Plasma-tv: tips en overzicht bij kopen van plasma-tv's

Door: redactie-besteproductnl | 8 maart 2013 11:35
Op zoek naar een plasma-tv? Wij geven vijftien handige tips bij het kopen van plasma-tv’s in onze uitgebreide koopgids!
Plasma-tv kopen: advies en tips

vrijdag 8 maart 2013 door Paul Gersen

#1: Wat is een plasma-tv?

Wanneer je besluit een flatscreen te kopen, kom je al snel voor een belangrijke keuze te staan: neem ik een plasmatelevisie of een led-televisie. Deze twee technologieën zijn op dit moment veruit het belangrijkst. De techniek van een plasmatelevisie werkt als volgt: deze flatscreens maken gebruik van twee glasplaten waartussen speciale cellen zijn geplaatst. Deze worden door elektriciteit geladen en daardoor worden ze verlicht. De pixel verkleurt en zo ontstaat het beeld dat je als kijker ziet. De plasmatelevisie verschilt qua techniek volledig van led-televisie. Alles over de werking van led-schermen en de voor- en nadelen daarvan lees je in onze uitgebreide koopgids: Led tv: 14 tips voor het kopen van led-televisies.

Afbeelding met uitleg techniek plasmaschermen

#2: Wat zijn de kenmerken van een plasma-tv en wat zijn voor- en nadelen ten opzichte van een led-tv?

Doordat een plasmatelevisie van een andere technologie gebruik maakt dan een led-televisie, hebben ze een aantal voordelen:

Voordelen van een plasma-tv 

  • Plasma-tv's hebben een uitstekende kleurweergave
    Een plasmatelevisie kan meer dan een miljard kleuren weergeven, terwijl een led-tv het met meer dan een miljoen moet doen.
  • Plasma-tv's hebben een indrukwekkende zwartweergave
    Omdat iedere pixel onafhankelijk kan worden uitgezet, is zwart ook echt zwart op een plasmatelevisie. Dat ontbeert een led-scherm, waar vooral bij edge-lit nogal wat licht door komt sijpelen.
  • Plasma-tv's hebben een grote kijkhoek
    Led-televisies hebben vaak moeite met de kijkhoek. Als je schuin voor de televisie zit, worden de kleuren valer. Een plasmatelevisie heeft hier geen last van.
  • Plasma-tv's hebben een snelle reactietijd van het beeld
    Een pixel in een plasmascherm kan razendsnel veranderen van kleur, veel sneller dan een led-tv. Daarom heb je minder last van onscherpte op het scherm.
  • Plasma-tv's hebben een stevig scherm
    Doordat plasma-tv’s gebruik maken van een glasplaat, is deze minder snel kapot dan een led-tv. Dat is handig als je bijvoorbeeld kinderen hebt. Een tik tegen de televisie betekent niet meteen een dode pixel.

Plasmatelevisies hebben echter ook nadelen ten opzichte van led-televisies, al zijn de afgelopen jaren die punten wel verbeterd.

Nadelen van een plasma-tv 

  • Plasma-tv's verbruiken meer energie
    Plasmaschermen zijn minder zuinig qua energie dan led-televisies. Hoewel ze steeds minder stroom verbruiken, is het plasmascherm nog wel in het nadeel. Al moet worden opgemerkt dat dit ook komt omdat plasmaschermen vaak groter zijn dan led-televisies.
  • Het scherm van een plasma-tv kan spiegelen
    Omdat gebruik wordt gemaakt van een glasplaat bij plasmaschermen, heb je meer last van spiegeling. Dat zie je bijvoorbeeld bij invallend licht.
  • Een plasma-tv presteert minder goed bij lichte omstandigheden
    Omdat led-televisies een hogere lichtoutput hebben, zie je in een woonkamer met veel licht (bijvoorbeeld door de zon door de ramen) het beeld veel beter dan bij een plasmascherm.
  • Plasma-tv's zijn zwaarder
    Nog een nadeel van de glasplaten in een plasmatelevisie: ze zijn zwaarder dan led-televisies.

 

#3: Welke formaat plasmatelevisie moet ik nemen?

