Koopgids: tips voor kopen van een flatbed

Door: redactie-besteproductnl | 13 juli 2009 15:04
BesteProduct geeft tips voor kopen van een flatbed, met informatie over prijs, resolutie, kleurdiepte, software en kleinbeeldfilm.
Advies over de aanschaf van een flatbedscanner

TIP 1:Bespaar niet op een flatbed

Een cliché, maar daarom niet minder noemenswaardig: bezuinig niet! Een lage prijsis aantrekkelijk, maar de werkelijkheid is natuurlijk dat je voor kwaliteit betaalt.Wat heb je aan een voordelige scanner waarmee je weinig kan of waarmee je na driemaanden weer naar de winkel moet? En de kwaliteit van de geleverde scans zijn vaakronduit dramatisch. Volgens Wim Buiskool hoef je niet diep in de buidel te tastenvoor een goede scanner. ,,Voor de meeste consumenten zijn A4-flatbeds van rond dehonderd euro prima geschikt. Een goede flatbedscanner voor hobbyisten kosten zo'ntweehonderd euro." Gebruik je de flatbed voor zakelijke doeleinden, dan ben je welduurder uit. Buiskool: ,,Een professional moet rekenen op een bedrag vanaf 350 euro."

TIP 2:Hoe hoger de resolutie, hoe beter de scan

Met de flatbed wil je je documenten of afbeeldingen zo mooi mogelijk kunnen scannen.De resolutie, het aantal beeldpunten van een afbeelding, bepaalt de kwaliteit vaneen scan. Hoe hoger het aantal pixels, hoe beter de scan. ,,Koop wel een scannermet een zo hoog mogelijk 'echte' (optische) resolutie", vertelt Buiskool. ,,Letniet op de geïnterpoleerde (maximale) resolutie." Voor professioneel gebruik raadtde scanexpert een minimale optische resolutie aan van 4800 x 9600 dpi (dots perinch). Buiskool: ,,Gewone gebruikers kunnen al goede scans maken met een optischepixelwaarde van 2400 x 4800 dpi."

TIP 3:Neem een scanner met kleurdiepte van 48 bits

De term kleurdiepte geeft het aantal kleuren weer dat het apparaat kan onderscheiden.Een kleurdiepte van 48 bit is voor de huidige generatie flatbedscanners inmiddelsstandaard. Toch kom je nog steeds scanners tegen die deze waarde niet halen. Bij24 bit (17 miljoen kleuren) heb je al een degelijke kwaliteit. ,,Toch raad ik deconsument aan een scanner aan te schaffen met een kleurdiepte van 48 bit", adviseertBuiskool. ,,Met deze bitwaarde worden kleuren zeer natuurgetrouw weergegeven."Professionals kunnen zelfs gaan voor een kleurdiepte van 96 bit.

TIP 4:Kijk naar het beschikbare papierformaat

De meeste consumenten scannen thuis op A4-formaat. De scanoppervlak van A4 (216x 297 mm) wordt dan ook als maatstaf gebruikt voor een flatbedscanner. Wil je groteredocumenten inscannen, zoals posters of presentaties, dan kun je een A3-flatbed overwegen.De koop van een A3-scanner merk je wel in je portemonnee. Buiskool: ,,Scanners diedit formaat digitaliseren, zijn aanzienlijk duurder dan A4-flatbeds. Voor deze apparatenmoet je toch op 500 euro rekenen." Scan je zelden A3, dan is er nog een andere creatieveoplossing. Met een A4-flatbed kun je een afbeelding of foto in delen digitaliserenen het met software weer tot een geheel maken.

TIP 5:Scan geen kleinbeeldfilm met een flatbed

Op zolder kun je van alles tegenkomen; zo ook oude dia's en negatieven. Het digitaliserenvan dit soort kleinbeeldfilm is ook mogelijk met een flatbed. Daarvoor heb je eenspeciaal opzetgedeelte nodig: de transparantenadapter. Deze wordt veelal bij deflatbed geleverd. Door Buiskool wordt sterk afgeraden op deze manier transparantebeelden te digitaliseren. ,,De kwaliteit van de scans is niet om naar huis te schrijven",waarschuwt de kenner. ,,Bovendien moet je lang wachten voordat de scan gemaakt is.Zo is vier minuten per scan geen uitzondering." Voor incidenteel gebruik hoef jeniet per se een filmscanner te kopen. Maar wil je met een scanner vooral transparantebeelden scannen, kies dan voor een filmscanner.

TIP 6:Kies voor de juiste software

Bij een scanner wordt altijd software meegeleverd. Met deze software kun je bepaaldefuncties instellen (zoals kleurherstel of ADF) zodat je mooiere scans krijgt. ,,Alsje een dure scanner koopt zal daar ook ingewikkelde software bij zitten, waarmeeje wel veel mogelijkheden hebt", verklaart Buiskool. ,,Vaak heeft de eenvoudigegebruiker deze helemaal niet nodig." Kun je niet met de bijgevoegde software overweg,dan kun je altijd een ander programma aanschaffen. Zo zijn Vuescan en Silverfastzijn uitgebreide, gebruiksvriendelijke programma's. Kijk wel goed na of de belangrijksteopties in de software zit.

TIP 7:Inspecteer de scanner goed

Uiterlijk kan bedriegen. In vergelijking met andere elektronische apparatuur isde scanner een gevoelig apparaat, dus is een goede inspectie aan te raden. Buiskool:,,Zijn de scharnieren van de deksel in orde? Is de glasplaat helder? En zit er bijde scanner een duidelijke gebruiksaanwijzing en een garantieregeling? De koper moeter op letten of het apparaat wel degelijk is uitgevoerd, want soms schort daar nogwel het een en ander aan."

Scanexpert

Wim Buiskool is eigenaar van Digital-Scan.nl, een bedrijf dat is gespecialiseerdin het digitaliseren van dia's, (glas-)negatieven, APS, foto's en documenten voorparticulieren als voor professionele doeleinden (fotografen, bedrijven en musea).