Ger de Gram
Ger de Gram
Redacteur

iMac 27” is magisch, neem dat maar van ons aan

Door: Ger de Gram | 6 december 2012 13:03

Zo’n mooi product lanceren en de pers er dan geen foto’s van laten maken. Alleen Apple kan dat bedenken. Vandaag kregen wij de kans om de iMac 27 inch wat beter te bekijken. Maar dat moeten jullie maar van ons aannemen, want ondersteunend beeldmateriaal om het te bewijzen hebben we niet.

Zo’n mooi product lanceren en de pers er dan geen foto’s van laten maken. Alleen Apple kan dat bedenken. Vandaag kregen wij de kans om de iMac 27” inch wat beter te bekijken. Het nieuwe paradepaardje van Apple is extreem dun, heeft een geweldig scherm en met FusionDrive een ongekend nieuwe techniek. Maar dat moeten jullie maar van ons aannemen, want ondersteunend beeldmateriaal om het te bewijzen hebben we dus niet.

De foto boven dit artikel is gemaakt in de Apple-store in Amsterdam. In de Store staan de 21,5 inch iMac-modellen keurig in een rijtje naast elkaar opgesteld. De 27” inch iMac is nergens te bekennen. Volgens de Amerikaanse pr-medewerkers die naast de Store in het luxueuze Hirsch-gebouw een presentatie voor ons vuig journaille houden, is dat omdat er ‘druk gewerkt wordt om alle geweldige onderdelen in de iMac te bouwen.’

Gelukkig staat er wel een 27” model voor ons klaar om mee te spelen. Maar niet voordat we eerst een aantal key features hebben aangehoord. Vereerd moeten we zijn, dat wij die iMac mogen bekijken, dat is wel duidelijk. Een vriendelijke Amerikaan vertelt dat de iMac 27” met 5 millimeter dunner is dan bijvoorbeeld de iPhone. Dat ziet er ‘geweldig’ uit en het is haast, jawel, ‘magisch’ dat Apple het voor elkaar heeft gekregen om zoveel moois in zo’n compacte behuizing te krijgen.

De beste man heeft geen ongelijk. Dat Apple slim op persfoto’s de suggestie wekt dat het hele scherm slechts 5 millimeter dik is en dit in de verste verte niet het geval is – het bedrijf heeft haar behuizing een soort van bolling meegegeven om de harde schijf, grafische kaart enzovoorts er in kwijt te kunnen – vergeten we maar even.

Dat de iMac snel is, moge duidelijk zijn. 

FusionDrive  
Wanneer de medewerker vertelt over FusionDrive is onze interesse pas echt gewekt. De iMac 27” is voorzien van een quad-coreprocessor, geklokt op minstens 2,9 Ghz, heeft minimaal 8 GB aan werkgeheugen (uitbreidbaar tot 32GB!) en standaard een flinke videokaart. Dat de iMac snel is, moge duidelijk zijn. Maar het is de FusionDrive-techniek die deze computer op dit vlak pas echt glans geeft.

FusionDrive combineert een standaard harde schijf met het veel snellere SSD-geheugen. Aan de hand van een hyperintelligent algoritme (‘we cannot say how it works, but it’s magic”) bepaalt de computer welke bestanden er op de harde schijf moeten staan, en welke op het SSD-geheugen. Dat doet hij aan de hand van jouw gebruik. Zit jij iedere dag in iMovie video’s te editten, dan zal dat programma op de SSD-schijf staan. Gebruik je iMessage nooit? Gegarandeerd dat de iMac de messengerservice op de standaard hardeschijfruimte plaatst.

Een prachtige techniek, die volgens Apple zelf de computer tot 5x sneller maakt. Welke programma’s, software of bestanden de iMac op je SSD-schijf zet, is echter niet te zien. Het is dus ook niet mogelijk om dit zelf aan te passen. Waarom niet? “It’s just magic”, is het antwoord voor de inmiddels derde keer.

Wel wil Apple kwijt dat je er als gebruiker ‘gewoon van profiteert’. Net als het bedrijf uit Cupertino zelf vermoedelijk, want FusionDrive is niet goedkoop. De techniek is niet standaard geïntegreerd. Voor de goedkoopste editie betaal je 250 euro en dan heb je de beschikking over slechts 1 TB. En de iMac is al niet goedkoop.

Zonder FusionDrive betaal je voor de 27 inch iMac minstens 1899 euro. Dan heb je het instapmodel. Ga vooral niet voor de grap eens checken wat de duurste iMac kost (dus de allerdikste specs en meeste geheugen), want dan trek je witter weg dan de sneeuw die nu al op de wegen ligt. Voor minder dan 4398 euro heb je het model niet in de tas. Wordt hij gelukkig wel gratis bezorgd. Lief van Apple.

En ze zijn al zo vriendelijk, daar in Californië. De Amerikaan die de presentatie geeft, bewijst dat nog maar eens. Want na zijn laatste slide zegt hij: ‘Go ahead. Feel free to try. It’s magical!’

iMac 27” review
We krijgen volgende week een reviewexemplaar van Apple opgestuurd. Wij hopen jullie dan wat foto’s en video’s te kunnen tonen. Overigens is het nog niet zeker of het de 21.5 inch of 27 inch wordt: we zijn afhankelijk van de grillen van Apple. Ach, het is allemaal magisch, nietwaar?

Deel dit bericht:
Tags
Gerelateerde artikelen
Nieuwste artikelen
Nieuws overzicht