Robotstofzuiger: handig of duur speelgoed [uitleg]

Door: redactie-besteproductnl | 3 oktober 2014 12:13
Zijn robotstofzuigers handig of is het duurspeelgoed. Lees de koopgids van consumentenexpert Stef van Uum.
Koopwijzer

Hij doet immers al het werk voor je. Misschien zelfs nog wel veel beter en secuurder. Waardoor jij tijd overhoudt voor andere, wellicht zelfs, leukere dingen. Toch zijn er vele verschillende types, met elk hun eigen mogelijkheden en functies op de markt. Dus, om wat duidelijkheid te bieden in de wirwar aan functies, hebben wij de belangrijkste punten voor je op een rij gezet die belangrijk zijn als je overweegt deze ‘oplossing voor elk druk bezette huishouden’ aan te schaffen.

Een plat design

Wat het design betreft, de robotstofzuigers kenmerken zich door hun platte bouw. En dat heeft een goede reden. Hierdoor is dit apparaat namelijk in staat om onder meubels, kasten en andere moeilijk bereikbare plaatsen te 'kruipen'. Handig: de robotstofzuiger zoekt zelf naar de plek waar de kast hoog genoeg is.
Tevens onderdeel van het design is de handgreep. Hoewel niet alle robotstofzuigers voorzien zijn van zo’n greep, is dit bij het op en af lopen van de trap wel enorm handig. Een handgreep komt ook goed van pas wanneer de stofcontainer zich aan de achterzijde van de stofzuiger bevindt. Met de ene hand pak je dan namelijk de robotstofzuiger bij de handgreep en boven de afvalbak neem je dan vervolgens met je andere hand de stofcontainer uit het apparaat. Zo leeg je met gemak de container, zonder dat je – al te veel – morst.

Camera of een sensor

Maar z’n slimme uiterlijk is niet het enige dat voor de robotstofzuiger pleit. Wat dacht je van de vele handige ‘snufjes’, die jouw huishoudelijk leven een stuk makkelijker maken? De camera, om maar een voorbeeld te noemen. Elke robotstofzuiger is voorzien van een camera, of een sensor, die via het plafond zijn werkgebied en plaats bepaalt. En dan zit er bij een aantal modellen ook nog eens sensoren aan de voorkant, die voorkomen dat de stofzuiger ergens tegenaan botst. Sommige stofzuigers zijn voorzien van een bumper. En wanneer de bumper een object raakt, drukt deze ietsjes in. Op die manier weet de robotstofzuiger heel goed dat hij niet verder kan. En zal hij vervolgens automatisch een zijdelingse beweging maken en netjes verder gaan met stofzuigen. Enig nadeel aan deze sensoren is, dat ze heel dunne stoelpoten nog wel eens ‘over het hoofd’ willen zien. Bij lichte voorwerpen (zoals knuffels) gaat de robotstofzuiger ook gewoon door, omdat door de aanraking de bumper niet wordt ingedrukt wordt.

Krachtig vermogen, goede zuigkracht en toch relatief weinig geluid

Je zou het waarschijnlijk niet van zo’n relatief klein apparaat verwachten. Het verbaast mij ook keer op keer. Namelijk, hoeveel kracht de motoren van een robotstofzuiger hebben. Met het grootste gemak verschuift de robotstofzuiger niet al te zware voorwerpen. Overgangen van de ene vloer naar de andere (bijvoorbeeld van parket naar plavuis) en niet al te hoge drempels (1 cm), vormen eveneens geen enkel probleem. En ook wat betreft de zuigkracht stellen de stofzuigers die ik heb getest niet teleur. Ik ben verwonderd over de hoeveelheid stof die er na een simpele stofzuigbeurt in de stofcontainer zit. Zo zie je maar weer dat de robotstofzuiger hoogstwaarschijnlijk letterlijk elke vierkante centimeter zuigt. Terwijl ‘wij’ nog wel eens een stukje willen vergeten. En voor wie denkt dat zo’n vermogen en zuigkracht een hoop lawaai met zich meebrengen, heeft het mis. Er zijn genoeg robotstofzuigers die nauwelijks geluid produceren. Voorwaarde hiervoor is wel dat je de functie 'turbo' (extra zuigkracht) uitschakelt. Zo kun je gemakkelijk een gesprek voeren, terwijl de stofzuiger al het zware werk voor je doet.

Oplaadstation; oftewel de thuisbasis

Je kunt een robotstofzuiger programmeren om uit zichzelf te gaan stofzuigen. Op jouw aangegeven tijdstip verlaat de stofzuiger zijn oplaadstation. En is hij na verloop van tijd klaar, of als de batterij bijna leeg is, dan keert hij zelfstandig terug naar zijn ‘thuisbasis’. Gemiddeld kan een robotstofzuiger zo’n anderhalf uur achtereenvolgens stofzuigen, voordat de batterij helemaal leeg is. En het duurt ongeveer 3 uur voor de batterij weer helemaal opgeladen is.

