Alie Sierkstra
Alie Sierkstra
Redacteur

Veilig shoppen: waar moet je op letten

Door: Alie Sierkstra | 10 november 2019 11:32

Normaal gesproken ben je meteen op je hoede als een dure smartphone of de nieuwste tv plotseling honderden euro’s goedkoper is. Op Black Friday lijkt zo’n deal echter helemaal niet zo gek. Toch is het ook op die dag zaak om alert te zijn. Zeker wanneer een deal toch net iets te mooi lijkt om waar te zijn. We vertellen je daarom graag waar je op moet letten om veilig te kunnen shoppen.

Zoek naar een keurmerk

Heb je een mooie Black Friday-deal gevonden, maar heb je nog niet eerder bij de webshop in kwestie besteld? In dat geval doe je er goed aan om te controleren of de winkel een keurmerk heeft. We kennen in Nederland verschillende keurmerken, waarvan Thuiswinkel Waarborg en Webshop Keurmerk de bekendste zijn. Shops met zo’n keurmerk moeten zich aan bepaalde regels houden, zo moeten ze bijvoorbeeld duidelijk zijn over bijkomende kosten. Wanneer een webshop over zo’n keurmerk beschikt, dan vind je het logo terug op de site. Vertrouw echter niet blindelings op het logo: dat is immers slechts een plaatje dat malafide webshops gewoon kunnen kopiëren. Als extra check kun je daarom op de site van het keurmerk controleren of de winkel is aangesloten.

Zoek de contactgegevens op

Heb je een keurmerk gevonden en deze gecontroleerd? Ga dan op zoek naar de gegevens van de webshop. Denk aan: adres, btw-nummer en Kamer van Koophandel-nummer. Ook contactgegevens zijn belangrijk, zoals een (Nederlands) telefoonnummer en een e-mailadres. Mochten er problemen optreden met je bestelling dan is het in ieder geval fijn om te weten dat er een manier is om contact op te nemen.

Kijk naar de kwaliteit van de website

Kijk op de website goed om je heen. Lijkt de tekst zo uit een vertaalmachine te komen? Grote kans dat je de winkel niet-Nederlands is. Controleer ook of de naam van de shop en de naam in de url overeenkomen. Verder is het aan te raden om te kijken of de verbinding versleuteld is. Je controleert dat door in de url-balk te letten op de https:// en het groene slotje. Ten slotte raden we je aan om te kijken of je op verschillende manieren kunt betalen. Kun je bijvoorbeeld alleen met creditcard betalen? In dat geval is extra voorzichtigheid mogelijk geboden.

Controleer de gebruikersreviews

Een volgende goede indicatie van de betrouwbaarheid van een webshop zijn gebruikersreviews. In die reviews lees je meer over de ervaringen van andere klanten. Zoek die recensies trouwens niet alleen op de website van de winkel in kwestie, maar kijk bij voorkeur ook bij onafhankelijke reviewsites. Er zijn miljoenen mensen die op deze sites hun ervaringen delen. Vind je het bijvoorbeeld belangrijk dat producten snel geleverd worden? Of dat de klantenservice vriendelijk is? Dat zijn vaak punten die mensen beschrijven in hun recensies.

Shop via BesteProduct.nl

Op BesteProduct.nl kun je snel controleren in welke webshop je een product het goedkoopst kunt kopen. Vervolgens kun je met één druk op de knop de betreffende webshop bezoeken. Het is goed om te weten dat de webshops die je op BesteProduct.nl vindt allemaal betrouwbaar zijn. Je weet daarmee zeker dat je bij een betrouwbare webshop koopt als je via BesteProduct.nl shopt. Ook kun je bij ons heel simpel nagaan welk reviewcijfer de webshop krijgt en welke leveringstermijn men hanteert.

Deel dit bericht: