Tom Haze
Tom Haze
Redacteur

Test: drie goed presterende energy lights

Door: Tom Haze | 2 januari 2019 13:20
Met de kortste dag van het jaar nog maar net achter de kiezen, doemt 21 januari ‘Blue Monday’ op. Volgens de Britse psycholoog Cliff Arnall de meest deprimerende dag van het jaar. Veel goede voornemens zijn inmiddels mislukt, de vakantie is ver weg en je moet weer werken. De donkere dagen zijn een vruchtbare bodem voor menig winterdip. Wij testten energy lights en zocht uit of deze verlichting voor verlichting zorgt.

Concentratieproblemen, vermoeidheid en neerslachtigheid vieren hoogtij in de herfst en winter. In de strijd tegen winterdepressies zetten diverse medische centra lichttherapie in. Een half uur per dag voor een witte lamp met 10.000 lux (verlichtingssterkte) moet voor verbetering zorgen. Garanties zijn er niet, maar het UMCG meldt dat 70 procent van hun patiënten er baat bij heeft. Deze lampen zijn ook voor consumenten te koop. Het panel van BesteProduct.nl heeft energy lights vooral praktisch getest en beoordeeld op gebruiksgemak, specificaties, bouwkwaliteit en prijs-kwaliteitverhouding. Van twee energy lights en een wake-up light werden we enthousiast. In hoeverre het écht werkt? Dat blijft een relatief dure gok.


Medisana LT480

7,8

In vergelijking met andere geteste modellen is de LT480 een flinke jongen. Deze Medisana is 34 x 48 x 10 centimeter groot. Neemt wat meer ruimte in beslag op je bureau, maar schijnt zo wel gemakkelijk constant je ogen in. Wil je met een half uurtje klaar zijn, zorg dan voor een afstand tot de lamp van maximaal 20 centimeter. Zit je op 40 centimeter afstand, dan moet je de dubbele tijd rekenen. De bediening is kinderlijk eenvoudig met slechts één knop voor het aan en uitzetten. De lamp is zowel op tafel te zetten met een standaard als met een haak te bevestigen aan de muur. De felheid van de lamp is helaas niet in te stellen, vind je het licht te fel dan kun je hier niet geleidelijk aan wennen. Kleinere modellen van dit merk hebben deze optie overigens wel.


Beurer TL55

7,7

De TL55 beschikt over wit licht voor overdag en rood licht om beter in slaap te vallen. Onderzoek van het Nederlands Herseninstituut in Amsterdam suggereert dat de ongewenste effecten van blauw licht (bijv. je telefoon) kunnen worden tegengegaan met helder rood licht. Beide lichten van de Beurer zijn in sterkte verstelbaar zodat je het indien gewenst rustig kan opbouwen. De geïntegreerde batterij zorgt ervoor dat je ‘m ook zonder stroom kan gebruiken. Met een oppervlak van 21 x 13 cm een stuk compacter dan de Medisana, maar je moet er ook dichter op zitten. Voor een half uurtje adviseert de fabrikant een afstand van 10 centimeter. We vinden 130 euro een fors bedrag, maar je krijgt er wel een multifunctionele lamp voor terug.


Philips Somneo HF3650

8,3

Een andere vorm van lichttherapie zie je in de inmiddels bekende ‘Wake-Up Lights’. Deze hybride tussen een wekker en nachtlamp bootst een zonsopgang na die je energieker wakker moet maken. De Somneo breidt het repertoire uit met een gesimuleerde zonsondergang (rood licht) en ingebouwde ademhalingsoefeningen. De resultaten verschillen per persoon, maar het beoogde effect werd bij het volledige panel van BesteProduct.nl behaald. Kritische noten zijn er voor de bediening en de geluidskwaliteit. Het navigeren door de menu’s vinden we niet intuïtief en de ingebouwde speakers stellen weinig voor. Dat moet met de audio-expertise bij Philips toch beter kunnen. Het mooie design, de bouwkwaliteit en met name de resultaten maken dat we Somneo zeker aan kunnen raden.

Deel dit bericht:
Tags