Ger de Gram
Ger de Gram
Redacteur

Systeemcamera Olympus OM-D E-M5 test je creativiteit

Door: Ger de Gram | 27 maart 2012 16:42

In het bruisende Amsterdam kreeg BesteProduct de kans om Olympus' nieuwste systeemcamera aan de grondige praktijktest te onderwerpen. Het resultaat: een video en een sloot aan foto's. Lees en bekijk onze uitgebreide Olympus OM-D E-M5 preview.

In het bruisende Amsterdam kreeg BesteProduct de kans om Olympus' nieuwste systeemcamera aan de grondige praktijktest te onderwerpen. Het resultaat: een video en een sloot aan foto's, die resulteerden in een uitgebreide preview van deze Olympus OM-D E-M5.

Olympus OM-D E-M5
De Olympus PEN-serie is inmiddels bekend. Deze stijlvolle lijn fotocamera's combineert eenvoud en gebruiksgemak met een prima beeldkwaliteit. De E-M-serie is er voor mensen die meer uit hun camera willen halen. De ervaren fotograaf. De fanatieke hobbyist. Geef het beestje een naam, maar het komt erop neer dat deze camera het beste tot zijn recht komt bij fotografen die echt weten wat ze aan het doen zijn.

Dat is aan een aantal dingen te zien. Allereerst: het design. Het is klassiek - Olympus heeft de analoge OM-serie uit de jaren 70 gebruikt ter referentie - maar stevig en spatwaterdicht. Hoewel het in eerste instantie een vrij groot, log toestel lijkt, blijkt in de praktijk juist dat z'n formaat voordelen heeft. Je hebt wat in de hand. En het uiterlijk: retro-camera's heeft Olympus natuurlijk al eens eerder uitgebracht, maar de OM-D EM-5 is weer om te smullen. Iedereen met gevoel voor nostalgie zal de Olympus OM-D op het eerste oog waarderen.

Olympus OM-D EM-5 review
Wie de Olympus OM-D niet mooi vindt, heeft een gebrek aan smaak.

Olympus OM-D EM-5 specificaties
Olympus heeft werk gemaakt van deze nieuwe systeemcamera en dat is ook te merken als je even de specificaties doorloopt. De kraakverse 16,1 megapixelsensor moet in combinatie met een prima processor goede foto's kunnen maken met een maximale ISO-waarde van 25.600. Ter vergelijking: de PEN E-P3 - de duurste in de lijn van de PEN-camera's - heeft een maximale ISO van 12.800 (die bovendien op die stand maar matige foto's maakt).
Olympus claimt het snelste autofocussysteem ter wereld voor camera's met verwisselbare lens in de E-M5 te hebben gestopt, wat nog maar aangeeft dat de EM-5 een high end systeemtoestel is. En met een maximale burstmode van 9 foto's per seconde kun je echt je lol wel op. Zeker op het gebied van de systeemcamera. Alleen de Sony NEX-7 en de Sony NEX-5N zijn momenteel sneller, met 10 FPS.

Video Olympus OM-D EM-5

De Olympus OM-D EM-5 beschikt niet over een optische zoeker. 'Slechts' een elektronische. Dat 'slechts' staat in dit geval bewust tussen haakjes, want met de elektronische viewfinder kun je veel meer dan enkel en alleen door een gaatje kijken. Je kunt desgewenst direct informatie krijgen over de foto die je gaat maken, en die interface is behoorlijk uitgebreid. Het kantelbare OLED-scherm is overigens ook fijn. Het is scherp, al dient gezegd: het touchscreen werkt niet altijd even vloeiend. Gek genoeg ontbreekt er een interne flitser. Je zou denken dat in een apparaat van dit formaat prima een flitsertje zou moeten passen, maar Olympus heeft voor een accesoireschoen gekozen. Je krijgt er wel een flitsertje meegeleverd, maar die moet je er dus zelf even opschuiven.

Creatieve filters op Olympus OM-D
Hoewel het een camera betreft voor de fanatieke fotograaf schroomt Olympus niet het toestel vol te stoppen met haar (terecht) populaire creatieve filters. In de Olympus OM-D E-M5 zitten er acht, waaronder pinnhole, pop-art en miniatuur. De effecten leveren niet altijd een gewenst resultaat op, maar het is in ieder geval leuk om mee te experimenteren. Tijdens ons rondritje door Amsterdam vonden we het wel degelijk de moeite waard. Bovendien ga je er anders door fotograferen, doordat je niet naderhand bepaalt wat een foto voor een gevoel moet weergeven - dat doet immers het creatieve effect al voor je. Een foto gemaakt met het filter dramatische toon kun je bijvoorbeeld nog maar moeilijk 'gezellig' of 'grappig'maken. Check vooral even de Olympus OM-D EM-5 testfoto's hieronder.

Olympus OM-D EM-5 testfoto

1080p, Full HD
Ook aan het filmen heeft Olympus gedacht. Je kunt filmen in Full HD, 1080P en beelden worden weggeschreven in MP4-formaat. Wat daar de kwaliteit van is, durven we niet te zeggen. Het testmodel wat we kregen had nog niet de definitieve software en daarom 'was de filmkwaliteit nog niet representatief'. Even wachten op de definitieve review, dus.

72157629313999930

Olympus OM-D kopen
Tijdens ons middagje fotograferen zijn we behoorlijk onder de indruk geraakt van de Olympus OM-D. Het is een fijne camera in gebruik, is echt rapper dan rap en hij ligt lekker in de hand. Over de beeldkwaliteit kunnen we nog niet al teveel zeggen, aangezien de camera nog niet 'de definitieve software' had. In april komt het toestel op de markt en dan gaan we 'm ongetwijfeld uitgebreid onder de loep nemen. Helaas is er voor de consument wel één probleem: de prijs. De Olympus OM-D EM-5 heeft een adviesprijs van €1099. Exclusief kitlens. Wil je er de Zuiko DIGITAL ED 12-50 mm 1:3.5-6.3 kitlens bij, betaal je €1299. En da's niet mals. Maar goed, dan heb je wel een camera in de binnenzak waar je naar hartelust mee kunt fotograferen.

Deel dit bericht:
Tags