Parfum kopen: tips bij het kopen van een parfum

Door: redactie-besteproductnl | 6 augustus 2012 14:54
Koopgids parfum kopen
Voor iedereen die lekker wil ruiken met een passend parfum

Een passend luchtje, parfum of eau de toilette dragen zorgt ervoor dat je je zelfverzekerder voelt. Het zegt iets over je persoonlijkheid en kan bijvoorbeeld bij sollicitaties helpen dat je representatief overkomt. Ook in sociale activiteiten kan een goed gekozen parfum wonderen doen. Denk bijvoorbeeld aan de eerste date of dat belangrijke zakenevenement.

Parfum kopen: een handige koopgids

Een geurtje, parfum en eau de toilette zijn ook populair om cadeau te geven aan vrienden en geliefden. Onderstaande informatie en tips helpen je bij het kopen van parfum. Hopelijk zorgt dit ervoor dat je jezelf of een ander kunt verwennen met het perfecte parfum. Als je verschillende parfums en prijzen online wilt vergelijken, bieden we ook een handige parfum vergelijkingslijst »


Waar komt parfum vandaan?

Parfum zoals wij het nu kennen, heeft volgens de meerderheid van de theorieën zijn oorsprong in Egypte. De oudste gevonden parfum dateert van voor 3100 v. Chr en bestond uit hars van naaldbomen en plantaardige vetten.

Wat zijn de belangrijkste grondstoffen van parfum?

Er zijn drie belangrijke grondstoffen te onderscheiden in parfum en dat zijn plantaardige (bloemen, wortels, bladeren en takken), synthetische (menthol, fenyletyl-alcohol, methylbenzene en aldehyden) en dierlijke grondstoffen (muskus en castroreum).

Geurbestanddelen van parfum

De geurbestanddelen van een parfum worden ook wel de zogenoemde ‘noten’ genoemd. Een parfum bestaat soms wel uit dertig verschillende soorten ‘noten’. Traditionele parfums zijn opgebouwd uit drie noten, de zogenoemde topnoten (citrusgeuren), hartnoten (alle bloemengeuren) en basisnoten (hout- en harsgeuren). De topnoten vervliegen het snelst, dan volgen de hartnoten en als langst blijft hangen de basisnoten.

Wat voor types parfum zijn er?

Het type parfum zegt iets over het percentage geurbestanddelen waaruit een parfum bestaat. Hoe meer geurstoffen, hoe hoger het percentage geurbestanddelen en hoe sterker de geur. Een eau de toilette is bijvoorbeeld subtieler en lichter van geur dan een eau de parfum. Er zijn vijf type parfums te onderscheiden:

  • Parfum/-extract(geurbestanddelen: 20 - 40%)
  • Eau de parfum(geurbestanddelen: 10 - 20%)
  • Eau de Toilette(geurbestanddelen: 5 – 10%)
  • Eau de cologne(geurbestandelen: 2 – 3 %)
  • Aftershave (voor mannen)(geurbestanddelen: 2 – 4%)

Waar moet ik op letten bij het kopen van parfum?

Je kent het wel, je bent op zoek naar een parfum voor jezelf of voor een speciaal iemand en je loopt de parfumwinkel binnen. Door de bomen zie en ruik je het bos niet meer. Letterlijk kan dit overwhelming zijn!

Ga je voor de eerste keer een nieuw parfum kopen voor jezelf of als cadeau voor een ander, dan zijn er enkele dingen die handig zijn om te weten, zodat je het perfecte luchtje vindt dat bij je past.

1. Maten en soorten flacons parfum

Koop je voor het eerst een nieuwe parfum, koop dan een kleine fles. Zo kun je hem rustig uitproberen. Bevalt hij niet dan zit je niet met zo’n grote fles opgescheept. Veel voorkomende maten zijn 30 ml, 50 nl en 100 ml parfum flacons. Daarnaast zijn er ook speciale edities met andere maten. Een standaard flacon komt meestal met een spuitdop, maar er bestaan ook flacons met een schroefdop. Uiteraard zijn de flacons, afhankelijk van het merk, in allerlei mooie vormen en materialen te vinden. Laat je niet verleiden door de mooie flesjes, uiteindelijk gaat het om het parfum zelf.

