Video review: Sony f2.8 24-70 mm Carl Zeiss

Door: redactie-besteproductnl | 4 juni 2010 16:08
Van de Sony F2.8 24-70mm Carl Zeiss Vario-Sonnar gaat het hart van iedere fotograaf harder van kloppen. Het


Video review: Sony f2.8 24-70 mm Carl Zeiss Vario-Sonnar

4 juni 2010 door John Voermans, VVB Fotografie
Van de Sony F2.8 24-70mm Carl Zeiss Vario-Sonnar, ook wel bekend als de Carl Zeiss24-70 mm F2.8 ZA SSM, gaat het hart van iedere fotograaf harder van kloppen. Hetis een prettige lens, waarmee een professionele fotograaf 75 procent van zijn foto’skan maken. Een allrounder dus, met specifieke kwaliteiten.

De Sony 24-70mm is strak vormgegeven
"De beeldkwaliteit van de Sony f2.8 24-70 mm is scherp, vol en briljant"

We hebben deze Carl Zeiss lens getest op de Sony A900. Dat is al geen kleine camera.En met het strak vormgegeven, 11,1 cm lange en iets meer dan een kilo zware objectieferbij, heb je heel wat in handen. De 24-70 f2.8 is een mooi en mechanisch goed afgewerktobjectief. Het zoomen gaat een tikkeltje zwaar, maar voelt wel heel degelijk aan.

Scherpstellen
Vanaf het eerste moment dat je fotografeert voelt de combinatie prettig aan. Descherpstelling van de Sony 24-70 reageert snel en accuraat. De scherpstelmotor inde lens is echt snel en zeer precies. Het is echt een genot om mee te werken. Ookde handmatige scherpstelling gaat mooi en de lens heeft een prettige lange slagvoor het nauwkeurig handmatig scherpstellen. Scherpstellen kan vanaf 34 cm tot natuurlijkoneindig.
De verschillende belichtingprogramma’s doen wat ze beloven en de beelden zien ermooi vol uit. Hier speelt de Carl Zeiss Vario Sonar natuurlijk een belangrijke rol.

Vergrendelen focus
De keuzeschakelaar aan de linkerkant van de Carl Zeiss-lens voor de autofocus ofmanuele focus heeft nog een handigheid. Midden in de ronde keuzeschakelaar zit eenknopje voor het vergrendelen van de focus. Hierdoor kun je een betere belichtingkrijgen van het kader dat je hebt gemaakt.

Beeldkwaliteit
De beeldkwaliteit van de Sony f2.8 24-70 mm Carl Zeiss Vario-Sonnar is zoals jemag verwachten, scherp, vol en briljant, mede door de uitstekende T-star coating.Het negenbladig diafragma zorgt voor een realistische en romige onscherpte. Hetklinkt raar maar om die prachtige onscherpte staan Leica en Carl Zeiss ook bekend.


De beeldkwaliteit van de Sony 24-70 is goed.

Lichtafval
Op volle opening heeft de Zeiss-lens last van lichtafval naar de hoeken, dat verdwijntbij diafragmeren. In de 24 mm stand is de vertekening tonvormig maar in de telestandverwaarloosbaar kussenvormig. In de verre hoeken is een lichte mate van chromatischeaberratie te zien.
Al met al zijn het allemaal afwijkingen die je bij concurrentie, zoals de Canon 24-70 f2.8 en Nikon 24-70, ook ziet. En als de fouten storend aanwezig zijn, kun jeze gemakkelijk corrigeren in bijvoorbeeld Photoshop.

Conclusie
Deze Sony 24-70 mm F2.8 ZA SSM Carl Zeiss Vario-Sonnar T star-zoomlens is een prachtvan een lens met een stevig prijskaartje. Deze lens is dan ook bedoeld voor de veeleisende professionaldie hem bijvoorbeeld op de Sony A900 schroeft als standaardlens. Het zijn misschien wel de Carl Zeiss-objectievendie de keuze voor een Sony spiegelreflex camera zo interessant kunnen maken.

Pluspunten Sony F2.8 24-70 mm Carl Zeiss
+ Scherpstelling snel en accuraat
+ Beeldkwaliteit scherp, vol en briljant
+ Focus te vergrendelen

Minpunten Nikon D3000
- Prijzig
- Lichtige afwijkingen bij extreme standen