Vaak kiezen consumenten voor plasmatelevisies als ze een groter formaat flatscreen willen hebben. De grootte begint dan ook bij ongeveer 40 inch. Wil je een kleinere tv, dan is led een goede optie. Vaak wordt de beelddiagonaal gemeten in inches. Een inch is 2,54 centimeter. Bedenk altijd eerst hoe ver je van een televisie gaat zitten, voordat je de maat gaat bepaalt. Als je te dicht op een te grote televisie zit, kijkt dat niet lekker, net als dat je te ver van een kleine tv bent. In onderstaand schema zie je wat de ideale grootte van een televisie is bij een bepaalde kijkafstand.

De ideale afstand tussen televisie en kijkplaats

 AfstandGrootte tv in cm Grootte tv in inches 
 3 tot 4,25 meter 107 – 117 cm 42-46 inch
 3,65 tot 4,80 meter 127 cm 50 inch
 Vanaf 4,50 meter 155 cm 61 inch

 

 

 

#4: Op welke specificaties moet ik letten bij de koop van een plasma-tv?

Als je een plasmatelevisie gaat kopen, wordt je met minder specificaties geconfronteerd dan bij een led-tv. Dat komt omdat de beeldkwaliteit van een veel hoger niveau is. Toch zijn er twee die we even willen uitlichten

  • Contrast ratio
    Wanneer er over contrast ratio wordt gesproken bij plasmatelevisies, doelt men op het aantal tinten dat er tussen het zwartste zwart en witste wit zitten. Een goede plasmatelevisie heeft een contrastratio van 5.000.000:1. Dat betekent dat er vijf miljoen tinten te onderscheiden zijn. De contrast ratio van een plasmascherm is bijna altijd beter dan die van een led-tv. Er zijn echter verschillende meetmethoden, dus contrast ratio zegt niet alles.
  • 24p
    Speelfilms worden altijd opgenomen in 24p. Dat betekent dat er 24 beeldjes per seconde worden getoond. Kijk je echter naar de televisie of zet je een dvd op, worden deze met 25 beeldjes per seconde afgespeeld. Resultaat: je film wordt daar zo’n 4 procent sneller afgespeeld. Daardoor zijn stemmen en andere geluiden bijvoorbeeld net even iets hoger. Met de functie 24p wordt dit rechtgetrokken en zie je films zoals ze zijn bedoeld.

Wij schreven al eerder over de verschillende specificaties van flatscreens in hetartikel contrast ratio, resolutie en helderheid: wat heb je er aan? 

Plasma-tv's vergelijkenOp zoek naar de beste plasmatelevisie? Check onze ranglijst!

 #5 Waarom hebben plasma-tv's qua beeldverversing een hoger aantal Hertz dan led-televisies?

Grote plasmafabrikanten reppen tegenwoordig over plasmatelevisies met 600Hz. Dat is veel meer dan de meeste led-televisies. Dat komt omdat er totaal andere technieken en meetmethoden worden gebruikt bij deze verschillende televisies. Bij led-televisies geeft het aantal hertz aan hoe vaak het beeld per seconde wordt ververst. Dat is redelijk overzichtelijk: het beeld komt binnen met 50 hertz. Sommige tv’s verzinner daar een beeldje tussen, waardoor 100 Hz ontstaat. Dit zorgt ervoor dat het beeld soepeler loopt en je minder last hebt van motion blur, wat zoiets betekent als bewegingsonscherpte.

Nu hebben plasmatelevisies door hun technologie geen last van motion blur en hebben ze geen hogere bewegingssnelheid nodig. Maar omdat plasmafabrikanten vaak ook led-televisies maken en ze een lijn willen trekken, hebben ook deze televisies een aantal hertz opgeplakt gekregen. Doordat led-tv’s een grote ontwikkeling doormaakten en het aantal hertz steeds hoger werd, leken ze beter dan plasmaschermen, wat niet het geval is. Daarom kwamen verschillende bedrijven met 600 Hertz. Dit geeft echter niet aan hoe vaak per seconde het beeld wordt ververst. Het is vooral een marketingterm.

Voor meer informatie over 600 hertz verwijzen we graag naar CNET, waar een uitgebreide uitleg in het Engels over 600 Hz bij plasma-tv's staat. 

