Video review: Sony 85 mm 1.4F Planar Carl Zeiss

Door: redactie-besteproductnl | 16 juni 2010 15:28
Review van de Sony 85 1.4 Planar Carl Zeiss objectief

Review: Sony 85 mm 1,4F Planar Carl Zeiss

16 juni 2010 door John Voermans, vvb fotografie
De Sony 85 mm 1,4 Planar van Carl Zeis is een zeer lichtgevoelige, klassiekeportretlens. Dit is nou typisch zo’n lens die elke portretfotograaf graag in detas heeft. Maar de 1,4 is ook in zijn element bij onderwerpen met weinig licht ofals je niet kunt flitsen.

De Sony 85 mm portretlens is stijlvol en redelijk zwaar
"Een mooie romige onscherpte en knisperend scherp"

De Sony 85mm 1,4 Planar Carl Zeis is een stijlvol uitziende lens, die is gemaaktvan metaal met een behoorlijk gewicht. Dat kan natuurlijk ook niet anders want degrootste diafragmaopening bedraagt 1,4 en daar heb je wel wat glas voor nodig.

Keuzeknop AF/MF
Op deze lens Sony 85 mm portretlens ontbreekt de keuzeknop voor autofocus en manueelfocus.Je moet de focus regelen op de camera, dat vind ik apart. Alleen de ronde AF stopknopis aanwezig.

Schrapende autofocus
Opmerkelijker aan de focus is het schrapende geluid van de autofocus. Het schralegeluid komt omdat de autofocus geregeld wordt met tandwielen en assen en niet meteen zwevend systeem zoals bij objectieven van Canon (usm) of Nikon (af-s).
Het handmatig scherpstellen heeft een lange slag en gaat net zoals de autofocusniet geruisloos. Ik vind het zelfs goedkoop aandoen. Ook de scherpstel ring hadbest iets breder mogen zijn.

Selectieve scherpte
De 1.4 is al bruikbaar en levert bijzondere foto's op met een zeer selectieve scherpte.Je moet echt heel nauwkeurig scherpstellen, want voor dat je het weet is je onderwerponscherp. Twee stops diafragmeren maakt het beeld alleen nog maar beter en dan zitje pas op 2,8. Ook hier is nauwkeurig scherpstellen van groot belang.

De Sony 85 mm van Carl Zeiss is een prachtige portretlens.

Fraaie onscherpte
Carl Zeis staat vooral bekend om zijn fraaie onscherpte. Dat komt door de negenafgeronde diafragmabladen. Dat levert echt prachtige beelden op.

Conclusie
De Sony 85 mm 1,4 Planar van Carl Zeiss is een prachtige lens met een enorm diafragma,een mooie romige onscherpte en knisperend scherp. Alleen erg jammer van dat goedkopegeluid bij de scherpstelling.

Pluspunten Sony 85 mm 1,4F Planar Carl Zeiss
+ Prachtige scherpte en romige onscherpte
+ Stijlvol uiterlijk
+ Diafragma 1,4 biedt veel mogelijkheden met weinig licht

Minpunten Sony 85 mm 1,4F Planar Carl Zeiss
- Storend, goedkoop geluid bij autofocus
- AF/MF niet op lens