Verschillende schoonmaakstanden

Voor het schoonmaken an sich kent de elke robotstofzuiger zo zijn eigen schoonmaakstanden. Dat is handig wanneer je een bepaalde ruimte extra wilt laten schoonmaken, of juist een bepaald stukje specifiek. Maar dat verschilt uiteraard per type robotstofzuiger. Daarnaast vormen hoeken en plinten een interessante uitdaging voor de robotstofzuigers. Waarom? Omdat de roterende borstels/rollers onder de stofzuiger niet in hoeken of bij de plinten komen. Hier is echter een oplossing voor bedacht. Zo zijn er modellen met aan de voorzijde één of zelfs twee veegkwasten die automatisch draaien wanneer de stofzuiger bezig is. Deze kwasten vegen het vuil naar de roterende borstels/rollers toe, zodat het vervolgens opgezogen kan worden. Helaas werkt dit bij gladde vloeren net wat beter, dan bij een tapijten ondervloer.

Extra’s, van een afstandsbediening tot de virtuele muur

De meeste stofzuigers hebben een afstandsbediening waarmee je ‘m kunt programmeren of opdracht kunt geven voor diverse schoonmaakfuncties. Ook kun je de stofzuiger hiermee op afstand besturen. En als je geluk hebt, is het oplaadstation voorzien van een houder voor de afstandsbediening. Zo raak je ‘m niet zo gauw kwijt. Overigens, als je de robotstofzuiger opdracht geeft om een bepaalde handeling uit te voeren, kun je dit altijd zien op het apparaat, door middel van een symbool. Tevens hoor je ter bevestiging een geluidssignaal of zelfs een audiobericht. En constateert de stofzuiger een storing – ja, helemaal zelf – dan voeren sommige modellen een zelfdiagnose uit. Nog zo’n slimme functie is het leervermogen, of in sommige gevallen, de virtuele muur. Hierbij slaat het apparaat – of jijzelf – locaties en obstakels op, waar hij niet kan of mag komen. En dit onthoudt hij dan, voor de volgende keer.

Stofcontainer en filter

Of die nu aan de bovenkant of aan de achterzijde van het apparaat zit, de stofcontainer is een belangrijk onderdeel van de robotstofzuiger. Ik zou je adviseren om ‘m na elke zuigbeurt te legen. Dit alleen al, omdat deze voor de robotstofzuiger een stuk kleiner is dan bij de traditionele stofzuiger. Er zijn overigens ook robotstofzuigers die een opvangbak voor stof, bovenop het oplaadstation hebben. Die – elke keer als de robotstofzuiger ‘thuiskomt’ – de stof die zich in de container bevindt automatisch opzuigt in het laadstation. Naast een opvangbak zijn ook alle robotstofzuigers voorzien van een filter. Soms is die van plastic, dan kun je ‘m gemakkelijk afspoelen. Soms – in de betere gevallen, als je het mij vraagt – betreft het een High Efficiency Particulate Air (HEPA) filter. Dat is er één die niet nat mag worden. Het voordeel van deze filter is wel dat die uitermate geschikt zijn voor mensen met problemen aan luchtwegen en/of allergieën. De opvangbak en het filter zijn niet de enige onderdelen die af en toe een schoonmaakbeurt vereisen. Je doet er ook verstandig aan de borstel of de rollers aan de onderkant en de veegkwasten aan de zijkant van haren en stof te ontdoen. En als je dan ook nog eens geregeld een doekje over de sensoren en de strips heen haalt, is jouw robotstofzuiger je eeuwig dankbaar.

Waarom moet je wel een robotstofzuiger kopen?

  1. Gezinnen met (kleine) kinderen hebben altijd een schone vloer om op te spelen. Terwijl de stofzuiger aan het werk is, kunnen de ouders een spelletje met hun kinderen doen of iets anders.
  2. Heb je een kat of een hond dan is zo'n apparaat helemaal ideaal want hun haren zul je niet meer op de vloer aantreffen.
  3. Voor de senioren is een robotstofzuiger ook een uitkomst omdat hij zo plat is (gemiddeld 180 mm) dat hij onder de meeste bankstellen en kasten kan stofzuigen.
  4. Voor de 'Yuppen' die aan 'timemanagement' moeten doen is een robotstofzuiger onmisbaar in het huishouden. Bovendien past dit apparaat uitstekend in het rijtje van: smartphones, tablets, smart tv's en DAB radio's. Een 'must' in een modern huishouden.

Waarom moet je geen robotstofzuiger kopen?

Ik kan maar een punt noemen waarom je geen robotstofzuiger moet kopen en dat is de (nu nog) hoge prijs.

.