 
# Even tussendoor: opmerkelijkOpvallend: het inbrandspook
afbeelding van een ingebrand plasmaschermVeel mensen zijn een beetje huiverig voor het kopen van een plasmatelevisie, omdat ze vrezen voor inbranden.Wanneer een beeld te lang stilstaat op de televisie, zoals een televisiezenderlogo, zou dat daarna niet meer van het scherm te halen zijn: je zou het altijd blijven zien. Eerlijk is eerlijk: het komt nog steeds voor bij plasmaschermen, maar veel minder dan vroeger. Plasmatelevisies zijn tegenwoordig uitgerust met technieken die inbranden moeten voorkomen. Zo is er een technologie die stilstaande beelden, zoals logo’s, telkens een klein beetje verschuiven, zodat het niet voor het oog waarneembaar is. De Engelstalige website HDGuru.com nam een paar jaar geleden de proef op de som en liet een specifiek beeld gedurende tien uur op verschillende plasmaschermen stilstaan. De televisies vertoonden geen van allen tekenen van inbranden. 
 

#6Zijn alle plasma-tv's uitgerust met Full HD beeld?

Op dit moment is Full HD bij nieuwe televisies de standaard. Zeker als het gaat om grote televisies. En aangezien plasmatelevisies vooral in de grotere maten worden geleverd, is dat bij deze televisietechnologie niet anders.Waar led-televisies nog wel eens gebruik maken HD-ready, is dat bij plasma zo goed als niet meer aan de orde. Dat kan ook haast niet anders, want een mindere beeldkwaliteit valt op plasmaschermen extra op. Praktisch alle plasmatelevisies hebben een resolutie van 1920 bij 1080 pixels. Meer weten over Full HD en HD Ready? Wij hebben een artikel met duidelijke uitleg

#7 Welke functies zijn er te vinden op een plasma-tv?

Hoewel er vooral in het goedkopere prijssegment qua functies genoeg uitgeklede flatscreens te vinden zijn, kun je op de wat nieuwere modellen een paar functies vinden die steeds belangrijker worden op de televisies.

Smart tv
Veel plasmaschermen zijn tegenwoordig uitgerust met een internetaansluiting of wifi. Dat biedt een groot voordeel: je plasmatelevisie is tegenwoordig interactief. Veel fabrikanten maken hun televisies ‘smart’, wat betekent dat je via je flatscreen toegang hebt tot een aantal internetopties. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk te twitteren en op facebook te kijken, maar ook filmpjes van Youtube af te spelen. Ook het downloaden van apps, zoals op je smartphone, behoort tot de mogelijkheden. Zo kun je spelletjes spelen of het laatste nieuws kijken, zonder je laptop open te moeten klappen. Op BesteProduct hebben we al een en ander geschreven over Smart TV. We hebben ook een video over Smart TV.

3D-televisie
Niet alleen led-televisies kunne 3D-tv aan: er is inmiddels ook een flink aantal plasmaschermen waar je 3D-materiaal op kunt bekijken. Driedimensionaal beeld op een plasmascherm kijk je met een speciaal brilletje. Er zijn twee varianten op de markt: passief en actief. Actief betekent dat de televisie snel om de beurt beelden voor het linker- en het rechteroog uitzendt, terwijl de bril juist telkens het ene en andere oog bedekt. Hierdoor zie je driedimensionaal beeld. De passieve variant heeft dat niet, maar werkt met gepolariseerde glazen in de bril. Die zuiveren uitAfbeelding van een 3D plasma-televisie hetzelfde beeld de informatie voor het linker en rechteroog, waardoor je het beeld in 3D ziet. Hoewel televisies nog steeds met 3D worden uitgerust, staat de technologie voor de consument een beetje stil. Achter de schermen wordt er echter gewerkt aan een techniek zonder bril, maar die is nog niet geschikt voor massaproductie.

 Waarom moet je een plasma-tv met 3D kopen?

  • De 3D-technologie is de afgelopen jaren erg verbeterd. Het ziet er daardoor geweldig uit.
  • Films worden steeds vaker in 3D opgenomen, in plaats van achteraf bewerkt. Dat komt de kwaliteit ten goede.
  • Vooral in het duurdere televisiesegment wordt 3D vaak standaard op je tv geleverd.

Waarom moet je geen plasma-tv met 3D kopen?

  • Er zijn nog niet veel films voor thuis in dit formaat beschikbaar.
  • Je hebt een speciale blu-rayspeler nodig om de films af te spelen.
  • De 3D-converters, die tweedimensionaal beeld naar 3D omzetten, werken nog niet optimaal.
  • Er zijn nog amper televisieprogramma's die in 3D worden uitgezonden. 

