Alie Sierkstra
Alie Sierkstra
Redacteur

Black Friday: Wat is Black Friday?

Door: Alie Sierkstra | 13 november 2019 11:42
Black Friday

Black Friday is de dag waarop webshops korting geven op allerlei producten. Black Friday komt oorspronkelijk uit Amerika. Het is de dag na Thanksgiving, dat altijd op een donderdag valt. Black Friday wordt beschouwd als het begin van het seizoen voor kerstaankopen. Om mensen naar de winkels te trekken, stunten veel winkels met aanbiedingen.

De opmars van Black Friday in Nederland

We kunnen inmiddels stellen dat het uit Amerika overgewaaide Black Friday aan een flinke opmars bezig is in Nederland. De laatste jaren neemt Black Friday ook in Nederland toe aan populariteit: steeds meer Nederlandse webshops bieden korting aan op Zwarte Vrijdag, zoals de dag hier ook wel genoemd wordt.

Waar voorheen slechts een handjevol webshops stuntte met Black Friday-aanbiedingen, leek het vorig jaar wel alsof de hele Nederlandse retailsector meedeed. Het ging daarbij bijvoorbeeld om Bol.com, Coolblue en MediaMarkt. De meeste webshops verzamelen alle Black Friday-aanbiedingen op één handige pagina. Het kan echter ook lonen om de nieuwsbrieven en socialmediakanalen van webshops in de gaten te houden.

Welke Black Friday-aanbiedingen zijn er?

Wanneer je een nieuwe laptop, smartphone of televisie op het oog hebt, is het verstandig om even te wachten tot Black Friday en dan met fikse korting je slag te slaan. Hoewel je vaak de hoogste kortingen op elektronica ziet, kun je meestal ook games, films, gadgets, kleding, meubels en nog veel meer producten met korting scoren.

Het gaat op Black Friday echter niet alleen maar om kortingen en prijsverlagingen. Veel webshops en fabrikanten bieden ook allerlei andere deals. Denk bijvoorbeeld aan cashback-acties, waarbij je een gedeelte van je aankoopbedrag terug kunt krijgen. Daarnaast wordt er ook veel gestunt met gratis accessoires, zoals een gratis toetsenbord bij je laptop. Ten slotte worden er veel kortingscodes uitgegeven, die je bijvoorbeeld als abonnee op de nieuwsbrief ontvangt.

De naam ‘Black Friday’ is eigenlijk een beetje misleidend: veel deals duren langer dan die enkele dag. Soms geldt de korting zelfs tot de maandag erop, ook wel Cyber Monday genoemd. En dat betekent dus dat je vaak maar liefst vier aaneengesloten dagen hebt om goedkoop te shoppen.

Deel dit bericht: