Alie Sierkstra
Alie Sierkstra
Redacteur

Black Friday: pas op voor addertjes onder het gras!

Door: Alie Sierkstra | 10 november 2019 10:43

Tijdens Black Friday zit je natuurlijk niet op onaangename verrassingen te wachten. Je wilt gewoon lekker shoppen met korting, zonder je zorgen te maken over extra kosten of nep-aanbiedingen. Om je een handje op weg te helpen in je zoektocht naar de beste deals zetten wij in dit artikel een paar veelvoorkomende valkuilen voor je op een rijtje.

Controleer de kortingen

Je hebt misschien wel eens gehoord dat sommige webwinkels hun prijzen vlak voor de feestdagen omhoog gooien. Dat gebeurt soms ook voorafgaand aan Black Friday. Door de prijs eerst te verhogen, lijkt het alsof de aangeboden korting torenhoog is. Je doet er dus goed aan om eerst te kijken wat de prijs van het product vóór Black Friday was. Op BesteProduct.nl kun je heel gemakkelijk het prijsverloop van producten volgen. Op die manier kun je in één oogopslag zien wat de oude prijs van een product was en of deze tijdens Black Friday echt in prijs is gedaald.

Kijk naar concrete bedragen

Dit addertje leggen we graag uit aan de hand van een voorbeeld. Stel: een soundbar kost bij webshop A normaal gesproken 180 euro. Op Black Friday biedt de winkel 50% korting aan, zodat de soundbar nu nog 90 euro kost. Bij webwinkel B kost dezelfde soundbar echter 75 euro. De beginprijs was echter 100, zodat het bij deze webwinkel ‘slechts’ om 25% korting gaat. Alhoewel de soundbar bij winkel B dus maar liefst 25 euro goedkoper is, zullen veel consumenten toch voor winkel A kiezen. Ze letten namelijk enkel op de korting en kijken niet naar concrete bedragen.

Doe je research…

Oriënteer je bij voorkeur voorafgaand op Black Friday al op de producten die je wilt kopen. Ben je op zoek naar een soundbar? Zoek dan vast een paar modellen uit die je aanspreken. Dan hoef je op Black Friday zelf niet in paniek nog een keuze te maken. Op dat moment wil je immers snel kunnen toeslaan voordat het product uitverkocht is. Je doet je research bijvoorbeeld met de vele koopgidsen die je op BesteProduct.nl kunt vinden. Ook kun je bij alle productgroepen filteren op eigenschappen die jij belangrijk vindt. Door op deze manier een voorselectie te maken, weet je straks precies op welke producten en aanbiedingen je extra moet letten.

En bereid je zo goed mogelijk voor

Mocht je een goede deal zien, wees er dan snel bij. De voorraad is namelijk vaak slechts beperkt. Je doet er zodoende goed aan om voorafgaand aan Black Friday accounts aangemaakt te hebben bij alle grote webwinkels. Wanneer er nog tientallen mensen achter dezelfde deal aanzitten is, kan elke minuut immers tellen. Als de webshop de optie biedt, kun je de producten die je wilt kopen ook alvast op je wenslijst zetten of zelfs al in je winkelmandje leggen. Op die manier hoef je op Black Friday alleen nog maar te kijken of er korting is en eventueel af te rekenen.

Wees alert op bijkomende kosten

Ook bij het afrekenen moet je alert zijn op addertjes. Je wilt immers niet plots nog allerlei bijkomende kosten moeten betalen. Een voorbeeld: bij winkel A kost die geweldige soundbar nu nog maar 100. Het bedrijf vraagt echter wel 7,50 euro voor verzending. Winkel B biedt de soundbar weliswaar voor 105 euro aan, maar verzendt ‘m wel gratis. Met andere woorden: ondanks de hogere prijs voor de soundbar ben je uiteindelijk toch goedkoper uit bij winkel B. Bonustip: een webshop mag verzendkosten en andere extra kosten berekenen, bijvoorbeeld wanneer je ervoor kiest om onder rembours te betalen. Het is echter wel verplicht dat die extra kosten duidelijk vermeld worden.

Deel dit bericht: