Volg ons
Tom Haze
Tom Haze
Redacteur

Test: drie goed presterende sous vide kokers

door Tom Haze
Deel dit bericht:

Sous vide is een kooktechniek waarbij je etenswaren vacuüm verpakt in een waterbad laat garen. Het duurt wat langer dan koken in een pan, maar je kan je eten geleidelijk en gelijkmatig laten garen. Zo maak je vrij eenvoudig een biefstuk die van onder tot boven even rood is. Ook blijven sappen en smaken beter behouden. Wij lichten drie goed presterense sous vide staven voor je uit.

Sous vide koken levert een hoop gebruiksgemak op. Je hebt geen omkijken naar het kookproces en een geslaagd recept maak je de volgende keer exact even goed klaar. De grootste verschillen tussen sous vide staven zien we in opwarmsnelheid, nauwkeurigheid en gebruiksgemak. En nog een handige tip: vacuüm verpakken is geen absolute must, hersluitbare zakjes werken ook.


Anova Precision Cooker Wifi+

  • Prijs: 150 euro
0,0

Dit sous vide apparaat heeft haast alles in huis. Instelbaar in stappen van 0,1°C en zeer accuraat. Stellen we de Anova in op 55 graden dan meten we een afwijking van slechts 0,1 graden. Ook het design en de gebruiksvriendelijkheid scoren goed. Het bevestigen gaat met een schroef die je aandraait. Het duidelijke display werkt fijn en met een scrollwiel stel je gemakkelijk de juiste temperatuur in. Via de app bedienen kan ook. Je vindt hier ook recepten waarbij je meteen de juiste instellingen toepast op het apparaat. Op je smartphone het kookproces monitoren of bedienen is eenvoudig. Heeft zowel bluetooth als wifi aan boord, hierdoor kun je ‘m ook buitenshuis aan het werk zetten. Alle sous vide sticks hebben we opgewarmd van 13 tot 55 graden. Met een tijd van 29.44 min. is deze Anova qua opwarmsnelheid ‘slechts’ een middenmotor.


Caso Germany SV200

  • Prijs: 150 euro
0,0

De Caso heeft net als de Anova een groot en duidelijk display. Prima afleesbaar en de gehele staaf heeft een mooie en stevige afwerking. Ook deze sous vide zet je met een schroef vast op de pan of bak. De Caso onderscheidt zich door met afstand de stilste uit de test te zijn. We meten direct bij het apparaat slechts 31dB, op een meter is dit nog maart 21dB. Dit mag je met recht fluisterstil noemen. Ook op nauwkeurigheid wordt goed gescoord. We meten op 55 graden een afwijking van circa 0,2°C. We hebben een aantal kleine opmerkingen op gebruiksgemak. De touch toetsen ogen hetzelfde als de indicatielampjes, die haal je aanvankelijk snel door elkaar heen. Ook geven we de voorkeur bij het instellen aan een scrollwiel, al is dit een klein euvel. Tot slot is hij met 34.15 min. de sous vide staaf die het langst erover doet het water naar 55 graden te krijgen.


Wartmann WM-1507 SV

  • Prijs: 160 euro
0,0

De Wartmann klem je het makkelijkst van deze aanraders vast aan je pan of bak. Alsof het een wasknijper is, zet je ‘m in enkele seconden makkelijk vast. Het apparaat heeft een luxe uitstraling met een glanzend zwart bedieningspaneel, dat we wel enigszins gedateerd vinden Het scrollwiel om temperatuur en tijd in te stellen werkt uitstekend, maar het display is erg klein. Van een afstandje zie je niet direct de overgebleven tijd. Met slechts twee knoppen moet je voor sommige functies een knop een paar seconden inhouden. De handleiding biedt uitkomst, maar het kan makkelijker. Qua nauwkeurigheid is hij net zo goed als de Caso, wat opwarmen betreft is dit de snelste van de aanraders. Water van 13 naar 55 graden opwarmen doet hij in 21.45 min. Het snoer loopt door de achterkant van de klem heen, zo raakt dit haast nooit per ongeluk in je pan of bak met water.