Jeroen Boer Boer
Jeroen Boer Boer
Redacteur

Test: drie handige grastrimmers

Door: Jeroen Boer Boer | 19 augustus 2019 10:19
Je kent het wel: je doet je best om het gazon zo netjes mogelijk te houden, maar er blijven altijd lange sprieten over in de hoekjes en aan de rand. Daar zijn grastrimmers voor bedacht. Deze maaiers met een plastic draad of mes snijden moeiteloos door de lange sprieten en komen gemakkelijk in de hoekjes. Daarnaast kunnen ze ook zeer lang gras maaien en in sommige gevallen zelfs dik onkruid of planten.

BesteProduct.nl heeft vijf draadloze grastrimmers getest op eigenschappen zoals de maaikracht en accuduur waarvan de top 3 hier wordt besproken. Let op: de aangegeven accuduur dient als indicatie en is afhankelijk van het gemaaide gras.


DeWalt DCM561P1-QW

8,3

Deze DeWalt is een grastrimmer voor het serieuze werk. Met een zeer krachtige motor en twee maaidraden, maai je probleemloos door gras of zelfs stevige planten. De combinatie van een zeer grote 90Wh-accu en een eco-modus zorgen daarnaast voor een lang maaiplezier. Met de variabele trekschakelaar heb je volledige controle over de maaikracht, maar op volle kracht gaat de accu tot 1:44 uur mee. Na het maaien kan de universele accu van de trimmer verwijderd worden om op te laden of om te gebruiken met een van de vele andere snoerloze DeWalt-apparaten. De DCM561P1 is geen licht apparaat, maar de comfortabele rubberen handvatten en ergonomie maken veel goed. Verstelmogelijkheden zijn er helaas weinig: met behulp van een torxschroevendraaier kan alleen het handvat aangepast worden.


Black+Decker STC1840PC-QW

8,5

De Black+Decker STC1840PC-QW maakt net als de DeWalt gebruik van een draad voor het maaien van gras, maar door het lagere motorvermogen is de grastrimmer minder geschikt voor dikke planten. Hoewel er een eco-modus beschikbaar is, is het niet aan te raden om deze te gebruiken. De accu gaat dan langer mee, maar het duurt ook significant langer om hetzelfde stukje gras te maaien. De grote 72Wh-accu houdt het in de krachtige modus maar liefst 2:06 uur vol en kan worden verwisseld met de accu’s van andere Black+Decker-apparaten. De lengte van de steel, het handvat en de maaihoek kunnen allemaal naar wens aangepast worden. Daardoor is de maaier makkelijk in gebruik en is het geen probleem om zonder pauze door te maaien. Het wiel aan de voorkant begeleidt de trimmer langs muurtjes of andere obstakels en voorkomt daarmee snelle slijtage van de maaidraden.


Gardena SmallCut Li-23R

8,1

De Gardena Smallcut Li-23R is met een gewicht van slechts 1,7 kg duidelijk de lichtste maaier uit deze test en is daarmee ook de makkelijkste in gebruik. Het lage gewicht wordt deels veroorzaakt door de relatief kleine motor, maar hiervoor wordt door Gardena gecompenseerd door gebruik te maken van plastic mesjes in plaats van draden. De maaikracht is hierdoor uitstekend, al slijten ze behoorlijk hard als er bijvoorbeeld een muurtje wordt geraakt. Er worden vijf mesjes meegeleverd die aan het handvat bewaard kunnen worden. Meer reservemesjes zijn in de winkel te vinden vanaf tien euro voor een pak van twintig stuks. De Smallcut heeft een ingebouwde accu en moet daardoor in zijn geheel worden aangesloten aan de oplader. De accu is met 28,8 Wh erg klein en is goed voor een maximale maaitijd van slechts 25 minuten. Deze grastrimmer is daarom enkel geschikt voor kleine tuintjes.

Deel dit bericht:
Tags