Ger de Gram
Ger de Gram
Redacteur

BTO notebook werkt als een paard

Door: Ger de Gram | 22 maart 2012 17:04

Een laptop van Nederlandse makelij, voorzien van de nieuwste specificaties. Wij presenteren u: BTO. Huh, wat? BTO? Wat is dat nou? Dit zijn laptops Build-To-Order. Met andere woorden: jij bepaalt wat jouw laptop kan.

Een laptop van Nederlandse makelij, voorzien van de nieuwste specificaties. Wij presenteren u: BTO. Huh, wat? BTO? Wat is dat nou? Dit zijn laptops Build-To-Order. Met andere woorden: jij bepaalt wat jouw laptop kan.

BTO is een Nederlands merk die afnemers de mogelijkheid biedt om zelf hun laptop samen te stellen. En dan hebben we het niet alleen over wat harde schijfruimte meer of minder, nee het omvat praktisch ieder onderdeel van je laptop.

BTO 15CL37 notebook review video

Wij kregen van BTO en webshop NotebookTotaal.nl de kans om zelf een BTO laptop samen te stellen en uitgebreid te testen. Lachen, dachten wij, want de keuze is reuze en de specificaties vliegen je om de oren. Gevolg: onze BTO 15CL37 is de meest rappe notebook die we tot nu toe ooit getest hebben. Een greep uit de door ons gekozen specificaties:

  • Intel Core i7 Sandybridge 2,4 Ghz Quadcore processor
  • 32 GB Corsair First Class Extreme werkgeheugen
  • 256 GB SSD Corsair performance pro
  • ATI HD Radeon 6990 2 GB grafische kaart
  • Full HD Non-glare 15,6 inch scherm

Misschien zeggen deze termen jullie weinig. Het komt erop neer dat het een razendsnelle übermoderne laptop oplevert. Sterker nog: met 32GB aan werkgeheugen en een 2,4 Ghz quad-core processor kun je je lol op wanneer er zware grafische toepassingen gedraaid moeten worden. Een video-item monteren? Geen probleem. Effe lekker losgaan met het zware schietspel Crysis 2? Geen zorgen, je hoeft de beeldinstellingen van het spel niet terug te schroeven om soepel te spelen.

Allemaal leuk en aardig natuurlijk, maar hoe zit het met de keiharde euro's? Nou, in dit geval ben je wel het nodige kwijt. Onze BTO was vastgesteld op iets minder dan 2400 euro. Voor hetzelfde geld heb je al een Macbook Pro bijvoorbeeld, maar die is dan wel voorzien van een stuk mindere specificaties. Prop in een Macbook Pro 32 GB aan werkgeheugen of een flinke SSD-schijf en je kunt de hypotheekadviseur bellen. Dat is dus het verschil.

De behuizing van een BTO-notebook is helaas niet fantastisch

Maar goed, dan moet er natuurlijk ergens op worden bespaard. En in dit geval is het direct te zien: de behuizing van een gemiddelde BTO is nou niet fantastisch. Het is erg krakkemikkig allemaal, het scherm wiebelt in de body en voelt niet echt betrouwbaar aan. Voorzichtig met de BTO omgaan dus. Wij testen notebooks altijd uitgebreid en grondig, maar 'laten vallen' behoort daar niet bij. Maar goed ook, ik durf namelijk te stellen dat de BTO door zijn ietwat goedkope behuizing een val van een halve meter niet overleeft. Dat doen meer laptops niet, maar in dit geval vind ik het echt gevaarlijk. En je krijgt van BTO weliswaar een laptoptas meegeleverd, maar dat is nou niet de meest stijlvolle tas.

Sowieso is het design van een BTO niet echt spectaculair. Dik en log. Maar daar gaat het bij een BTO ook niet echt om. Bouw je eigen laptop. En maak 'm van binnen zo gaaf als jij maar wil.

Deel dit bericht:
Tags