is een monster, helemaal voor game-liefhebbers. Met onder andere een 120Hz refreshrate (en andere foefjes) zijn er maar weinig schermen die in de buurt kunnen komen van deze AOC. Tevens heeft AOC hun paneel en afstelling ook nog eens uitstekend op orde. Ze laten geen steken vallen in de uitvoering, wat dit scherm ook een prima alternatief maakt om overdag de nodige uren op te werken; foto- en videobewerking inbegrepen. Daarbij weet de fabrikant ook nog te concurreren op gebied van prijs; direct concurrenten zijn danwel duurder of leveren iets van deze indrukwekkende specificaties in. Wat dan resteert is één van de beste high-end gaming ultrawide aankopen van dit moment.