Lees alles over 3D in ons dossier 

Bediening
Handig, zo’n afstandsbediening. Je gaat ‘m pas missen als je hem kwijt bent. Maar het kan maar zo zijn, dat we binnenkorthelemaal niet meer zo’n kastje bij de televisie krijgen geleverd. Verschillende fabrikanten zijn bezig met andere manieren om je plasma-tv te bedienen. Zo hebben diverse merken al de mogelijkheid om je televisie met je smartphone te besturen. Bij Panasonic maakten we een video over je tv bedienen met een smartphone. Maar ook spraak en beweging kan een manier zijn. De vraag is in hoeverre je dat laatste al gaat gebruiken. Het werkt nog omslachtig. De verwachting is dat deze techniek de komende jaren een stuk beter wordt. Nu is het vooral een leuke gimmick, waarvoor je wel extra de portemonnee moet trekken.

Plasma-tv's vergelijkenIn onze actuele ranglijst vind je de beste plasma-televisies!

 

#8 Welke ontwikkelingen zijn er gaande op het gebied van plasma-tv?

De belangrijkste ontwikkeling op het gebied van plasmaschermen is die van de resolutie. Tot voorkort was Full HD het beste wat er op de markt was. Verschillende fabrikanten zijn verder gegaan en nu is er 4K en 8K. Deze resolutie is respectievelijk vier keer en acht keer zo scherp als Full HD. Vooral bij grote televisies is de verbetering van het beeld aanzienlijk. Het is daarom voor plasmatelevisies erg interessant, want die worden veel in grotere formaten op de markt gebracht. Momenteel zijn dit soort televisies nog schrikbarend duur: je betaalt er vaak meer dan tienduizend euro voor. De verwachting is dat de prijs de komende jaren (fors) daalt. Mocht je een nieuwe televisie willen kopen, is het echter niet zo dat je hier op moet wachten. Is je interesse gewekt? Wij maakten een video over 8K plasma-tv

#9 Welke merken zijn belangrijke spelers bij plasma-tv's?

Lang niet alle grote elektronicabedrijven bieden plasmatelevisies aan: velen richten zich op led-flatscreens. Panasonic is veruit de grootste speler op de plasmamarkt. Zij brengen de meeste van dit soort televisies uit en scoren bij de experts het hoogste cijfer, zo blijkt uit cijfers van BesteProduct. Twee andere belangrijke plasmafabrikanten zijn Samsung en LG. Zij brengen duidelijk minder plasmatelevisies op de markt. Hun plasma-tv’s worden doorgaans niettemin goed beoordeeld, maar ze scoren vaak een lager cijfer dan Panasonic. Voor alle informatie over de aanbieders van plasmatelevisies kun je kijken op onze pagina met de beste plasmafabrikanten.

#10 Welke aansluitingen zijn er te vinden op een plasma-tv?

Als je de achterkant van een plasma-flatscreen bekijkt, openbaart zich een paneel met verschillende aansluitingen. Deze verschillen overigens niet van een led-televisie.Welke zijn het belangrijkst?

1. HDMI
Een goede flatscreen heeft minimaal drie HDMI-ingangen. Daar kun je bijvoorbeeld je settop-box (UPC, KPN of Ziggo), blu-rayspeler, gameconsole en a/v-versterker op aansluiten.

2. Component
Vooral voor bij randapparatuur als dvd-spelers en beamers gebruikt.

3. Scart
Werd vroeger veel gebruikt bij beeldbuistelevisies, maar is bijna helemaal vervangen door HDMI. Toch hebben oudere apparaten, zoals dvd-spelers en videorecorders, nog een aansluiting als deze. Omdat ze veel ruimte in beslag nemen in tv's leveren veel fabrikanten een adapter bij de televisie, waarmee je een scart-kabel toch met de televisie kunt verbinden.

4. USB
Wordt in dit digitale tijdperk steeds belangrijker. Je kun zo gemakkelijk filmpjes, foto's en muziek van je computer op de televisie afspelen. De meeste flatscreens hebben één of meer USB-ingangen.

5. Ethernet of wifi
Essentieel voor de smart-tv om verbinding te maken met internet.

6. SD-card reader
Handig om filmpjes, foto’s en andere bestanden op je televisie te laten zien via een SD-card.

Lees ons uitgebreide dossier met alle aansluitingen voor plasmatelevisies

#11 Hoe is het geluid van een plasma-tv?

