Tamron 17-50mm/2.8 biedt veel waar voor veel geld [video]

Door: redactie-besteproductnl | 21 juni 2011 13:24
In 2010 kwam Tamron uit met de 17-50 mm/2.8 DII VC SP XR LD. Een mond vol en vooral de 'VC' uit die lange productcode is interessant. Met de Vibration Compensation onderscheidt hij zich van zijn broertje, die ook nog leverbaar is. De directe concurrenten z
Review Tamron SP 17-50mm F/2,8 XR VC Di II LD ASL IF


In 2010 kwam Tamron uit met de 17-50 mm/2.8 DII VC SP XR LD. Een mond vol en vooral de 'VC' uit die lange productcode is interessant. Met de Vibration Compensation onderscheidt hij zich van zijn broertje, die ook nog leverbaar is. De directe concurrenten zijn de Canon 17-55 mm/2.8 IS en de Sigma 17-50 mm/2.8 OS. Alle drie zijn voorzien van beeldstabilisatie en alle drie hebben een aanvangsopening van maar liefst /2.8. Deze is over het gehele zoombereik constant.

Specificaties

Type: 17-50 mm/2.8 DII VC SP XR LD
Geschikt voor: APS-C
Kleinste instelafstand: 22 cm
Optische bouw: 17/13
Filtermaat: 72 mm
Afmetingen: 79 x 89 mm excl. zonnekap
Gewicht: 602 gram incl. zonnekap
Adviesprijs per 01-05-2011: € 519 incl. zonnekap

Hoe testen we objectieven?

Prijscirca 390 euro|Check actuele prijzen
Autofocus en bouw
Weging: 15%
De zoomring van de Tamron vertoont geen speling maar de weerstand is niet over het gehele traject constant. De scherpstelring draait erg soepel en heeft een korte slag. Handmatig scherpstellen valt dan ook niet mee, het vereist een erg vaste hand en flink wat nauwkeurigheid. Het objectief is mooi afgewerkt en voelt voldoende degelijk aan.
Vertekening
Weging: 25%
De vertekening is in de uiterste groothoekstand van 17 mm fors maar bij de andere brandpuntsafstanden zo laag dat die zelden storend zal zijn. Geen extreem slechte score dus. Vertekening kan met software goed bestreden worden.
Lichtafval
Weging: 25%
Lichtafval is alleen te bespeuren bij f/2.8 en dan alleen bij 50 mm iets aan de hoge kant. Bij de andere lensopeningen is de lichtafval te verwaarlozen laag. Overigens, het restje lichtafval valt goed te bestrijden met bepaalde computerprogramma's. Een programma als Adobe Lightroom bijvoorbeeld herkent de Tamron objectieven. Hierdoor kunnen lensfouten als lichtafval en vertekening heel gemakkelijk gecorrigeerd worden.
Scherpte / beeldstabilisatie
Weging: 25%
Foto's zien er in het centrum bij alle diafragma's heel scherp uit en wat dat betreft lijkt deze Tamron sterk op de Sigma 17-50 mm/2.8 OS. Wil je scherpe hoeken hebben dan zal je wel wat moeten diafragmeren. Als werkdiafragma behoort bij de verschillende zoomstanden f/4.0 tot de mogelijkheden, dat is een hele prestatie. Niet elk objectief doet dit zo goed.
De effectiviteit van de ingebouwde beeldstabilisatie, genaamd Vibration Compensation is goed, de winst bedraagt ongeveer 3 stops en dat is vergelijkbaar met andere van lenzen.
Prijs-kwaliteit
Weging: 10%
De Tamron 17-50 mm/2.8 DII VC SP XR LD is flink duurder dan het standaard 18-55 mm kitlensje. Maar daar krijg je dan ook een lens voor terug die aanzienlijk meer biedt dat deze standaard lenzen. De Tamron is lichtsterk, tekent scherp en biedt ondanks de meerprijs veel waar voor het geld.
Tamron SP 17-50mm F/2,8 XR VC Di II LD ASL IF review
Conclusie

Kopen; ja of nee?

Ja: De Tamron 17-50 mm/2.8 DII VC SP XR is een goede keuze voor de fotograaf die een lichtsterke en goede zoomlens wil hebben.

Nee: Het zoombereik van de Tamron 17-50 mm/2.8 DII VC SP XR is vrij beperkt, waardoor een groep fotografen misschien liever even verder kijkt.

Prijsinformatie
Op het moment van schrijven was de prijs €390,00. Bekijk de actuele prijs van de Tamron SP 17-50mm F/2,8 XR VC Di II LD ASL IF.

Testbeelden en/of video's
Klik op de foto's voor een vergroting

Zowel lichtafval en vertekening zijn aanwezig.
Dit objectief is in het centrum structureel scherp.


Tamron SP 17-50mm F/2,8 XR VC Di II LD ASL IF review Testverantwoording
Getest door Anno Huidekoper, redacteur van BesteProduct.nl

Uitstekend, behoort tot de beste
Goed, voldoet aan de verwachtingen
Matig, niet slecht maar het kan beter
Onvoldoende
Slecht