Stijn Jansen
Stijn Jansen
Redacteur

Test: Wat is de lekkerste supermarkt rookworst?

Door: Stijn Jansen | 12 november 2017 23:59

Bij de snert of de boerenkool: geen worst zo winters als de rookworst. Worden we er warm van? Ons panel test er zeven uit de supermarkt.

Als Jiri Brandt nooit de Hema was binnengewandeld, zou hij wellicht nog vegetariër zijn. Dertien jaar werd hij opgevoed zonder vlees. Alleen in het warenhuis werd steevast een uitzondering gemaakt. "Ik ben groot geworden op Hema rookworsten", erkent hij. Inmiddels is hij een van de drijvende krachten achter Brandt en Levie; een drietal jonge worstendraaiers dat in rap tempo de borrelplank verovert.


De 6 geteste rookworsten


#1 | Albert Heijn handgedraaid

Mooi donkerbruin en subtiel gekruid. De enige worst waar wat smeuïg vet vrijkomt als je bijt. Alleen het vliesje is wat perkamenterig.

6,8

Prijs: 2,29 euro per 250g


#2 | Hema biologisch

Een ambachtelijke worst: ietwat slordig in zijn darm, vrij grof qua vulling. De rooksmaak is in balans. Vlees is te compact gebonden.

6,3

Prijs: 3,33 euro per 250g


#3 | Jumbo ambachtelijk

Te weinig karakter: het vlees zit vol bindmiddel en is zo fijn gemalen dat je nauwelijks hoeft te kauwen. Qua smaak niet onaardig.

5,0

Prijs: 2,05 euro per 250g


#4 | De Drie Eiken (Aldi)

De subtiele rooksmaak staat niet tegen, de structuur wel: geen enkele tekening en veel te compact. Een grote bleke knakworst, dat is het.

4,0

Prijs: 0,98 euro per 250g


#5 | G'woon

Een ware gummiknuppel: groot, dik en rubberig van maling. Totaal geen vlees of kruiden te proeven bovendien. Verder plakkerig en zurig ruikend.

3,5

Prijs: 0,93 euro per 250g


#6 | Unox proeverij, met zwarte peper en chilipeper

Hulde voor de twee Beter Leven sterren en het ambachtelijke uiterlijk. De kruiden zijn helaas een mislukte innovatie.

3,0

Prijs: 3,21 euro per 250g


#7 | Slagershuis

Of je worst lust? Deze niet in ieder geval. Weeïg, zurig, bomvol bindmiddelen en gedraaid van (niet helemaal glad) gemalen restjes kip. Jasses.

2,3

Prijs: 0,83 euro per 250g


Testpanel

  • Jiri Brandt (32) Een van de drie duurzame worstendraaiers achter Brandt en Levie.
  • Herman Mulder (70) Ruim een halve eeuw ervaring in het slagersvak.
  • Frank Heyn (57) Rookt in Franks Smoke House van zalm tot wijn en van kalkoen tot kaas.
  • Benny Blisto (30) Chefkok en mede-eigenaar van restaurant BAK.
Over deze test

Deze test verscheen op 15 november 2017 in het AD, Tubantia, De Gelderlander, BN DeStem, de Stentor, Brabants Dagblad, Eindhovens Dagblad en PZC.


Maandelijks test BesteProduct.nl samen met deze kranten apparaten die je op onze website vindt. Van de andere testen (zoals deze ) vind je een korte samenvatting op onze website.


Geen test missen?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan in het blauwe vlak) of volg ons op facebook of twitter.
Of neem een abonnement op 1 van de kranten! Daarin staat elke woensdag een uitgebreid verslag en test van producten die vrijwel elke Nederlander gebruikt of eet.


Deel dit bericht:
Tags