Het geluid van een plasmascherm is, zoals eigenlijk bij de meeste flatscreens, matig. Dat komt doordat de televisies te dun zijn om er volwaardige luidsprekers in te plaatsen. Het geluid komt daardoor vaak schel en niet volwaardig over. Wil je per se een goed geluid bij je televisies, dan is het aan te raden om er een paar losse boxen op aan te sluiten via een versterker, of een home cinema-systeem aan te schaffen. Dat klinkt vaak al een stuk beter. Ook in opkomst: de soundbar. Dit is een box met verschillende luidsprekertjes die je onder je televisie kunt zetten of hangen. 

#12 Hoe is het energieverbruik van plasma-tv's?

Een plasmascherm verbruikt in de regel meer energie dan een led-televisie. Vooral vroeger was het verschil enorm, dat is de afgelopen jaren wel wat teruggedrongen. Het energieverbruik van een plasmatelevisie is niet constant. Bij lichte beelden is het verbruik hoger dan bij zwarte beelden. Daarom wordt bij plasmaschermen tegenwoordig het gemiddelde verbruik van de televisie aangegeven. Dit geeft een beter (en eerlijker) beeld dan bijvoorbeeld het maximale verbruik. 

Vroeger gingen er veel spookverhalen over het energieverbruik als je een televisie op stand-by had staan. Dat zou jaarlijks op vele tientallen euro’s uitkomen. Tegenwoordig hebben fabrikanten daar een enorme winst geboekt. Vandaag de dag kost het nog geen euro om je televisie een jaar lang op standby te laten staan.

Wil je meer weten over het de stroomkosten van plasmatelevisies? We hebben er een uitgebreid artikel over het energieverbruik van flatscreens geschreven. 

#13 Hoe kan ik mijn plasma-tv het beste plaatsen?

Plasmatelevisies worden doorgaans geleverd met een voet, waarop je ‘m in de woonkamer kunt plaatsen. Deze voet krijgt steeds meer een designfunctie: vooral bij de wat duurdere tv’s is er veel aandacht aan het uiterlijk besteed. Omdat een plasmatelevisie dun is, leent hij zich uitstelend voor het ophangen aan een muur. Hiervoor is wel een beugel nodig, die je er doorgaans niet bij krijgt. In onze ranglijst van muurbeugels vind je de beste van dit moment.

#14 Hebben plasma-tv's een mooi design?

De tijd dat de televisie een puur praktische rol in de woonkamer had en dat je maar moest leven met het uiterlijk, is voorbij. Elektronicabedrijven huren de beste designers in om het uiterlijk van een plasmascherm er zoveel mogelijk uit te laten springen. Geen grote, zwarte plastic bakken meer, maar subtiele tv’s met elementen van glas en aluminium: dat is wat er tegenwoordig wordt geboden. Dat komt ook door de technologie, die steeds beter wordt en waardoor deze steeds minder ruimte inneemt in de televisie. Daardoor kunnen de kast en de randen van de tv dunner worden gemaakt. Het resultaat is dat de tv tegenwoordig ook een fashion-statement kan zijn. Wel geldt vaak: hoe mooier het design, hoe duurder de televisie.

Tips om je plasmatelevisie schoon te makenEen plamsascherm is een blikvanger in de woonkamer, maar je wilt er natuurlijk geen vieze vingers op vinden. Wil je je televisie mooi schoonmaken zonder beschadigingen te veroorzaken? Op deze website vind je tips! 

#15 Waar kan ik het beste plasma-tv's vergelijken?

Bij BesteProduct proberen we je zoveel mogelijk op weg te helpen bij het kopen van een plasmatelevisie. Dat doen wij onder andere door tests van Europese vak- en consumentenbladen te verzamelen. Al die tests van een plasma-flatscreen combineren we tot een cijfer. Daaruit ontstaat een ranglijst met de beste plasmatelevisies.BesteProduct heeft daarnaast een onafhankelijke redactie die plasmatelevisies test en beoordeelt. De reviews vind je in het redactie-overzicht van plasma-tv's

Plasmatelevisies vergelijkenBekijk hier het uitgebreide aanbod van actuele plasmatelevisies