Koopgids: flatbed, filmscanner of multifunction?

Door: redactie-besteproductnl | 13 juli 2009 15:03
Welke type scanner moet ik kiezen? BesteProduct zet de flatbed, filmscanner en multifunction naast elkaar en bespreekt de voor- en nadelen.
Welke scanner moet ik kiezen?

Flatbed

De flatbedscanner is nog steeds de meest gebruikte scanner in de huiskamer. Dezeplatte scanners zijn makkelijk te bedienen: je legt het papier dat je wilt digitaliserenop de glasplaat van de scanner, druk op de knop en de afbeelding of tekst wordtgescand en opgeslagen op je pc. Een flatbed is ideaal als je brieven, foto's, artikelenuit tijdschriften of dagbladen of tekeningen wilt digitaliseren. Het is ook mogelijkdia's of negatieven van foto's in te scannen met een flatbed. Daarvoor heb je weleen transparantenadapter nodig. Let op: deze wordt lang niet altijd standaard bijeen flatbedscanner geleverd.

Geschikt voor: Consumenten die tekst en/of afbeeldingenwillen digitaliseren
Ga naar:Koopgids:tips voor kopen van een flatbed (Pagina 3)
Ranglijst:Vergelijk de beste flatbedscanners

Filmscanner

Konica Minolta DiMAGEDe filmscanner wordt alleen gebruikt voor het scannen van kleinbeeldfilm. Dit typescanner kun je dus niet gebruiken voor het digitaliseren van documenten. Zoals eerderbeschreven kun je ook kiezen voor een flatbed met transparantenadapter om negatievenen dia's op de pc te zetten, maar de kwaliteit en snelheid zijn niet te vergelijkenmet een filmscanner. Voor het inscannen van bijvoorbeeld negatieven heb je namelijkeen hogere resolutie nodig dan voor het scannen van tekst en afbeeldingen op papier.Filmscanners beschikken over het algemeen over een hogere pixelwaarde dan de flatbed.De scanner heeft ook nadelen. De filmscanner is vergeleken met de flatbedscannereen stuk duurder en maakt meer lawaai.

Geschikt voor: Consumenten, professionals en hobbyistendie dia's en/of negatieven willen digitaliseren.
Ga naar:Koopgids:tips voor kopen van een filmscanner (Pagina 4)
Ranglijst:Vergelijk de beste filmscanners

Multifunction

Canon Pixma MP 970Met de komst van de all-in-one werd verwacht dat de verkoop van losse scanners zoukelderen. De multifunction is een apparaat dat je namelijk voor meerdere taken kuntgebruiken. Vaak wordt dit apparaat ingedeeld bij de printers, maar behalve afdrukkenkan een multifunction ook kopiëren, faxen, e-mailen en scannen. Het is vrij eenvoudiggescande documenten meteen per e-mail te versturen of te faxen. Hoewel de vraagnaar de flatbed en filmscanner wel aardig is afgenomen, heeft de multifunction niethelemaal aan de verwachtingen kunnen voldoen. De kwaliteit van de scans zijn nogsteeds minder vergeleken met die van de flatbed.

Geschikt voor: Consumenten die naast scannen ook willenkopiëren, printen, e-mailen of faxen.
Ga naar:Koopgids:tips voor kopen van een multifunction (Pagina 5)
Ranglijst:Vergelijk de beste multifunctions