2. Matcht je parfum met je persoonlijkheid (of van degene waar je het luchtje cadeau aan gaat geven).

Het belangrijkste van het kopen van parfum is dat deze bij jouw persoonlijkheid past of degene die het gaat dragen. Ben je stoer en fris of juist heel vrouwelijk. Of misschien ben je wel heel subtiel en verlegen. Pas je parfum hierop aan en dit zal je karakter alleen maar nog meer complimenteren en jezelf nog meer een eigen persoonlijkheid geven.

3. Eigen lichaamsgeur en een parfum

Hou rekening bij het kopen van een parfum dat je hem altijd op je eigen huid test (op de pols of achter de oren). Elke parfum ruikt namelijk anders bij iedereen, dit heeft te maken met zuurgraad (PH-waarde) van je huid en je leeftijd. Ook tijdens de zwangerschap en een menstruatiecyclus kan een parfum anders ruiken. Ga dus ook lekker parfumshoppen buiten deze perioden.

4. Aantal soorten parfum

Wanneer je parfum koopt, test dan maximaal 3-5 verschillende parfums. Hierna ruik je het verschil niet meer goed. Ga desnoods tussendoor andere boodschappen doen en kom later terug als je meer parfum wilt testen. Het is aan te raden om drie parfums te gebruiken. Wanneer je vijf dagen achter elkaar hetzelfde parfum gebruikt, ruik je het niet meer doordat je eraan gewend raakt. Wissel eens af met een ander luchtje, dit houdt het ook spannend voor jezelf en je omgeving en je kunt zo het parfum afstemmen op de gelegenheid of je bui.

5. Doe je ogen dicht bij het testen van parfum

Doe je ogen dicht wanneer je in de winkel een parfum test. Dit zorg ervoor dat je reuk zich meer focust op het luchtje en je niet wordt afgeleid door andere zintuigen.Twijfel je aan een parfum? Vraag dan een proefmonstertje mee voor thuis. Zo kun je rustig thuis het geurtje testen en ruiken hoe deze op je huid ruikt, voor je het parfum koopt in de winkel.

6. Bewaartips parfum

Na het kopen van parfum is het ook belangrijk dat je er zo lang mogelijk van kunt genieten. We zetten de belangrijkste bewaartips voor je op een rij, zo kun jij langer genieten van je parfum!

  • Bewaar parfum op een donkere plek;
  • Sluit na gebruik parfum goed af, parfum verdampt namelijk;
  • Gemiddeld kun je parfum lang bewaren (minimaal een jaar) maar hoe lang precies, is erg afhankelijk van de bewaarfactoren;
  • Bewaar parfum altijd op een koele plek.

Parfum online kopen

Heb je je favoriete parfum gevonden, dan kun je natuurlijk gemakkelijk navullingen of nieuwe flesjes parfum online kopen. Je kunt op je gemak de prijzen van parfum online met elkaar vergelijken en het parfum wordt vervolgens aan de deur bezorgd. Houd wel rekening met een kleine bijdrage voor de verzendkosten.

Het vergelijken en online kopen van parfum kan je veel tijd besparen. Besteproduct.nl heeft een parfum vergelijkingslijst samengesteld om je te helpen het beste parfum te vinden, tegen de laagste prijs. Je vindt hier ook de top 5 parfums en de meest actuele kortingen en aanbiedingen op parfum.


We hopen dat je met deze informatie overparfum kopen een goede keuze kunt maken. Heb je vragen en/of opmerkingen over deze koopgids dan vernemen we deze graag van je!