Tom Haze
Tom Haze
Redacteur

Test: drie goed presterende budget stofzuigers

Door: Tom Haze | 24 april 2019 11:39
Zijn er goede stofzuigers te koop voor minder dan 100 euro? Wij namen de proef op de som en testte 20 exemplaren.Het panel onderwierp stofzuigers met zak, zonder zak en steelmodellen aan een uitgebreide test. Het antwoord op de vraag? Ja.

Wat zuigprestaties betreft staan de meeste budget stofzuigers hun mannetje. Zowel fijn als grover vuil verdwijnt met enkele halen van vloer en tapijt. Op bouwkwaliteit, accessoires en inhoud van het reservoir lever je het meeste in ten opzichte van dure modellen. Steelstofzuigers in deze prijsklasse vonden we niet goed genoeg. Onder de sledestofzuigers (met en zonder zak) waren de verschillen klein. De volgende drie springen er nipt tussenuit.


Bestron ABG850BCE Maestro

7,8

Geen felle speelse kleuren, maar een degelijk zwart- met zilvergrijs uitgevoerde stofzuiger. Een prima neutraal uiterlijk wat ons betreft. Qua zuigprestaties vinden we ‘m de beste in zijn prijsklasse. Waar menig stofzuiger het grove vuil deels voor zich uitschuift, pakt de Bestron vrijwel alles mee. Dat proces wordt bespoedigd door het uitstekende gebruiksgemak. De stofzuiger is gemakkelijk te manoeuvreren en met zowel een lange slang als telescoopstang kunnen ook lange mensen hier goed mee uit de voeten. De kwaliteit van de klepjes, schuifjes en accessoires is nipt voldoende, maar een van de weinige kritische noten die we kunnen plaatsen. Behalve dan wellicht de relatief kleine stofopvangbak van 1,7 liter. Een handig detail is dat je het kleine combinatie mondstuk in de machine zelf opbergt. Het geluidsniveau van 68 dB is prima. Voor dit prijskaartje een bijzonder goed totaalplaatje.


Domo DO7286S

7,6

Deze Domo onderscheidt zich door zijn kleine formaat. Circa 23 x 36 x 30 centimeter groot, 5 kilo zwaar en met z’n blauwwitte kleuren een wat speels uiterlijk. Het stofreservoir van 2 liter heeft een vrij hoog plastic gehalte, maar er blijft wel een voldoende staan. De filters zijn makkelijk bereikbaar en afwasbaar. De stofzuiger wordt geleverd met een vloerborstel, kierenzuiger, parketborstel en stofborsteltje. Het gebruiksgemak is dik in orde, mede dankzij het kleine formaat. Qua zuigprestaties scoort hij ruim voldoende, alleen voor het wat grovere vuil moet je iets meer moeite doen. Met 72dB blijft de stofzuiger ruim onder de 76dB die de fabrikant belooft. Het is de luidste van de aanraders, maar nog altijd geen storend geluid. In de test kwamen ook echte herrieschoppers voorbij. Onze keuze als je een zakloos model zoekt en de ruimte thuis schaars is.


Inventum ST306RZA

7,6

De Inventum kost het minst en bromt het minst. Met 66 dB maakt hij niet veel geluid, zonder dat hij minder presteert. Zowel op vloer als tapijt houdt hij gelijke tred met de Domo. De bouwkwaliteit van deze bordeaux rood met zwarte stofzuiger is ruim voldoende, al had de uitstraling wel iets minder saai gemogen. Het apparaat wordt geleverd met combimondstuk, kierenzuiger, ronde borstel en een meubelmondstuk. De accessoires kun je op een speciale houder klikken, welke je weer op de stofzuigerstang klemt. Wij vonden dit concept niet erg geslaagd en geven de voorkeur om toebehoren gewoon in een kastje te bewaren. Met een inhoud van 3 liter vang je relatief veel vuil in één keer op, zeker in dit prijssegment. Het legen van de zak en het vervangen van filters gaat bovendien zeer gemakkelijk. Het meest interessante is de prijs. Voor 60 euro vind je niet snel een betere stofzuiger.

Deel dit bericht:
Tags