Jeroen Boer
Jeroen Boer
Redacteur

Test: drie handige fietscomputers

Door: Jeroen Boer | 29 augustus 2019 08:00
Gewoon een rondje fietsen is er tegenwoordig niet meer bij. Nee, we willen direct meten en weten wat voor (sportieve) prestaties we wel niet leveren! Daarvoor kun je natuurlijk een smartphone gebruiken, maar een vaste fietscomputer is dan wel zo handig.

Een fietscomputer is niet alleen handig, maar ook verstandig. Je hebt tegenwoordig zo een prent te pakken als je fietsend je smartphone in je hand houdt. Voor de 95 euro die zo’n bekeuring kost, kun je hartstikke leuke fietscomputertjes kopen. BesteProduct.nl heeft negen van dat soort slimme apparaatjes getest – met én zonder navigatiefuncties. Deze drie sprongen er wat ons betreft echt uit.


Polar V650

8,1

De Polar V650 is vooral geschikt voor de fanatiekere fietser. Hij ziet er lekker sportief uit en er zitten veel opties op die je helpen bij het trainen. Je krijgt er een hartslagmeter met borstband en een stuurhouder bij. Die integratie met de harstlagmeter is een groot pluspunt; je krijgt tijdens het fietsen goed inzicht in welke zone je traint en na het fietsen is de analyse ervan erg uitgebreid. Het kleurenscherm is helder en goed afleesbaar. Het touchscreen reageert ook goed als het nat is. Polar heeft een lampje in de V650 geïntegreerd. Deze kun je zo instellen dat hij automatisch aan springt als het donkerder wordt. Dat verhoogt je zichtbaarheid en fietst wel zo veilig. Enige minpuntje is de app om te synchroniseren met je telefoon en apps als Strava. Die synchronisatie hapert soms.


Sigma Sport BC 5.16

6,7

Hij ziet eruit zoals je van een fietscomputer verwacht; meer heb je eigenlijk niet nodig. Het scherm is vrij groot en de installatie is eenvoudig. De ‘5’ in de productnaam verraadt de hoeveelheid functies die je op het scherm te zien krijgt: snelheid, tijd en afstand van je huidige ritje en de tijd en afstand van álle ritjes die je hebt gefietst. Installeren is simpel en de fietscomputer en snelheidssensor blijven ook tijdens hobbelige ritten goed zitten. Dit exemplaar is vooral voor overdag bedoeld. Dan is hij goed af te lezen, maar als het donker wordt heb je er niet veel meer aan; er zit geen verlichting in het schermpje. Handig is de automatische registratie van de gereden afstand als je begint met fietsen. Het is dus niet nodig om hem handmatig aan te zetten, iets wat je nog wel eens vergeet.


Wahoo ELEMNT Mini

8,3

Deze fietscomputer van Wahoo ziet er lekker basic uit en laat standaardinformatie zoals snelheid, afstand, tijd en rittijd zien. Maar hij kan veel meer! Hij is makkelijk te koppelen met Wahoo’s cadans- en hartslagsensoren, maar ook met je telefoon, waardoor je ook die informatie te zien krijgt. De synchronisatie met Strava verloopt soepel en je kunt je prestaties live versturen via je telefoon. Dan kunnen anderen je ritje volgen terwijl jij rijdt (en lijdt). De Mini kun je niet zelf opladen; hij maakt gebruik van een CR2450-batterij die tot 250 uur fietsen mogelijk maakt. Dat moet voor de meeste fietsers genoeg zijn om niet in de problemen te komen. Wil je meer dan een simpele fietscomputer, maar niet zo’n groot ding op je stuur, dan heb je met de Wahoo ELEMNT Mini een mooi en zeer gebruikersvriendelijk compromis.

Deel dit bericht:
Tags